NORLAs juleboktips 2015
Juleferien frister ofte med tid til etterlengtede dypdykk i gode bøker.
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.
Riktig god lesning!
Per Øystein anbefaler:
Morten Strøksnes
Havboka
Oktober, 2015
En av høstens bøker har fått litteraturkritikerne til å kaste alle hemninger over bord: «sensasjonelt god … Boken er fullstendig uten lyte … vil leses og huskes i lang tid», «norsk sakprosa og lokal historiefortelling i verdensklasse… en dypt imponerende prestasjon … en julegave til alle som kan stave» «en forbilledlig kombinasjon av letthet, vidd og saklig soliditet», «boka er full av lysende formuleringer», «Det er rett og slett en fest å lese», «en besettende og medrivende bok som holdt meg i fast grep fra første side». Kanskje ikke rart at Morten Strøksnes’ «Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» har blitt en sensasjon her til lands. Norge er en havnasjon med en av de lengste kystlinjene i verden, og vi lar oss lett rive med av Strøksnes’ elegante og kunnskapsrike dypdykk i havets mysterier. Men «Havboka» ble også det store samtaleemnet på årets bokmesse i Frankfurt. Boken er så langt solgt til 14 land: USA, Tyskland, Spania, Italia, Nederland, Sverige, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Russland, Island, Kina, Taiwan og Kroatia. Har du ennå ikke rukket å lese den, så løp og les!
Om boka | Bla i boka | Foreign rights
Andrine anbefaler:
Johan Harstad
Max, Mischa og Tetoffensiven
Gyldendal 2015
Årets optimale julebok er Johan Harstads «Max, Mischa & Tet-offensiven». 1163 lange og deilige sider å dykke ned i og bli i. Her er mange og gode reiser inn i fortellinger med sidehistorier og en lang, rød tråd som du bare vil følge; lenge, lenge. God lesing!
Om boka | Anmeldelser | Foreign rights
Dina anbefaler:
Christian Ketsjup (Kjelstrup)
Uroens kokebok
Uroens forlag, 2015
Mitt juleboktips vil få NORLAs norskoversettere i alle land til både le og gråte.
Le, fordi norsk litteratur jo har rykte på seg for å være mørk. Og de som mer enn noen lever tett på dyster norsk sjelegranskning er oversetterne. Hvor befriende er må det da ikke være se sin forfatter treffende portrettert i nye og spennende materialer som rips, koteletter eller gravlaks! Å, så godt å se Carl Frode i pastiller eller Karl Ove i spaghetti med tomatknaus.
”Uroens kokebok” er rett og slett en samling av portretter av 100 norske og internasjonale forfattere laget i mat av Christian Kjelstrup alias Christian Ketsjup. Portrettene er blitt til gjennom inneværende år, og konseptet luftet og diskutert med leserne i sosiale media. Hver uke nytt forfatterportett på Facebook.
Det aller mest slående ved denne boka er kunstnerens sikre håndlag. Kokebokens forfatter er en god tegner med stor sans for mulighetene i hver ny teknikk han utforsker. Materialvalget er aldri tilfeldig, for teknikk og motiv har alltid en sammenheng på et annet, overordnet plan.
Men denne boken vil også få oversetteren til å gråte. Om noe er uoversettelig, må det være denne lille perlen av en bok. For hvordan få til en naturlig og umiddelbar kobling mellom Adonis og eggedosis på engelsk? Eller mellom Homer og hummer? Aldri vil man kunne glede seg over Ketsjups virtuose matportretter på tysk, kinesisk og georgisk. Eller? Oversettere i alle land, ta det som en utfordring!
Oliver anbefaler:
Kari F. Brænne
Himmelfall
Aschehoug 2015
Da forfatteren Kari Brænne blir kjent med en gammel dame i Barcelona, får hun en overraskelse. Den 113 år (!) gamle damen viser seg å være Maria Nikolajevna Romanova, datter til den siste russiske tsaren.
I Himmelfall forteller Maria sin historie på to nivåer: Kapitlene veksler mellom å dreie seg om livet på hoffet i St. Petersburg fram til familien blir deportert til Jekaterinburg og skutt; og Marias utrolig overlevelse og flukt tilbake til Sommerpalasset og deretter gjennom Russland og ut av landet.
Jeg leste boka som manus på ferie i Milano, og den var den perfekte sommerlektyre: Velskrevet, medrivende og utrolig i ordets rette forstand. Kari Brænne har gjort usedvanlig grundig research, og man tror virkelig at tsarfamilien må ha levd omtrent slik, og om Maria hadde overlevd, kunne flukten gjennom det revolusjonære Russland ha artet seg på denne måten. Eller rettere: kanskje det var nettopp det den gjorde?
Boka fungerer helt sikkert også som julelektyre!
Torill anbefaler:
Bjørn Godøy
Ti tusen skygger
En historie om Norge og de spedalske
Spartacus, 2014
”Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. Tidlig på 1800-tallet gikk den blant annet under navnet Lepra borealis, Norvegica. Andre steder i Europa var spedalskhet utryddet for lengst. I Norge herjet sykdommen verre enn noensinne”.
Bjørn Godøy har skrevet om denne sykdommen her i Norge, og du trenger ikke å ha spesielle kunnskaper om legevitenskapen for å ha ”glede” av å lese den. Boken beskriver historien om legers innsats for å bekjempe spedalskhet og om legers uenighet om hva som var årsaken. Arvelig eller smittsomt, selvforskyldt eller ikke (syndefulle handlinger og tanker). Men det som gjør størst inntrykk er de menneskelige lidelsene som beskrives. Både de fysiske og de psykiske. Familier prøvde å skjule sykdommen for ikke å bli splittet og for å forhindre at nære slektninger ble tvangssendt til anstalter. Beskrivelsene fra disse anstaltene er vond lesning. Peder Olsen Feidie, en ung mann som ble sendt til St. Jørgens hospital, beskriver sin livshistorie i “En klagesang”.
Den ene haver Saar i Saar,
den Anden han paa Krykker gaaer,
den Tredie kan ei tale,
den Fjerde kan ei Dagen see,
den Femte har ei Hænderne,
Saa kan Enhver vel vide,
Hva Ondt vi her maa lide.
Den siste som ble smittet, døde 2. juli 2002 i Bergen. Boken anbefales på det sterkeste!
Margit anbefaler:
Karl Ove Knausgård
Om vinteren
Oktober, 2015
Den som er ufødd skal snart oppleve alt i verda for første gang. Det er utgangspunktet for forfattaren som skriv Om vinteren, som sett seg i hennes stad og sjølv ser verda med nye auge, opplever og sansar det som er rundt oss heile tida, det velkjente, det vi ikkje legg merke til eller har tenkt på før. Her er vinterens element av is, snø, vatn og mørke, også vakkert uttrykt også gjennom Lars Lerins illustrasjonar. Det er ei glede over livet som veks fram frå observasjonane som gjer at teksten varer lenge i lesaren.
Om boka | Bla i boka | Foreign rights
Mette anbefaler:
Agnes-Margrethe Bjorvand
Astrid Lindgren
Illustrert av Lisa Aisato
Cappelen Damm, 2015
Tidligere i år snakket flere av mine kollegaer varmt om en fantastisk dokumentar-serie om Astrid Lindgren som hadde vært vist på TV. Jeg skjønte at jeg måtte se den mens den fortsatt var tilgjengelig på nettet (NRK). Og “reklamen” var ikke overdrevet fordi serien ga et varmt og opplysende bilde av en kjær forfatter som mange føler vi har et tett forhold til etter å ha frydet oss over bøkene hennes som barn.
Og på tampen av høsten kommer det jammen en like flott biografi om Astrid Lindgren i bokform, skrevet for barn og unge. Siden jeg hadde sett den nevnte dokumentarserien fra før var det meste av innholdet i boken kjent, men jeg nøt gjensynet med episodene om hvordan Astrid som barn så en film om en jente som tok med seg hesten sin inn i huset og en annen som vasket gulvet ved å feste skurekoster til føttene som skøyter. Om besøket hos forfatteren som hadde “Denne dagen, et liv” hengende på veggen. Og om livet på bondegården i Värmland – og kort sagt flere av episodene som er brent fast på min barndoms Pippi/Emil osv-netthinne.
Illustrasjonene til Lisa Aisato er kunstverk som både fremhever og står nydelig i dialog til historiene som fortelles. Dette er i det hele tatt en klok og varm biografi om en veldig klok og heldigvis utrolig produktiv forfatter.
Anbefales på det varmeste!
“Det mangler gode sakprosabøker for barn” | TV-serien om Astrid Lindgren
Er du fortsatt sulten på tips om flere gode, norske bøker?
Gladnyhet! Nå har vi samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.
Husk også at NORLA hvert halvår presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister. Se våre backlister her.