23.06.2016

NORLAs sommerboktips 2016

Sommeren byr forhåpentligvis på mange, lange og late dager – og hva er vel bedre enn å synke ned i hengekøya og forsvinne inn i en god bok?

Vi i NORLA deler her tips om mange flotte bøker, og ønsker både god sommer og god lesning!

Foto: Mette Børja

Andrine anbefaler:

Asle Skredderberget
Usannsynlig rik. Historien om det norske oljefondet
Kagge 2015

Asle Skredderberget har skrevet en svært interessant bok om mitt eget land – og opprettelsen og forvaltningen av oljefondet. En irakisk innvanderer hadde sett for seg jobb som drosjesjåfør i Åndalsnes, men tilfeldigvis – og ikke minst heldigvis – fikk han benyttet sin kompetanse som oljeingeniør. For en flaks for oss nordmenn. At jeg aldri har visst noe om alt dette. Helt utrolig.

Om boka | Bla i boka | Foreign Rights

Dina anbefaler:


Mari Kanstad Johnsen
Jeg rømmer
Gyldendal 2016

Et god sommerbok kan være tykk som en pollentung humle og tjene som lunt tidsfordriv på lange regnværsdager. Eller den kan være tynn som et stankelbein og snart ta slutt så du kan få løpt ned til brygga og tatt deg det badet og gjort alt det andre du bare kan gjøre om sommeren.

Mitt sommerboktips hører inn under den siste kategorien. Faktisk har den ikke et eneste ord. En ordløs bok som forteller en vakker historie om å flytte til et nytt sted og føle seg ensom. Fortellingen er enkel, effektivt fortalt, og full av sår poesi om utenforskap, selvlysende kaniner, falske klassekamerater og ekte vennskap. Mari Kanstad Johnsen har en særegen og sjeldent uttrykksfull tegnestil der kroppsspråk er viktig, og en sparsom og fin fargebruk. Så også i Jeg rømmer.

En bok uten ord gir en litt annen opplevelse. Du bruker andre deler av hjernen når du leser. Avkodingen er mindre automatisk. Kanskje er det derfor innholdet treffer deg liksom litt dypere?

Skjønt leser? Er det det det heter? En fin og sanselig sommersyssel i alle fall! Prøv da vel!

Om boken / bla i boken | Foreign Rights

Per Øystein anbefaler:


Poul Erik Tøjner, Bjarne Riiser Gundersen
Skrik. Historien om et bilde
Forlaget Press 2013

En biografi om et maleri, går det an?
Ja visst. Edvard Munchs «Skrik» er et av verdens mest kjente malerier, et moderne og populærkulturelt ikon. Maleriet er blant annet et fysisk objekt, en skandale, en inspirasjonskilde og en inntektskilde. Som kunstverk har det både en interessant tilblivelseshistorie, en spennende kriminalhistorie, en lang virkningshistorie og en kommersiell historie uten like i nordisk sammenheng. Kan det blir bedre? «Skrikende god. Boken er så velskrevet og spennende at den knapt kan legges bort,» i følge anmelder Lotte Sandberg, Aftenposten.
Perfekt sommerlesning!

Om boken | Foreign Rights

Margit anbefaler:


Jon Fosse
Morgon og kveld
Samlaget 2000

Morgon og kveld. To dagar. Fødsel og død. Eit liv i mellom. Vi følgjer fiskaren Johannes den dagen han blir født og den dagen han døyr. Det er hardt å komme inn i livet, som det er å forlate det. Men da Johannes tilslutt går i båten som skal ta han med, ser han tilbake på livet sitt og dei han har hatt kjær og er ikkje lenger redd for det ukjente. Morgon og kveld av Jon Fosse rører ved dei grunnleggande spørsmåla ved det å vere menneske, og at denne litterære perla treffer oss alle, kjem også sterkt til uttrykk i den eineståande dramatiseringa av romanen på Nationaltheatret med Anne Marit Jacobsen og musikk av Benedicte Mauseth. Romanen kan med fordel lesast både i lyse og mørke sommarnetter.

Om boken | Foreign rights – solgt til åtte land

Torill anbefaler:


Maja Lunde
Bienes historie
Aschehoug 2015

En bok jeg leste nylig og som jeg vil anbefale er ”Bienes historie” av Maja Lunde.
Dette er en skremmende og aktuell bok om biedøden, eller CCDColony Collapse disorder (se også).

”William er en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han setter seg fore å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007 og kjemper i motbakke, men han håper sønnen kan bli gårdens redning. Tao arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina hvor biene har forsvunnet. Hun ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv.
“Bienes historie” skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet.”
- Aschehoug

Om boken | Foreign Rights – boken utgis/er under utgivelse i hele 17 land

Oliver anbefaler:



Amalie Skram
Professor Hieronimus og På St. Jørgen
(1895, sist utgitt av Pax 1991 og 1992)

Det er kanskje ikke typiske sommerbøker, men jeg vil likevel anbefale dobbeltromanen Professor Hieronimus og Paa Sct. Jørgen av Amalie Skram, begge fra 1895.
Jeg ble minnet om dem da de ble lansert på tysk på bokmessen i Leipzig i Christel Hildebrands eminente oversettelse. Vel hjemme tok jeg fram Mindeutgaven i tre bind fra 1911 og ble straks fengslet. Bøkene er basert på Skrams egne opplevelser. Hovedpersonen, Else Kant, er malerinne og plages av søvnløshet og dårlige nerver. Hun legger seg frivillig inn på psykiatrisk avdeling for å få hvile – og oppdager snart at hun ikke kan komme ut igjen. Professor Hieronimus definerer henne som sinnsyk, og alt hun sier og gjør blir brukt mot henne. Hun får heller ikke treffe mannen sin. Else lar seg imidlertid ikke knekke og nekter å bøye seg under professorens vilje – noe han liker svært dårlig.
Boken er en nådeløs utlevering av et maktmenneske. Forholdene er nok bedre i psykiatrien i dag, men maktmennesker fins til alle tider, og romanen oppleves som svært moderne og aktuell.

Hvis du har norsk IP-adresse kan du lese Prof. Hieronimus på bokhylla.no

Hør utdrag fra lydboken Prof. Hieronimus her

Les På St. Jørgen på bokhylla.no

Mette anbefaler:


Arne Svingen
Sangen om en brukket nese
Gyldendal 2012

Jeg har en innrømmelse å komme med. Nemlig at jeg først ganske nylig leste Arne Svingens Sangen om en brukket nese. Og jeg angrer. Jeg angrer, dypt og inderlig, på at jeg ikke leste den før!
For dette er en perle for både unge og voksne lesere; vidunderlig varm, gripende, trist og samtidig utrolig oppløftende! Den har vel vært omtalt som en norsk Billy Elliott, og riktig nok bedriver hovedpersonen, Bart (oppkalt etter Simpson), boksing etter et sterkt ønske fra moren som ønsker seg en tøff sønn. Men Barts drøm er ikke å danse ballett – han vil synge opera.

Har du ikke lest den enda, sier du? Les den i sommer – og jeg garanterer at du ikke vil angre!

Om boken | Foreign Rights – boken er solgt til 12 land og får for tiden strålende anmeldelser i USA

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Gladnyhet! Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.