11.04.2019

NORLAs boktips til påske 2019

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om spennende norske bøker som med fordel kan pakkes i sekken til påskeferien.
Og heldigvis kan gode (krim-) bøker leses resten av året også!

Den særnorske koblingen mellom påske og krim vekker stadig forundring i utlandet. Bakgrunnen er interessant og du kan lese mer om den her.

God fornøyelse – og riktig god påske!

Ellen anbefaler:

Even Vaa
Jeg tror det er vinden
Illustrert av Esra Røise
Ljå forlag 2018

Jeg tror det er vinden er en dokumentar om spiritisme, en personlig reise i dødens fotspor, et innblikk i en ukjent verden. Når forfatteren begynner å oppleve uvanlige ting i leiligheta om natta, se ting han vanligvis ikke ser, høre ting han vanligvis ikke hører, så begynner han å grave dypere inn i spiritismens verden. Han reiser til USA og går i fotsporene til søstrene Fox, som regnes som opphavspersonene til moderne spiritualisme. At de fant opp deres møter med «den andre siden», får stå for deres regning – en bevegelse var født og den lever videre den dag i dag. Kan man få kontakt med de døde? Er det farlig å prøve å få kontakt med dem? Og hvem er disse menneskene som hevder de kan få kontakt med dem? Jeg kan avsløre at det blir skummelt og at det er lett å kjenne seg igjen i Even Vaas litt paranoide følelser. Dette er boka for deg som vil lese noe skummelt, som ikke er klassisk påskekrim. Både morsom, lærerik og godt skrevet! God påske!

Om boka

Per Øystein anbefaler:

Asbjørn Sunde
Menn i mørket
Spartacus 2009

I den selvbiografiske boka Menn i mørket (1947) forteller Asbjørn Sunde om Osvald-gruppen, kommunistenes og NKPs sabotasjeorganisasjonen som Asbjørn Sunde ledet i kampen mot nazistene under Andre Verdenskrig. Den kalles gjerne «en thriller fra virkeligheten» og «spenningsklassiker», og er kanskje den mest spennende boka jeg har lest om krigen i Norge. Den ble kåret til en av de 10 mest betydningsfulle bøker om krigen av Norsk sakprosafestival 2015. Les mer:

Les mer | Wikipedia | Du kan lese boken på på nett her hvis du har norsk IP-adresse

For de som er nysgjerrig på mannen bak boka, «den kommunistiske krigshelten som forsvant i kulden», anbefaler jeg biografien Morten Conradi / Alf Skjeseth: «OSVALD. Storsabotøren Asbjørn Sunde» (Spartacus, 2015).

Andrine anbefaler:

Unni Lindell
Dronen
Aschehoug 2018

Unni Lindell har ifølge henne selv skrevet «først og fremst er et eventyr for voksne. Dernest er det en kriminalroman.» Og det er absolutt en kriminalroman, for Lindell vant nylig Rivertonprisen – for annen gang – med denne romanen! Unni Lindell kan beskrive bestialske drap, utført av mennesker vi kunne møtt helt hverdagslig i vårt eget nabolag. Nettopp dette gjør det både litt fryktinngytende og deilig skummelt å lese hennes bøker. Perfekt påskelektyre!

Les mer | Foreign rights

Hege anbefaler:

null

Sigbjørn Lilleeng
Nagel
Jippi forlag 2018

På utkikk etter spennende lesestoff i påska? Da vil jeg anbefale den fantastiske tegneserien Nagel, av Sigbjørn Lilleeng! Passer for lesere fra 12(-ish) til 100. Her møter vi Nagel, Farah og Brage, en trio som i løpet av boka ikke bare må håndtere mobbere og voksne som lyver, men som plutselig står i sentrum av en gammel konflikt som blusser opp igjen, med vesener man ikke lengre trodde eksisterte.
Lilleeng har en særegen og gjennomført strek, og historien er actionfylt og spennende, med monstre som lurer i skyggene. Det er også rom for viktige temaer som miljø, konflikt og frykt for det fremmede.
Dette er første bok i FNRZ-serien, og jeg storgleder meg til neste!

Les mer

Dina anbefaler:

Kristian Krohg-Sørensen
Gulosten. Liv i helvete
No Comprendo Press 2015

Hva med en tegneserie i solveggen i påsken? «Gulosten», født Johannes S. Andersen på Grünerløkka i 1898, var en av Norgeshistoriens notoriske kriminelle. Bastøygutt, spritsmugler. Under krigen ble han motstandsmann og krigshelt, og etter krigen utga han sine erindringer. Disse har vært en av mange kilder for historiker og tegneserieskaper Kristian Krogh-Sørensen som har tatt mål av seg å lage en biografi i tre bind om Gulostens dramatiske liv. Første del «Liv i helvete» handler om årene 1914-1921 – oppvekst, nedgangstider på 20-tallet og spritsmugling. Vi møter ham i ungdomsfengsel på Bastøy, som unggutt med skipshyre på landlov i Pensacola, som murerlærling i Christiania under første verdenskrig, som løsarbeider under storstreiken i 1921 og som spritsmugler mellom Færder og Son under forbudstiden. Krog-Sørensen har som historiker jobbet mye med mellomkrigstiden og gir et godt tidsbilde. Typegalleriet er spennende, tegningene uttrykksfulle. Og lojaliteten til helten er stor: Gulosten prøver å være ærlig arbeidskar, men har man en gang vært Bastøygutt er det ikke lett å styre unna en kriminell løpebane.
God folkeopplysning i tegneserieformat, og vi ser frem til flere bind. Men mens vi venter på resten av denne tegneserien kan man lese hele historien om Gulosten andre format, den nyeste er Per E. Hems biografi «Mannen fra underverden» fra 2015.

Les mer

Janicken anbefaler:

Máret Ánne Sara
Mellom verdener
DAT 2014

Denne spennende ungdomsromanen om et søskenpar som blir fanget mellom to verdener – mellom «vår vanlige» virkelighet og de underjordiskes verden – ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for det samiske språkområdet i 2014. En sen kveld i skogen møter Sanne og broren Lemme på en rasende eahpáraš, en utburd – et udøpt, drept barn. Når de våkner opp etter det brutale møtet, er alt forandret. Hvor er de, hvordan skal de klare seg, hvem kan de stole på – og hvordan skal de komme seg hjem? Dette er en fascinerende og engasjerende fortelling med flotte skildringer fra reindrift, samisk folketro og ungdomsliv, som stiller spørsmål ved vårt moderne levesett og utnyttelsen av naturen. Máret Ánne Sara er også en aktiv og anerkjent billedkunstner og journalist, og har selv vokst opp i reindriften. Nå er det bare å håpe på at oppfølgeren, Doaresbealde doali (På tvers av tråkket), snart kommer på norsk!

Om boka | På engelsk

Oliver anbefaler:

Helene Flood
Terapeuten
Aschehoug, utgis høsten 2019

Sara og Sigurd er psykolog og arkitekt og bor i et stort, kaotisk oppussingsobjekt av et hus. Sara tar imot pasienter hjemme. En helg drar Sigurd på hyttetur med noen venner. På formiddagen legger han en beskjed på telefonen til Sara hvor han forteller at han har kommet fram, men om kvelden ringer vennene og spør hvor han er, han har aldri kommet til hytta. Dagen etter blir et lik funnet ved en annen hytte, et helt annet sted. Politiet mener det er Sigurd. Hvorfor er han drept? Hvorfor løy han til Sara? Og hva gjorde han i den andre hytta? Sara er i sjokk. Etter hvert dukker ting Sigurd tok med seg på tur, opp i huset igjen, og Sara hører lyder om natten. Er det noen i huset? Hva er det som skjer?
Terapeuten er en mesterlig oppbygd psykologisk thriller, hvor uhyggen sniker seg på hovedpersonen og leseren side for side. Helene Flood er noe av en sensasjon: Terapeuten er i skrivende stund solgt eller på vei til å bli solgt til flere språk – før den er utgitt i Norge!
Denne omtalen er altså en frampek, så følg med når boka kommer!

Les mer | Foreign rights

Torill anbefaler:

Sigri Sandberg
Mørke: stjerner, redsel og fem netter på Finse
Samlaget 2019

Nyere forskning viser at gradvis eksponering for det man frykter er en god behandling av fobier. Sigri Sandberg drar alene til hytta på Finse for å prøve å overvinne sin mørkeredsel. I boka filosoferer hun over mange emner relatert til lys og mørke. Boka gir en god forklaring på hvordan kunstig lys påvirker vårt søvnmønster og hvordan det påvirker livet til både mennesker, dyr og planter, om nattehimmelen og hvor fantastisk melkeveien er og hvor synd det er at den er usynlig for folk flest på grunn av alt kunstig lys vi omgir oss med. Ikke les den i senga om kvelden med lyset på, da ødelegger du nattesøvnen din!

Les mer | Foreign rights

Mette anbefaler:

John Kåre Raake
Isen
Gyldendal 2019

Snakk om forrykende historie – det er ikke vanskelig å skjønne at forfatteren har skrevet actionfylt for film!
I sentrum av denne iskalde thrilleren står en eks-soldat (kvinnelig sådan) som blir med en aldrende forsker til Nordpolen som sikkerhetsalibi for hans undersøkelser av klimaendringer. De kunne jo ikke vite at deres nærmeste nabo på polen, den kinesiske forskningsstasjonen, kanskje slett ikke bare bedriver forskning. Eller kunne de? Dramatikken starter da de oppdager en nødrakett fra naboene og deretter finner flesteparten av bemanningen er drept. Så følger en adrenalinfylt jakt på en kanskje gal (masse)morder og flere dramatiske ulykker.
Storpolitisk spill viser seg også å ligge i bunnen (bokstavelig talt), og det blir som sagt en forrykende ferd på selveste Nordpolen. Og heldigvis en slags åpning for en happy end.

Les mer | Foreign rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.