Stor suksess for Morten A. Strøksnes’ Havboka i USA og Storbritannia
Boken er oversatt til engelsk av Tiina Nunnally og utgis i USA av Penguin Randomhouse og i Storbritannia av Jonathan Cape.
«En storslått fisketur som trekker inn fascinerende sjøhistorie i et ramsalt øko-eventyr», skriver Publishers Weekly, «Moby Dick møter Knausgårds Min kamp», skriver anmelderen i The Vice Reader. The Daily Telegraph har plukket ut Havboka som en av «Sommerens må-lese bøker», mens The New York Times skriver at det er «litt som om Geoff Dyer hadde skrevet Haisommer». I The Spectator beskrives boken som «et mediterende og undrende verk, med en horisont like vid og åpen som den nordiske kysten han så vakkert fremkaller».
Utvalgte amerikanske og britiske anmeldere om Havboka:
«Mens han sirkler inn sitt hovedtema, følger Strøknes sin vidtfavnende nysgjerrighet, og berører temaer fra Rimbaud til dyreliv og steiner i Norge, videre til muligheten for liv på andre planeter … litt som om Geoff Dyer hadde skrevet Haisommer.»
THE NEW YORK TIMES
“Respekten for fortiden – for de isolerte fiskeværene i Nord-Norge og det harde livet folk lever der – går som en sterk strøm gjennom boken … Denne rik og fascinerende boken … når sitt klimaks brått og overraskende … Morten Strøksnes smarte grep er å minne oss en siste gang om at å fange storfisken er den minst viktige delen av historien”
THE WALL STREET JOURNAL
«temaet er, innrøm det, merkverdig kult. Og han behandler det ikke som en bisarr gonzofortelling, men som et fargerikt, undersøkende arbeid, som man kan le av framfor å føle seg dyster … Strøksnes har dusinvis av lavmælte, bemerkelsesverdige småhistorier … Det er en herlig utstråling i hvordan disse to karene er ute og følger sin nysgjerrighet»
SAN FRANSISCO CHRONICLE
«En storslått fisketur som trekker inn fascinerende sjøhistorie i et ramsalt øko-eventyr … Strøksnes’ kunnskap, jordnære humor og ujålete prosa skaper en forfriskende og oppslukende naturhistorie.»
PUBLISHERS WEEKLY, Starred review
«[Havboka] beveger seg gjennom en verden av lys og mørke, der håkjerringa blir et symbolsk bytte som driver frem andre historier. Gjennom fengslende digresjoner om vitenskap og folkeminner forteller han om sin kjærlighet og frykt for havet.»
THE GUARDIAN
Sommerens må-lese-bøker valgt av THE DAILY TELEGRAPH
«Det litterære kjærlighetsforholdet til alt fra Skandinavia fortsetter, fra snødekt krim via hygge til vedhogst, og nå også dyphavsfiske.»
THE FINANCIAL TIMES
KIRKUS REVIEWS
«forførende … [Havboka] skjønnhet, lettfattelige vitenskap og dens beroligende, grublende kvaliteter har gjort den til en bestselger også utenfor Norge. I besværlige tider blir skånsomt informativ virkelighetsflukt både en vinner for forlag og et tilfluktssted for lesere.»
THE OBSERVER
«En utmerket bok som med et vått blikk undersøker menneskets forhold til havet … Håkjerringa er beryktet for å være fryktinngytende, giftig og sky, som betyr at Strøksnes har mye tid til å fundere over jordas skapelse, tilstanden til norsk fiskeindustri (mer interessant enn det høres ut) og sjødyktige folkloristiske legender.»
ESQUIRE
«Moby Dick møter Knausgårds Min kamp … En underholdende vågal ekspedisjon for å fange den forbløffende håkjerringa … Men Havboka, som ble gitt ut denne uken, handler om mye mer enn det. Den er etter tur jordisk, filosofisk og stillferdig leken, mens Strøksnes flyter gjennom en rekke emner … Havboka er stødig, kunnskapsrik og oppslukende.»
THE VICE READER
«Det som gjør boka til en så stor triumf, har lite å gjøre med den type spenning som skapes ved å fange en storfisk, og alt å gjøre med Strøksnes’ frie assosiasjon rundt maritime emner … Det er ikke et fiskedrama, men et mediterende og undrende verk, med en horisont like vid og åpen som den nordiske kysten han så vakkert fremkaller.»
THE SPECTATOR
Morten A. Strøksnes innkasserte både Brageprisen og Kritikerprisen for Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider da den utkom høsten 2015. Boken har et samlet opplag på hele 51 000 eksemplarer i Norge. Rettighetene er så langt solgt til 23 land.
Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965 og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico.