06.03.2023

Taran L. Bjørnstad - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatter Taran L. Bjørnstad. Hun har skrevet Uke 40, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Taran.

Bjornstad taran adrian nielsen bredde4
Taran L. Bjørnstad. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hva handler boka di om?

Uke 40 handler om å miste kontroll. Om å bli rammet av en sidevind som forskyver og setter til side alle planer og drømmer man har for fremtiden. Bokens hovedperson er Even, en ung ambisiøs mann på terskelen til selvstendig voksenliv. På et tilfeldig nachspiel møter han den to år eldre studenten Iben, og natten med henne (uke 1) fører ham inn i en heftig og fortærende forelskelse. Iben er omskiftelig og ustabil for til slutt å trekke seg helt bort fra Even, som forsøker å håndtere kjærlighetssorgen med beinhard trening og fokus på skole og venner. Det går bare sånn passe bra. 32 uker etter det første møtet med Iben får Even sjokkbeskjeden som skal endre livet hans fullstendig; Den første og eneste natten de lå sammen ble det unnfanget et barn. Et barn noen må ha omsorg for, og Even må foreta sitt livs største og vanskeligste valg.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Ung voksen-tiden inspirerer meg. Det er en tid full av pregningsøyeblikk og store valg. Vi lever også i en tid hvor unge mennesker får beskjed om at de kan bli å gjøre hva de vil – og valgmulighetene er liksom uendelige. Men av og til skjer det saker og ting som dytter en helt ut av kurs, og avgjør retningen i livet uten at man har muligheter til å velge det bort, eller velge noe annet … og uansett hva man gjør vil det prege en resten av livet. Jeg ville finne en sånn hendelse. Noe som kunne dytte en sterk, selvstendig og ambisiøs ung mann ut av kurs; Hva om en 18 år gammel ung mann, som har fremtidsplanene klare; forsvaret, studier i utlandet, får beskjed om at han har gjort en kvinne gravid? Hva om hun ikke har omsorgsevne, og han må velge om han skal ha omsorg for barnet som kommer – eller ikke.

Boker an 9
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her