25.11.2021

Nytt tverrfaglig program styrker eksportmulighetene for det norske kunstfeltet

Norwegian Arts Abroad (NAA) skal løfte de norske kunstfeltene internasjonalt med et nytt tverrfaglig kompetanseprogram. Torsdag kveld lanserte utenriksminister Anniken Huitfeldt programmet, samt syv deltakerteam, på en mottakelse i Statens representasjonsbolig.

Deltagerne med umin dsc02914
Utenriksminister Anniken Huitfeldt med de sju deltagerteamene under lanseringen av kompetanseprogrammet. Foto: Kristiane Lunde

Med finansiering fra Utenriksdepartementet skal pilotprosjektet få norsk kunst ut i verden. Syv kunstnerteam, bestående av én norsk kunstner og en agent, vil hver motta 200 000 kroner i tilskudd fra NAA for å realisere internasjonaliseringen av prosjektene sine innen film, litteratur, kunsthåndverk, billedkunst, design, musikk og scenekunst.

Årets deltakere er:
Amund Sjølie Sveen/Inger-Marie Lupton med Nordting Pan-Arctic (PAHN)
Jennie Hagevik Bringaker/Jenny Kinge med Femtensesse (OCA)
Maria Brinch/Elephant Kunsthall med Atlas on Iron (Norwegian Crafts)
Victoria Kielland/Winje Agency med My Men, utgitt av No Comprendo Press (NORLA)
Ellen Ugelstad/Tonje Alice Madsen med The Recovery Channel (NFI)
Jenkins & Uhnger/Nuen med Minus (DOGA)
Bendik Giske/Sofie B. Ringstad med Cracks Tour (Music Norway)

Programmets deltakere skal delta på kompetansehevende fagsamlinger ledet av norske og internasjonale eksperter. Deltakerne vil møtes til fire samlinger i løpet av høsten 2021 og våren 2022, og følge et løp der de skal innom temaer som presentasjonsteknikk, markedskunnskap, digitalisering, nye markeder og internasjonale lanseringer.

Programmet hadde søknadsfrist i september, og det kom inn 28 søknader fra de ulike kunstfeltene. Av disse ble sju prosjekter, ett fra hver disiplin, valgt ut av en internasjonal jury med medlemmer fra alle feltene.

Den internasjonale juryen bestod av:
Walter Heun, Artistic & Executive Director, Joint Adventures, Tyskland
Nanna Hjortenberg, Direktør, CHART Art Fair, Danmark
Alex Gilbert, Associate Director, Friedman Benda, USA
Nicole James, Founder of The James Literary Agent, USA
Klara Nilsson Grunning, Film Commissioner NFI, Sverige
Hanna Nova Beatrice, Sjefredaktør The New Era, Sverige
Maurice Jones, Kurator, MUTEK, Canada

DELTAKERE

Nordting kai2 foto michaelmiller pikenepåbroen 3000pix
Foto: Michael Miller

SCENEKUNST:

Nordting av Amund Sjølie Sveen og Inger-Marie Lupton er en mobil folkeforsamling for nordkalotten – en fest for periferien og en separatistbevegelse for de arktiske områdene. Nordting er et utvidet scenekunstprosjekt med ambisjon om å endre det rådende narrativet om nordområdene, samt flytte på eksisterende maktbalanse.

Jennie bringaker photo tove sivertsen 1cut
Foto: Tove Sivertsen

BILLEDKUNST:

Jennie Hagevik Bringaker er den første kunstneren som skal presenteres internasjonalt gjennom kunstgalleriet Femtensesse ved Jenny Kinge.
.

KUNSTHÅNDVERK:

Portrett maria brinch kredit bendik baksaas
Foto: Bendik Baksaas

Kunstneren Maria Brinch og det kunstnerdrevne visningsstedet Elephant Kunsthall i Lillehammer vil samarbeide om utstillingsprosjektet Atlas on Iron. Utstillingen kurateres av den Hamburg-baserte kuratoren og kunsthistorikeren Martha Kazungu (UG) og planlegges å vises i Hamburg, Tyskland i 2022/2023. I Atlas on Iron forener Brinch det sosiale aspektet ved håndverk, der utveksling av tradisjonskunnskap blir ansett som en plattform for personlige fortellinger og politiske erfaringer på tvers av kulturer, ressurser og forståelser.

V kielland 2021 0126h grande photo julia marie naglestad
Foto: Julia Marie Naglestad

LITTERATUR:

Victoria Kiellands kritikerroste roman Mine menn (utgitt av No Comprendo Press) er en poetisk og fengslende litterær fantasi om Brynhild som reiste fra Selbu til USA på slutten av 1800-tallet og endte opp som Belle Gunness, Amerikas største kvinnelige seriemorder gjennom tidene.

Boka er allerede solgt til flere land, og deltakelsen i kompetanseprogrammet skal styrke og videreføre dette arbeidet.

FILM:

The recovery channel img 3579 2

The Recovery Channel er en sjangerutforskende film av regissør Ellen Ugelstad, som imiterer nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Dette er en alternativ nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som utelukkende handler om psykisk helse, og tar opp medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykisk lidelser, diagnoser og tvang. Filmen produseres av Twentyone Pictures AS, Tonje Alice Madsen og Ellen Ugelstad

Nuen minus dsc 4110
Foto: Sverre Uhnger

MØBELDESIGN:

Møbel- og produktdesigner Sverre Uhnger i designerduoen Jenkins & Uhnger samarbeider med produsent Nuen om stolen Minus – et møbel fremstilt med verdens beste miljøregnskap. Hvordan? Ny teknologi, lokal produksjon og lokale materialer skal sette en ny standard for møbelproduksjon – hjemme og ute.

Bendik giske by luis alberto rodriguez 1
Foto: Luis Alberto Rodriguez

MUSIKK:

Saksofonist Bendik Giske deltar sammen med manager Sofie B. Ringstad og prosjektet Cracks Tour.

.

Nettverket Norwegian Arts Abroad består av Performing Arts Hub Norway (PAHN), Office for Contemporary Arts (OCA), Norsk Filminstitutt (NFI), Norwegian Crafts, Music Norway, Design og arkitektur Norge (DOGA) og NORLA.

Kontakt:
Hege Henriksen, direktør Norwegian Crafts, hh@norwegiancrafts.no, tlf. 415 55 915.