04.06.2018

Prisdryss under litteraturfestivalen på Lillehammer 2018

Doblougprisen, Uprisen og flere av Bokhandlerforeningens priser og stipend ble utdelt under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer forrige uke. I tillegg ble Skandinavias ti beste sakprosatitler siden år 2000 kåret og det skjønnlitterære oversetterfonds pris utdelt. Samme uke ble også vinneren av Tanums kvinnestipend kunngjort.
NORLA gratulerer!

2018 prisvinnere på lillehammer

Doblougprisen

2108 doblougprisen torvund og hjorth

Vigdis Hjorth og Helge Torvund ble tildelt Doblougprisen under åpningsforestillingen på litteraturfestivalen.

Doblougprisen er en litteraturpris som deles ut av Svenska Akademien. Prisen deles ut til svensk og norsk skjønnlitteratur, samt til litteraturhistorisk forskning. Prisen består av et kalligrafert diplom og et prisbeløp på 200.000 svenske kroner.

I juryens uttalelser heter det blant annet:
“Helge Torvund har gjennom nesten tretti diktsamlingar gjennom fire tiår frå slutten av 1970-talet, og gjennom stor aktivitet elles i teneste hos orda vist at han først og fremst er lyriker”.

Og om Vigdis Hjorth skrev juryen:
“Denne forfatteren har utvist et aktivt, nær sagt aktivistisk forfatterskap som stadig har utvida feltet sitt, hun har aldri vært forutsigbar, aldri likegyldig i møtene med kjærligheten, med samfunnet hun beskriver, med livsvilkåra karakterene i bøkene hennes plasseres”.

Ler mer om årets tildeling her.

Mer om Helge Torvund her.

Mer om Vigdis Hjorth her.

Les mer om Doublogprisen her.

Bokhandlerforeningens forfatterstipend

2018 bokhandlerstipender lhammer 20180531web
Fra v: Heidi Marie Kriznik, leder av Den norske Forfatterforening, prisvinnerne Juliane Rui, Paal Maage Elstad og Mari Tveita Stagrim. Til høyre Trine Stensen, adm. direktør i Bokhandlerforeningen. Foto: Bokhandlerforeningen.

320.000 stipendkroner ble delt ut på Lillehammer. Juliane Rui fikk Bokhandelens forfatterstipend på 200.000 kroner for diktsamlingene Den hesten er av snø (2011), Systrar kan bli like gamle (2012) og Aude så rørsle kan synast (2017).

Mari Tveita Stagrim og Paal Maage Elstad fikk begge stipend på 60.000 kroner.
Stagrim fikk bokhandelens forfatterstipend for sitt forfatterskap. Romanen Alle nyanser av sinne kom i 2015, etterfulgt av Det jeg leter etter, finnes ikke her (2017).
Elstad fikk Bokhandelens forfatterstipend for diktsamlingene Kun en liten del av universet (2015) og Lysmøkk (2017).

Bokhandlerforeningens forfatterstipend skal gå til forfattere i etableringsfasen. Juryen består av Forfatterforeningens litterære råd.

Les mer om årets tildelinger her.

Mer om Juliane Rui her.

Les om Mari Tveita Stagrim her.

Mer om Paal Maage Elstad her.

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend

2018 bokhandelens bustipend 20180530
Fra v: Trine Stensen, adm. direktør i Bokhandlerforeningen, Ingrid Ovedie Volden og Taran L. Bjørnstad, leder av NBU. Foto: Bokhandlerforeningen

Ingrid Ovedie Volden ble tildelt Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend.
Volden har skrevet bøkene Alt som teller og Hjertet er en knyttneve.

Stipendet er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og NBU. Det er NBUs litterære råd som beslutter hvem som får stipendet, som er finansiert av Bokhandlerforeningens medlemmer. Stipendet er på 40.000 kroner.

Les mer om bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend her.

Mer om Ingrid Ovedie Volden her.

Bokhandelens sakprosapriser

2018 bokhandelens sakprosastipend 20180601web
Fra v: Roman Linneberg Eliassen og Marte Spurkland. Foto: Bokhandlerforeningen.

Bokhandelens sakprosapriser ble delt ut til forfatter Marte Spurkland og oversetter Roman Linneberg Eliassen ble tildelt Bokhandelens sakprosapriser under Litteraturfestivalen på Lillehammer.
Spurkland fikk prisen for boken Klassen, mens Eliassen ble tildelt pris for oversettelsen av 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen, skrevet av Ha-Joon Chang.
Begge prisene er på 50.000 kroner, og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF)

Les mer om tildelingen av Bokhandelens sakprosapriser her.

Mer om Marte Spurkland her.

Mer om Roman Linneberg Eliassens oversettelse her.

Uprisen

2018 uprisen thomas enger på scenen med juryelever foto vibeke røgler foreningen les
Thomas Enger på scenen sammen med storjuryen under utdelingen. Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les.

Uprisen 2018 ble tildelt Thomas Enger for boka Killerinstinkt (Kagge forlag). Enger vant også Uprisen i 2014 for ungdomsbokdebuten, Den onde arven (Gyldendal), og har dermed fått prisen for begge sine to ungdomsbøker.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:
“Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.”

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.
Prisen er på 25.000 kr.

Les mer om tildelingen og Uprisen her.

Mer om Thomas Enger her.

De ti beste sakprosabøkene skrevet i Skandinavia etter år 2000

I et samarbeid mellom Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival, Weekendavisen i Danmark, Aftonbladet i Sverige og panskandinaviske Broen.xyz ble de ti beste sakprosabøkene skrevet i Skandinavia etter år 2000 kåret.
De fire norske titlene på listen er:

Geir Hestmark: Istidens oppdager
Kagge Forlag 2017. Les mer.

Åsne Seierstad: To søstre
Kagge Forlag 2016. Les mer.

Karin Sveen: Klassereise. Et livshistorisk essay
Forlaget Oktober 2000. Les mer.

Espen Søbye: Kathe, alltid vært i Norge
Forlaget Oktober 2003. Les mer.

Les mer om kåringen og se alle de ti titlene her.

Tanums kvinnestipend

2018 tanums kvinnestipend til aina villanger foto ingrid eggen
Aina Villanger. Foto Ingrid Eggen.

Aina Villanger er tildelt Tanums kvinnestipend 2018.

Tanums kvinnestipend ble opprettet i forbindelse med 100-årsjubileet til Den norske Forfatterforening i 1993, og tildeles en kvinnelig forfatter som er i begynnelsen av sin karriere.
Det er Det litterære Råd i Den norske Forfatterforening som utnevner mottakeren. Stipendet er på 50.000 kroner og kommer fra Tanum bokhandel.

Les mer om tildelingen her.

Mer om Aina Villanger her.

Det skjønnlitterære oversetterfonds pris

Bakke, kyrre haugen web
Kyrre Haugen Bakke.

Under litteraturfestivalens festforestilling overrakte kulturminister Trine Skei Grande det skjønnlitterære oversetterfonds pris til Kyrre Haugen Bakke. Bakke mottok prisen for sitt samlede virke som oversetter fra engelsk og svensk gjennom nesten 50 år.

Det skjønnlitterære oversetterfonds pris er en videreføring av Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris og er på kr 50 000.

Les mer om tildelingen her.

Mer om Kyrre Haugen Bakke her.