13.12.2022

NORLAs juleboktips

Julen nærmer seg, og hva er vel bedre enn å fylle feriedagene med gode bøker?
Her får du tips om norsk jule- og vinterlektyre fra oss som jobber i NORLA.

Mette skjeggeboknisse
Foto: Mette Børja

Riktig god lesning!

Andrine anbefaler:

Køltzow dagbøker i utvalg 9788203395345

Liv Køltzow, Hans Petter Blad (red.), Kaja Schjerven Mollerin (red.)
Dagbøker i utvalg 1964-2008
Aschehoug 2022

Å lese Liv Køltzows Dagbøker i utvalg 1964-2008 er å leve seg inn i et liv, en tid, med refleksjoner og betraktninger om alt fra husarbeid til kvinnerolle, kunst og litteratur. Et møte med en stor forfatter og et interessant menneske, fra 19 år til moden alder. Så levende! Så spennende! Anbefales på det varmeste.

Les mer

Agata anbefaler:

Strømsborg aldri, aldri, aldri

Linn Strømsborg
Aldri, aldri, aldri
Flamme Forlag 2019

En lettskrevet bok om et ikke så lett tema. Bokens hovedperson er en kvinne som aldri, aldri, aldri vil ha barn. Forfatteren tar leseren med på en reise gjennom hovedpersonens tanker om hvorfor vi får barn og hvorfor vi ikke får barn. Der en viktig roman som representerer de som tar et bevisst valg om å leve livet uten å gjøre det som forventes av dem, spesielt kvinner.
Og ikke minst – boken er en fryd for øyet!

En personlig PS:
Boken er perfekt for de som lærer seg norsk og vil lese vanlige bøker uten å sjekke hvert eneste ord i ordboken. Enkle setninger, nesten alt er skrevet i jeg-person. Hvis noen spør om en lettskrevet bok som ikke er B&U, så er det denne jeg vil foreslå.

Les mer og bla i boka | Foreign rights

Mette anbefaler:

Jul på himmelfjell hotell

Kjersti Herland Johnsen
Jul på Himmelfjell hotell
Cappelen Damm 2022

Jeg er godt i gang med boken som forlaget omtaler som “Årets jule-feelgood” og “Den perfekte juleromanen”. Og dette er bra underholdning:
Fjellklatreren Ingrid Berg krysser sitt spor: etter en dramatisk skredulykke i Himalaya – og et samlivsbrudd – er hun er tilbake på det ærverdige høyfjellshotellet der hun vokste opp, nå som direktør for det hele. Men det er ikke bare glitter det som skimrer i vinterskaren der oppe i fjellheimen…
Hun møter en drøss av praktiske og økonomiske utfordringer, og slites mellom å bevare familietradisjonene og samtidig tilpasse seg influenceres ønske om Instagramvennlige aktiviteter.
Legg til grums fra overhodet i bygdas dominerende familie – med kallenavn Moskus – og ikke minst egne, skjulte familiehemmeligheter – og det er duket for forviklinger, både av det romantiske og juletradisjonsmessige slaget!

Les mer og bla i boka | Foreign rights – boken er solgt til USA

Arvola kniven i ilden 9788202762742

Oliver anbefaler:

Ingeborg Arvola
Kniven i ilden
Cappelen Damm 2022

Ta ingrediensene: en slående vakker kvinne med varme hender, het lidenskap og dampende erotikk, plassert i Nord-Finland og Nord-Norge på 1860-tallet – og det høres ut som en skillingsroman.
Men kombiner det med overbevisende litterær formidlingsevne, stor historisk kunnskap og dyp kjærlighet til naturen og folket – så får du Ingeborg Arvolas Kniven i ilden. Arvola fyller det karrige landskapet med levd liv på en måte som kan minne Roy Jacobsens De usynlige og Myttings Søsterklokkene.
Hovedpersonen er finske Brita Caisa som har to barn utenfor ekteskap, og bryter opp fra nord-Finland for å unnslippe skammen og skape seg et nytt liv på den norske ishavskysten. Men underveis møter Brita Caisa lidenskapen igjen – i form av en gift mann …
Krøll deg opp foran peisen og la deg transportere til nordkalotten for 160 år siden, mens du blir både underholdt og opplyst.

Les mer og bla i boka | Foreign rights | Se vårt mini-intervju med forfatteren

Strøksnes lumholtz gjenferd 9788249525676

Dina anbefaler:

Morten A. Strøksnes
Lumholtz’ gjenferd
Forlaget Oktober 2022

Mitt juleboktips er Morten Strøksnes Lumholtz` gjenferd.

Carl Lumholtz, Norges svar på både Tintin og Dr. Livingstone, levde et eventyrlig liv som det er en svir å lese om. Men han var også et barn av sin tid og del av Vestens imperialisme og hensynsløse utnyttelse av naturen og andre folkeslag. Forfatteren kombinerer genrene biografi og reiseskildring på sin egen måte, og gir oss en sylskarp og tankevekkende analyse av de problemene verden sliter med i dag.

Dette er en fantastisk og omfangsrik bok som man trenger litt tid for å komme gjennom. Bruk juleferien til det, det vil du ikke angre på!

Les mer | Foreign rights

Ellen anbefaler:

Sagenejul

Sagenejul – julehefte
Motor forlag 2022

Julehefter er en kjent sjanger i Norge. Og i år kommer Sagenejul, det kanskje mest lokale juleheftet så langt. Her bys leseren på stemningsfulle tekster med lokal forankring, som Oskar Braatens julefeiring, tekster om Hønse-Lovisas hus, Halvbroren på Nordpolen, Rudolf Nilsens julegave og Dronningen av Sagene – og mange andre morsomme og tankevekkende betraktninger om dagens og fortidens julefeiring.

Juleheftet er vakkert illustrert av fotograf Øystein Bakke og designer Marta Morais, og med en rekke historiske foto, Signe Torps vakre collager og sjarmerende julekort.

Les mer

Les mer

Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker; våre fokustitler.
Se utvalgene her

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her