14.02.2015

NORLAs boktips til Valentine 2015

I anledning hjertevennsdagen – Valentine’s Day – deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker som på ulikt vis handler om kjærlighet og vennskap.

Hjertelig god lesning!

Foto: Mette Børja

Per Øystein anbefaler:

Kristin Brandtsegg Johansen
Maria Magdalena. Disippelen Jesus elsket
Aschehoug 2014

I boken “Maria Magdalena. Disippelen Jesus elsket.” skriver idéhistoriker Kristin Brandtsegg Johansen med smittende engasjement om Maria Magdalena, en av de mest myteomspunne skikkelser noensinne. I århundrenes løp har det vært mange spekulasjoner om hennes rolle før og etter at hun møtte Jesus. Akkurat hvilket forhold de hadde, kan vi ikke vite, men det såkalte Filipsevangeliet forteller at Jesus elsket henne mer enn de andre disiplene og ofte kysset henne på munnen. Et eget Marias evangelium finnes også, der Jesus underviser Maria på tomannshånd og Peter blir sjalu på henne. Maria Magdalenas historie pirret fantasien allerede i oldtiden, og hun fortsetter å gjøre det i dag.

Om boken | Foreign rights

Oliver anbefaler:

Edvard Hoem
Slåttekar i himmelen
Oktober 2014

Ved første øyekast er dette kanskje ikke en opplagt Valentine’s-bok. Slåttekaren i tittelen er Edvard Hoems oldefar, og boka handler om ham og hans samtidige, om det harde livet småkårsfolk levde i Romsdalen og Norge for hundre år siden. Vi møter både dem som utvandret til USA og dem som ble igjen. Det er mye slit og strev, men Edvard Hoem klarer å gjøre disse tilsynelatende små, strevsomme livene store, han beskriver denne generasjonen av slitere med en slik varme og kjærlighet, med en slik respekt og humanisme at det løfter seg en høy himmel over dem. Og de vakre kjærlighetshistoriene som man – nesten overraskende – finner i boka, gjør den også til en bok som passer til Valentine’s-tider.

Om boken | Foreign rights

Andrine anbefaler:

Gjermund Gisvold
Gjøkungen
Tiden Norsk Forlag, 2015


Gjermund Gisvold har nylig debutert med “Gjøkungen”, en bok om en ung mann som trolig har fått for lite kjærlighet. Han blitt en skakkjørt einstøing av en kar. Og han iverksetter tiltak og hendelser som får store konsekvenser og betydninger for seg selv og andre, og dette maskespillet og intrigemakeriet utvikler seg til den reneste thriller – anbefales på det varmeste!

Om boken

Hege anbefaler:

Yann de Caprona
Kjærlighetens etymologi
Kagge forlag 2014

Visste du at Valentinsdagen, også kalt Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag, er en skikk som oppsto på slutten av 1500-tallet, sannsynligvis på bakgrunn av den folkelige troen på at fuglene begynner å pare seg på denne dagen? En annen alternativ bakgrunn er at det er en overlevering av de romerske Lupercalia-festlighetene (for renselse og fruktbarhet ved årets slutt, som tidligere fant sted i februar). Eller visste du for eksempel at romantikk stammer fra engelsk romantic, eller fransk romantique, hvis første betydning var «som hører til romaner»? Eller at orden «pen» kommer fra fransk og er beslektet med ordet for pine? Yann de Capronas tematiske ordbok «Kjærlighetens etymologi» er en real lesefest for den språkinteresserte, krydret med fun-facts, kulturhistoriske betraktninger og kjærlighetssitater.

Om boken | Foreign rights

Torill anbefaler:

Ebba Haslund
Det hendte ingenting
Aschehoug 1948 (i pocket 1981)

“Det hendte ingenting” er et av Ebba Haslunds viktigste litterære verker. Romanen er stramt komponert, den er språklig god og griper leseren med sin innsikt i menneskesinnet og kjærlighetens natur. (iflg. Store norske leksikon). I boken møter vi Edle, en ung student som får to nære venninner. Bente som blir en god venn og Gro, som hun forelsker seg i. Dette anser hun ikke selv som noe galt før hun blir gjort oppmerksom på det. Det er større å elske enn å bli elsket. Kjærligheten har verdi i seg selv. Kjærlighetsobjektet spiller mindre rolle. Kjærligheten er like sterk enten du elsker en av ditt eget kjønn eller en av det motsatte kjønn. Det viktigste er at du elsker, sier Ebba Haslund. Boken gjorde et dypt inntrykk på meg som ung leser og den kan anbefales på det sterkeste. Den fortjener å få nye lesere.

Dersom du har norsk IP-adresse kan du lese boken på bokhylla.no. | Om forfatteren

Dina anbefaler:

Trude Lorentzen
Mysteriet mamma
Oktober 2013

Valentinsdag og morsdag pleier jo å sammenfalle sånn omtrent, så mitt boktips passer til begge anledninger. Da Trude Lorentzens var 14 år ble hennes mor brått rammet av en alvorlig depresjon og tok sitt eget liv et drøyt år etterpå. Som godt voksen henter forfatteren frem kasser med morens ting fra loftet, begynner å nøste i fortiden og prøver å forstå hva som skjedde den gangen. Forfatteren ser mye av hendelsesforløpet gjennom seg selv som usikker, keitet, selvsentrert og litt bortskjemt 14-15-åring, og fremstillingen av denne typiske tenåringsjentas måte å takle morens sykdom og bortgang på er kanskje det aller mest gripende ved boka. En svært personlig bok og en helt uvanlig nydelig skildring av kjærligheten mellom mor og datter.

Om boken | Foreign rights

Mette anbefaler:

Rune Christiansen
Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Oktober 2014

Noen bøker minner oss sterkere enn andre på HVORFOR vi elsker å lese. Jeg hadde nylig et slikt møte med romanen “Ensomheten i Lydia Ernemanns liv”. Dette var en av høstens mest samstemt kritikerroste bøker, og nominasjoner og priser fikk den også. Derfor hadde jeg stoooore forventninger.
Og boken innfridde, så til de grader! Men det var ikke nødvendigvis historien i seg selv som fascinerte meg så sterkt. Nei, den største fryden var språket som på nydelig vis skildret dette “lille” livets mange små og ganske vanlige hendelser, og noen få, store. Jeg ble lykkelig av å lese Rune Christiansens vakre setninger, den språklige flyten og vare stemninger fra Lydias hverdagsliv. For å bruke de store ordene: lesingen fornyet rett og slett min kjærlighet (dette er jo tross alt er et Valentinstips!) til Bøkene.

Les mer | Foreign rights

Er du fortsatt på jakt på flere gode bøker?

Les alle tidligere boktips fra oss som jobber i NORLA, som vi har samlet her.

Her finner du NORLAs utvalgte fokustitler, som er aktuelle norske bøker vi presenterer på internasjonale bokmesser.

Se også våre backlister, det vil si gode bøker utgitt tidligere år.