02.04.2020

NORLAs boktips til påske 2020

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om norske bøker i anledning påsken. Men siden denne våren – og påsken – er preget av et annet alvor enn tidligere år, har vi droppet sesongfokuset på kun krim og spenning, og velger isteden ut bøker som med fordel kan leses nettopp i tider som disse. Du får derfor et utvalg skikkelig gode leseropplevelser i ulike sjangre.

God fornøyelse – og riktig god påske!

Andrine anbefaler:

Erna Osland


Illustrert av Camilla Engman
Du og eg
Magikon, 2019

Når man er en liten hare, kan det være veldig farlig å møte en rev. Nettopp da er det ekstra trygt og fint å møte på en annen hare, og attpåtil en med vidunderlige ører. Eller endatil en elg. Når reven dukker opp igjen, er det så trygt å være venn med en elg. Denne billedboken er skummel nok for en som er veldig liten. Men så går det heldigvis bra til slutt.

Les mer

Andrines har også et bonusspor – en bok som nylig ble omtalt som “den ultimate karanteromanen” av bokpanelet i Nederlands allerstørste talkshow DWDD:

Johan Harstad
Max, Mischa og Tetoffensiven
Gyldendal, 2015

Det er sjelden jeg leser en bok hvor jeg i så sterk grad lever meg inn i fiksjonen – jeg kan fremdeles innbille meg at Max er der, i New York, ja, at jeg til og med kan treffe på ham neste gang jeg skulle befinne meg i nærheten av The Apthorp Building. Den ultimate corona-roman!

Les mer | Foreign rights | The Ultimate Quarantine Novel

Janicken anbefaler:

Maria Parr
Vaffelhjarte
Tonje Glimmerdal
Keeperen og havet
Samlaget, 2005, 2009 og 2017

Litt mye å anbefale tre bøker på en gang, tenker du kanskje? Å nei, ikke i dette tilfellet – har du lest én av Maria Parrs fantastiske bøker, må du lese alle. Dette er dessuten bøker som går unna i en fart, for her er det rett og slett vanskelig å stoppe når man først er i gang. Perfekte høytlesningsbøker, og perfekt underholdning for hele familien. Hylende morsomme, treffsikre, uredde og hjertevarme. Hjemmeskole, hjemmekontor og hjemmepåske går som en lek i selskap med alle i Glimmerdalen og Knert-Mathilde: Tonje, Trille og Lena Lid – og alle de andre.

- Du er sprø! sa eg.
- Eg er ikkje sprø. Eg får berre litt fart i sakene, svara Lena.

Les mer | Foreign rights: Vaffelhjarte | Tonje Glimmerdal og Keeperen og havet

Oliver anbefaler:

Torborg Nedreaas
Musikk fra en blå brønn
Aschehoug, 1960

Ute i verden raser første verdenskrig, noe som også preger Bergen, selv om Norge er nøytralt. Det er dyrtid, stor arbeidsledighet og mangel på det meste, samtidig som de såkalte jobbetidsbaronene bygger seg opp store formuer. Dette er bakgrunnen for handlingen i Musikk fra en blå brønn, hvor vi møter enebarnet Herdis, som er åtte-ni år når boken begynner. Herdis er på sommerferie på landet med hushjelpen og moren, jødiske, fargerike Franziska. Faren, den atskillig mer fargeløse Leif Hauge, kommer bare av og til på besøk. Med barnets intuisjon forstår Herdis at hun ikke skal si noe om morens besøk i byen, hun aner at noe ikke er som det skal være. I løpet av boken skjer det uunngåelige – foreldrene skal skilles. For Herdis veves ulykken sammen med en annen katastrofe, bybrannen i Bergen i 1916. Slik er boken også et interessant tidsportrett av Bergen under første verdenskrig.
Hendelsene i boken er skildret gjennom blikket til Herdis. Hun er et følsomt barn, og alt som skjer rundt henne, preger henne dypt. Språket i boken reflekterer dette, det er vart, poetisk, musikalsk. Musikk fra en blå brønn er en av norsk litteraturs klassikere som fortjener å bli hentet fram igjen!

Boken er dessverre ikke tilgjengelig fra forlaget, men kan kjøpes på Antikvariat.no | Den kan også leses på bokhylla.no (for norske IP-adresser)

Dina anbefaler:

Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby
Postapokalypse nå! Håndbok i overlevelse
Spartacus Forlag, 2014

Mitt påskeboktips er skumlere enn en krim. Da jeg leste den for seks år siden var den underholdende og eksotisk, som å se en etter-katastrofen-film. Men i dag fortoner innholdet seg adskillig nærmere virkeligheten enn den gang.
Dette er rett og slett en overlevelsesguide fylt av praktiske tips for hvordan man klarer seg i en verden der en samfunnskollaps har satt menneskene tilbake til steinalderen.
Hvordan destillere vann i plastpose for eksempel, kan være nyttig å kunne. Eller å vite hvilke sopper som er dødelig giftige og hvilke som kan spises. Her finner du oppskrift på barkebrød og instruksjoner om hvordan lage du lager bind og bleier av torvmose. Og kan du bygge jordhytte? Visste du at man kan vaske seg med et røykbad? Eller at selje inneholder samme virkestoff som aspirin kan brukes som smertestillende? Nyttige tips alt sammen. Bokas omslag, tegninger og layout er sober og dempet, rett og slett beroligende i en krevende tid.
Lykke til alle sammen, dette skal gå fint! Og vi får neppe bruk for denne boka i praksis, altså!
Staying alive!

Les mer | Foreign rights

Mette anbefaler:

Ruth Lillegraven
Sigd
Tiden, 2016

Noen bøker gjør det så utrolig tydelig hvor viktig nettopp språk, lesning og bøker kan være. Ruth Lillegravens nydelige Sigd er en slik bok. En erfaren leser jeg kjenner syntes “dette var jammen en spennende måte å skrive roman på”, men det er faktisk en biografisk diktsyklus.
I sentrum står Endre, hans familie og etter hvert også hans utkårede, Abelone.
Historien om hvordan den sterke og driftige odelsgutten blir syk og sengeliggende fikk meg til å både gråte en skvett men fremkalte også heldigvis noen latterhikst – både ved første, andre og tredje lesning. OG på teater, for boken er blitt dramatisert av Det Norske Teatret til en gripende forestilling.
I Endres etter hvert fortvilte tilstand blir nettopp bøker – via en stor og fremmed ordbok – både redningen for hans indre reiselyst og det nye språket blir også et middel for å finne tilbake til Abelone.

Les mer | Foreign rights

Margit anbefaler:

Lars Lenth
Norske tilstander
Kagge Forlag, 2020

Den litt loslitte advokaten Leo Vangen og ekstorpedoen Rino Gulliksen er på nye eventyr, denne gangen til naturskjønne Stadtlandet der vindmøllene ragar faretruande mot himmelen og det lokale asylmottaket er eigd av ein rasist, 80-årige Agnes Fostervold. Norske tilstander er både miljøtriller og samfunnssatire og svært underhaldande å lese. Plottet blir drive fram mot den apokalyptiske slutten, og vi til vår gru oppdagar kva som var festa med gaffateip ytst på eit av rotorblada. Dei gode replikkvekslingane løftar boka, det same gjer det stramme språket, den svarte humoren og dei rå karakterskildringane. Anbefalt påskelesning!

Les mer | Foreign rights

Hva er det med den særnorske koblingen mellom påske og krim?

Tradisjonen med påskekrim vekker forundring i utlandet, og bakgrunnen er interessant. Les mer om opphavet til fenomenet påskekrim her og her.

Vi deler også – som ønskereprise – den nederlandske oversetteren Paula Stevens’ hjertesukk på Oversetterbloggen om (utfordringene ved å oversette) ‘Påske og annet ubehag’.
Les det her.

Er du sulten på tips om enda flere gode, norske bøker?

Du finner alle personlige boktips fra oss i NORLA samlet her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte highlights/backlister.
Se våre lister her.