NORLAs sommerboktips 2022
Sommerferien er her for noen av oss – og rett rundt hjørnet for andre. Heldigvis! Og hva kan vel være bedre enn å bruke lange, late dager på å besøke nye steder og opplevelser gjennom litteraturen?
Her tipser vi som jobber i NORLA om et utvalg gode bøker, og ønsker både god sommer og riktig god lesning!
Ellen anbefaler:
Lars Elling
Fyrstene av Finntjern
Forlaget Oktober, 2022
Årets sommerles blir Lars Ellings debutroman Fyrstene av Finntjern.
En fantastisk og eventyrlig bok om natur, brødre, samhold og generasjoners gang.
Språket er helt tydelig skrevet av en billedkunstner: beskrivelsene i boka er så levende og visuelle, at jeg som leser blir tatt med inn i Ellings verden og blir selv en del av det han beskriver.
Andrine anbefaler:
Aischa Bouhlou
Aischas salatfantasier
Gyldendal, 2021
Dette er blitt en kokebok jeg bruker mange ganger i uken! Her er en rekke nye salater med ingredienser som jeg ikke ville hatt fantasi til å kombinere, men som er både velsmakende og enkle å få til – og det er blitt en slager i heimen. Aldri ville jeg tenkt på å putte rosenkål og druer i en ildfast form i stekeovnen, for eksempel. Prøv selv!
Les mer
Foreign rights
Forfatteren deler ofte oppskrifter på aichasmat.no og på Instagram
Agata anbefaler:
Anja Bakken Riise
Mitt klimaregnskap
Res Publica, 2021
Et klimafokusert bokforslag fra en klimafokusert NORLA-praktikant. Dette er en oppløftende og lettfattelig skrevet bok for de som mener at det er for sent å gjøre noe med klimaendringene. Fordi det er det ikke! Boken gir håp, motivasjon og gode tips til hvordan du kan gjøre din del. Husk å sjekke biblioteket før du kjøper!
Torill anbefaler:
Lars Mæhle
Lars Rudebjer (ill.):
Dinosaurgjengen. Sjøuhyret
Kagge forlag,
Jeg har vært så heldig å ha fått et barnebarn (3 år) som elsker å bli lest for. Favoritten nå er Dinosaurgjengen. Sjøuhyret. Lars Mæhle og Lars Rudebjer har flere bøker om «Dinosaurgjengen» som anbefales på det sterkeste. Selv om hun synes bøkene er litt skumle, så er det med stor fryd hun blir litt skremt.
Det er isfiskekonkurranse og premien er en krukke med makrell i tomat. Dinosaurene Rasmus og Trym er ivrige isfiskere, men under isen lurer en stor fare…
Olivers ønskereprise:
Amalie Skram
Professor Hieronimus og På St. Jørgen
(begge 1895, sist utgitt av Pax 1991 og 1992)
Jeg har visst anbefalt Amalie Skram før, men en god ting kan ikke sies for ofte:
I 2016 utga det tyske forlaget Guggolz Amalie Skrams to bøker Professor Hieronimus og På St. Jørgen i ett bind. Inspirert av denne utgivelsen, fant jeg fram bøkene i Amalie Skrams «mindeutgave» fra 1911, som jeg i sin tid arvet fra min mormor. Og for en oppdagelse dette var! I de to sterkt selvbiografiske bøkene skriver Skram om malerinnen Else Kant som er utslitt av kravene til å være malerinne, hustru og mor, og frivillig lar seg legge inn under oppsyn av den kjente professor Hieronimus for å få hvile. I det hun er innenfor murene erklærer professoren at hun er sinnssyk og behandler henne deretter. Hun kan ikke komme ut, får ikke møte sin mann, og professoren gjør alt han kan for å bryte henne ned. Romanen er en rystende skildring av datidens psykiatri og av et maktmenneske. Først da Else blir overført til St. Jørgen, hvor det hersker en helt annen atmosfære under en menneskelig overlege, kan hun komme seg igjen og la seg utskrive.
Det slående med dobbeltromanen er hvor frisk, velskrevet og hardtslående den er. Amalie Skram – alias Else Kant – spidder den mektige professoren med sine skarpe observasjoner og replikker. Maktesløs og innesperret, er det hatet til overgriperen som holder henne oppe. Samtidig er romanen slående aktuell – riktignok har psykiatrien heldigvis forandret seg mye, men fremdeles skjer overgrep, fremdeles finnes det maktmennesker.
Utgivelsen av dobbeltromanen førte faktisk til at virkelighetens Professor Hieronimus, overlege Knud Pontoppidan ved Københavns Kommunehospital, måtte fratre sin stilling. Litteraturens makt seiret!
Hvis du har norsk IP-adresse kan du lese Prof. Hieronimus på bokhylla.no
Hør utdrag fra lydboken Prof. Hieronimus her
Les På St. Jørgen på bokhylla.no
Mette anbefaler:
Anna Fiske
Museum
Cappelen Damm, 2022
Norge har fått et nytt nasjonalmuseum. Og Nasjonalmuseet har vært så lure at de hyret inn Anna Fiske til å lage en bok om museet. Boken tar for seg den digre samlingen – og veldig mye av det fine og rare, gamle og nye – man kan se der. I tillegg får man, med deilig Fiske’sk undring, en fin inngang til å snakke om hva kunst egentlig er, hva museer er – og hvordan man kan nærme seg det hele.
En herlig og inspirerende bok som gir både store og små lyst å gå (mer) på museum i sommer!
Les mer
Bla i boka
Foreign rights
Tips om enda flere gode bøker
Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her
Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
Se også alle vårens fokustitler her
I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her