16.10.2023

Simon Stranger - Fokustittelforfatter

Simon Stranger har skrevet om en drapssak fra virkeligheten, som ligger tett på hans egen familie. – Denne boka er for alle som liker romaner av den mer alvorlige og poetiske sorten, men kanskje særlig de som er opptatt av krigen, sier han.

Simon.stranger.1 4x3 (2)
Simon Stranger har skrevet boka 'Museum for mordere og redningsmenn'. Foto: Jan Tore Eriksen / NORLA.

Museum for mordere og redningsmenn er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Simon Stranger om boka, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte han til å skrive den og hvor og når han jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Museum for mordere og redningsmenn handler om en drapssak fra virkeligheten. To norske grenseloser dreper det jødiske ekteparet de er satt til å redde, stjeler pengene deres og senker likene i et tjern ved grensen. Noen få uker senere redder en av morderne min kones mormor og hele hennes familie over grensen til Sverige. Romanen er bygget opp som et imaginært museum. Hvert kapittel er en gjenstand, et fotografi eller et minne som forteller hver sin del av historien om det norske folkemordet. Om motstandskampen, og om menneskene som tjente penger i gråsonen, som min egen oldefar, som eide et trykkeri som produserte propaganda for nazistene. Han er også med i romanen.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Under arbeidet med en podcast om krigen, ble jeg klar over at det likevel ikke var Carl Fredriksens transport som reddet min kones familie. Det er ikke disse fire heltene jeg har å takke for at min kone og mine barn finnes. Det er en morder.

Hvem er denne boka for?

Alle som liker romaner av den mer alvorlige og poetiske sorten, men kanskje særlig de som er opptatt av krigen. De siste årene har det blitt mulig å trekke frem de mer komplekse fortellingene fra krigen, og berette om alle de som var på nazistenes side. Deler av tankegodset til nazistene har levd i europeisk kultur i over tusen år, og finnes dessverre fremdeles, på nettet, i hoder, i gatene. Og disse tankene fører til vold, igjen og igjen. Dermed er Museum for mordere og redningsmenn også en roman om vår tid. Dessverre.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg jobber aller best på morgenen, gjerne på et stille sted, men jeg er fleksibel. I praksis kan jeg sitte hvor som helst, på et tog, et fly, en café, og klarer veldig raskt å koble meg på stoffet jeg er inne i. Det beste kontoret det siste året, var på en liten strandkafé ved Stillehavskysten i Mexico. Der kunne jeg ha sittet lenge! Det nest beste, på en hytte ved havet, like ved huset hvor Edvard Munch en gang sto og malte, men stort sett sitter jeg hjemme, på et eget kontor, omgitt av bøker. Jeg skriver hver dag, hele året, også julaften, og har ikke noe behov for å ta ferie fra å skape. Tvert imot er skrivingen blitt en avhengighet.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her