18.03.2024

Tina Åmodt - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Tina Åmodt. Hun har skrevet Den andre moren, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Tina a modt06 [fartein rudjord]
Tina Åmodt. Foto: Fartein Rudjord

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

25.juni 2022 ble det utført et terrorangrep under Pride i Oslo. Jeg visste allerede at jeg på en eller annen måte skulle skrive om en slags skeiv sårbarhet i den nye romanen min, men etter terrorangrepet ble det liksom klart at det jeg ville gjøre, var å iscenesette en karakter som ikke bare kjente på sinne og sjokk, men heller forfølge den ekstremt ubehagelige tanken: «Hva om de som er imot oss har rett?» Og da først og fremst de som er skeptisk til at samkjønnede par kan få barn. I møte med slike holdninger er det naturlig å kompensere med å bli indignert og forbanna, eller ekstremt selvtilfreds og positiv – men det er som om man fratas muligheten til å tenke selvkritisk og nyansert. Og det vil jeg ikke gå med på. Jeg ville ikke skrive en happy go lucky-representant for det å leve som skeiv forelder. Jeg ville skrive et helt menneske, og inkludere alt grumset som virvles opp når man prøver å tegne et bilde av et menneskes indre liv.

Hva handler boken din om?

Jeg kunne svart morskap og medmorskap. Eller tvil og utroskap, internalisert homofobi og europeisk fertilitetsindustri. Men først og fremst er den et inngående portrett av en kvinne som bakser med skam, forbudte tanker og de uunngåelige ettervirkningene som kommer når man bedrar og lyver for sine nærmeste.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her