NORLAs boktips til Valentinsdagen 2021
I anledning hjertevennsdagen – Valentine’s Day – 14. februar deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker som på ulikt vis handler om kjærlighet og vennskap.
Hjertelig god lesning!
Andrine anbefaler:
Inger Merete Hobbelstad
Årene med Elizabeth
Kagge Forlag, 2019
Inger Merete Hobbelstad har skrevet en biografi om Dronning Elizabeth: Årene med Elizabeth. Dronningen har en livslang kjærlighet til landet sitt; et både beundringsverdig og langt forhold. Her får man kjærlighetshistorie, familiehistorie, engelsk historie, britisk historie, europeisk historie og verdenshistorie. Jeg anbefaler den på det varmeste.
Ellen anbefaler:
Nora Dåsnes
Ti kniver i hjertet
Aschehoug, 2020
I sin debutbok imponerer Nora Dåsnes både som forfatter og illustratør. I dagbokform møter vi Tuva, som går i sjuende klasse og som virkelig har begynt å kjenne på overgangen fra barn til ungdom. Vi blir med på krangling med bestevennene Linnea og Bao, overnattingsbursdag, første gang Tuva prøver maskara og hennes filosofering rundt det å være kul. Også var det denne kjærligheten, da. En dag begynner en ny jente i korpset, Mariam, og nye følelser dukker opp i Tuva: forelskelse.
Dette er boka som alle barn (og voksne!) burde lese og snakke om etterpå. Kjærlighet er kjærlighet og hjertet gjør som det selv vil.
Dina anbefaler, i anledning dagen viet skytshelgen for birøktere, reisende, de unge og for forlovede par; mot epilepsi, besvimelser og pest; for gode ekteskap:
Vigdis Hjorth
Hjulskift
Cappelen Damm, 2007
Det fine med forelskelser er at de kan være grenseoverskridende, og bringe oss til steder vi ikke visste om! Det har selvsagt også Vigdis Hjort skrevet om. I romanen Hjulskift fra 2007 møter litteraturprofessoren Louise bilselgeren Truls. Et umulig forhold? Her blir i alle fall kjærligheten satt i et klasseperspektiv. Boka er fortalt fra Louises perspektiv, gjennom forelskelsen i Truls og hans liketil forhold til sine omgivelser ser hun sin egen tilværelse og miljø med nye øyne. Kjærlighet driver verden fremover og gir oss nye og dype innsikter. På Hjorths sedvanlige vis er dette både en intimt fortalt kjærlighetsfortelling og en skarp samfunnsanalyse.
Skål for sankt Valentin, kamerater!
Per Øystein anbefaler:
Sigrun Slapgard
Eit hemmeleg liv: spesialagent og spaniafrivillig Wilhelm Holst
Samlaget, 2020
Til denne valentinsdagen vil jeg anbefale historien om den norske forretningsmannen Wilhelm Holst (1895-1949), som inneholder absolutt alt man måtte ønske seg av dramatiske, romantiske og tragiske elementer. Det handler om den spanske borgerkrigen, menneskesmugling, om motstandsarbeid i det okkuperte Frankrike og spesialoppdrag for den britiske etterretning. Det hele fortalt med driv og tempo, plassert inn i et fascinerende tidsbilde. Og hvem var egentlig den mystiske britisk kvinnen som gav seg ut for å være den norske «fru Holst», uten å være Wilhelms egentlige ektefelle? Var deres ikke-eksisterende ekteskap kun et skalkeskjul for spionasje og motstandsarbeid i det okkuperte Frankrike, eller skjuler det seg en kjærlighetshistorie her?
Margit anbefaler:
Hanne Ørstavik
Ti amo
Oktober, 2020
Ti amo er ei sterk og nær forteljing om kjærleik, eit vidunderleg portrett og skildring av eit liv og samliv. Boka går til kjernen av kva det vi seie å miste den du elskar, når mannen i boka får ein alvorleg kreftdiagnose. Dei to snakkar ikkje om døden, likevel er den der mellom dei. Men midt i det dystre finst det også livskraft, forventning og livsglede som løftar og opnar.
Mette anbefaler:
Edvard Hoem
Mors og fars historie
Forlaget Oktober, 2005 og 2019
En nydelig historie starter med at forfatteren i sin fjerne barndom spør: " – Mamma, elskar du han pappa?"
Og får til svar: “- Eg var ikkje så glad i far din da eg kom saman med han, men eg vart glad i han, for han var trufast, og truskap er like viktig som kjærleik.”
Dette er så absolutt basert på en sann historie, for her gjør Hoem det han kan kanskje aller best: dikter frem liv basert på fakta om sine nære – og også fjerne – slektninger. Han nøster sammen faktiske hendelser, og rundt dem spinner han en roman som er både rørende og tankevekkende – i et utrolig vakkert språk. Dette er ikke bare en (mulig) slektskrønike, det er også et lite stykke Norgeshistorie.
Hoem mottok Melsomprisen og Petter Dass-prisen for romanen, og ble innstilt til både Nordisk Råds litteraturpris og Kritikerprisen.
Oliver anbefaler:
Tore Renberg
Vi ses i morgen
Oktober, 2013
(Lydbok: Cappelen Damm, 2018)
Det er september og uvanlig varmt i verdens rikeste by. I et falleferdig hus ved fjorden holder Hillevågsgjengen til. Den ensomme lederen Jan Inge tror på samhold og ser på seg selv som en David Toska for de småkriminelle. Rudi har adhd og er stormforelska i Cecilie på syvogtyvende året. Hun bærer på en skinnende hemmelighet og drømmer om et annet liv. Fosterhjemsbarnet Daniel er forelsket i Sandra, og kanskje også i Veronica.
I Tore Renbergs skjeve og amoralske Stavanger-univers møter flere av personene kjærlighetens overveldende kraft, av og til med helende, av og til med katastrofale konsekvenser. Men at kjærligheten er universets sterkeste kraft, er det ingen tvil om.
Anbefales som lydbok, lest av forfatteren selv på klingende stavangersk.
Les mer
Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.
Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
Se utvalgene her.
I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her.