20.09.2022

Reidar Müller – Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Reidar Müller. Han har skrevet Ild og is. En kort innføring i klimaets historie, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Reidar.

Reidarmuller04
Reidar Müller. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

Dette er en bok om klimaets historie, og om hvordan kloden har vekslet mellom å være et drivhus og et ishus. Går vi 55 millioner år tilbake, var planeten vår over fem grader varmere enn i dag, mens den for 20 000 år siden var seks grader kaldere. Et viktig aspekt ved boken er at forhistorien kan fortelle oss noe om framtiden. Hvordan så verden ut da jordens klima var bare litt varmere enn i dag? Hva skjedde forrige gang Golfstrømmen kollapset? Og når levde det alligatorer og kameler i Arktis?

Også vår nære historie tar jeg for meg i boken. Hvordan preget for eksempel klimaforverringen under den lille istid folk og samfunn for bare noen hundre år? Og slags dramatisk hendelse med klimaet skjedde i år 536 – også kalt «det verste året å være i live»? I denne boken, krydret med overaskende fakta, vitenskapshistorie og underholdende historier, sveiper jeg over klimaets historie de siste 600 millioner år.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Klimaets historie har egentlig alltid fascinert meg. Som liten gutt fant jeg over 7000 år gamle stokker i myrer og fjellvann på snaufjellet som tydet på at klimaet hadde vært varmere, mens i min doktorgrad skrev jeg om hvordan klimaet endret seg i Skandinavia for 200 millioner år siden. Da jeg til stadighet fikk spørsmål om når sist jordens klima var like varmt som i dag og – ikke minst – når var CO2-nivåene like høye som i dag, bestemte jeg meg for noen år siden å skrive en lettlest, underholdende bok om klimaets historie. Temaet er også hyperrelevant for klimadebatten i dag, enten det er klimafornektere som hevder at «det var varmere før, og derfor er ikke global oppvarming noe problem» eller klimaalarmister som spår klodens endetid. Begge disse leirene har noe å lære av denne boken.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Reidarmuller15
Foto: Fartein Rudjord/NORLA