06.03.2023

Pål Karlsen - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Pål Karlsen. Han har skrevet Sankerne. Naturens beste forvaltere, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Pål.

Karlsen pal adrian nielsen bredde
Pål Karlsen. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Bildet som inspirerte til denne boken

Under arbeidet med Steinsoppen – vill av natur (2014) kom jeg over et bilde som direkte inspirerte til Sankerne, som først hadde arbeidstittelen Livet i skogkanten. Jeg elsker bildet, det er utrolig fascinerende. Noe sårt, noe skittent, noe hardt og samtidig fint. Bildet sier masse om hvem som gjør det harde arbeidet med å få den ettertraktede steinsoppen fra til gourmet-restaurantene og om hvordan råvaren blir behandlet på første steget. Godt vi ikke vet….

Jeg har vært på nok soppmottak i verden til at jeg med hånden på hjertet kan si at bildet er sant. Det er slik det er. Men om få år kommer denne sankelogistikken til å være borte. Kvalitetskjeden kommer til å trenge seg fram helt ned til disse sankerne. Vil de klare overgangene, eller vil de bli erstattet av firmaer med ansatte med opplæring?

Jeg håper gutten og hans kolleger blir med over til den moderne sankingen. De fortjener det.

Jeg har søkt og spurt om hvem gutten er, hvem som har tatt bildet og hvor og når det er fra. Det er et av disse bildene som har blitt allemannseie på nettet, kopiert videre fra dårlige nettkopier. Ingen har gitt noe svar, men mye tyder på at bildet er fra Romania. En dag skal jeg finne ut mer.

Det boken handler om: Sankerne ­– naturenes beste forvaltere

Jeg har de siste 30 årene vært aktiv i det norske miljøet for sanking av sopp og nyttevekster og er utdannet både som soppkontrollør og nyttevekstkyndig. Gradvis har jeg fått opp øynene for hvor viktig kunnskapen om den spiselige naturen er – ikke bare for den enkelte sanker, men også for storsamfunnet. I sankingen møter tradisjonsrik kunnskap nye tanker om naturforvaltning og matsikkerhet.

Jo flere sankere jeg har møtt, jo tydeligere forstår jeg at den som høster fra naturen er også de første til å ønske å ta vare på den. Derfor er sankerne naturens beste forvaltere.
Men hvem er de? Hva har de felles? Hva driver dem? Hvordan blir sankingens betingelser framover, med større fokus på bevaring av natur og biomangfold, og arealer som forsvinner under asfalt og nye hyttefelt? Er sanking en trussel mot det vi liker å kalle «uberørt natur»? Hvilken framtid har sankerne og sanketradisjonene?

Målet med denne boken er å bidra til å forstå sanking som en verdifull aktivitet for samfunnet. Sankeråvarene bidrar til matsikkerhet ved at vi utvikler kunnskap om en rik verden av mat langt utover de få monokulturene vi i dag baserer livene våre på. Sanking motvirker fremmedgjøringen i det moderne samfunnet rundt opphavet til maten vi spiser. Sanking vil ikke erstatte handelen i matbutikken, men utvide respekten for det vi putter i handlekurven der.

Boker an 13
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her