20.09.2022

Ingeborg Arvola - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Ingeborg Arvola. Hun har skrevet Kniven i ilden. Ruijan rannalla/Sanger fra Ishaveti, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Ingeborg.

Ingeborg Arvola. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

I 1859 utvandrer Brita Caisa fra Finland til Finnmark med sine sønner Aleksi og Heikki. Underveis blir hun bedt om å bruke sine varme hender. Siden hun kommer for sent til vårfisket, blir hun i Neiden som gårdshjelp fram til neste vårfiske. Skjebnen sender henne til Askalaiset, der de dyktige, men barnløse gårdbrukerne Askan-Mikko og Gretha Lisa bor. Det oppstår en dragning mellom Brita Caisa og Mikko. Når de drar på vårfiske til Pykeijä, glemmer Brita Caisa alt om å finne en god mann å gifte seg med. Hun tenker bare på Mikko. Til slutt kan de ikke motstå hverandre. Mikko forlater sin kone for å bo sammen med Brita Caisa, men Gretha Lisa vil ikke miste mannen, og anmelder dem for forholdet.

Rundt kjærlighetshistorien vises det kvenske miljøet i 1860-årene. Fiske og arbeid er sentralt. Folk har sterk gudstro og like sterk overtro. Ofte bebor tre familier en stue der muntlige fortellinger lever sterkt. Mange drømmer om Amerika, men de fleste tar til takke med sauna en gang i uka.

Hva handler boka di om?

Men så kom Priita-Kaisa från Sodankylä till trakten, och Mikko gikk från gård och grund … som det står skrevet i folkelivsskildreren Samuli Paulaharjus Finnmarkens Folk, et sitat som også åpner Kniven i ilden.
Det er faktiske hendelser som ligger til grunn for min skjønnlitterære roman. Det begynte med at jeg ville skrive om min oldemor Eva Niva. Jeg leste meg opp på historien og ble fanget av stoffet. Jeg skjønte at jeg ville skrive om mine formødre, og måtte finne ut hvem som kom først, og i 1859 fant jeg tipptippoldemor Brita Caisa Seipajærvi. Askan-Mikko går virkelig fra gård og grunn for å leve sammen med henne. Kona anmelder dem for forargeligt samliv i 1861. Den første dommen mot Brita Caisa og Mikko faller i oktober 1862.

Først ville jeg bare skrive kjærlighetshistorien som tradisjonen forteller om, så skjønte jeg at jeg måtte skrive bredere for å vise fram gudstroen, overtroen, arbeidet, brytningstiden, Øvrigheta, og hvordan livet artet seg i Sør-Varanger i årene rundt 1860.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Foto: Fartein Rudjord/NORLA