20.09.2022

Trude Lorentzen - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Trude Lorentzen. Hun har skrevet Quislings koffert, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Trude.

Lorentzen, trude photo agnete brun
Trude Lorentzen. Foto: Agnete Brun

Hva handler boka di om?

Quislings koffert er en eventyrlig og annerledes fortelling om andre verdenskrig. Den handler om en slitt, gammel lærkoffert, med klistremerker fra fremmede byer på sidene og to bokstaver preget inn i lokket: V. Q. – initialene til verdens mest kjente landssviker.

Med denne kofferten i hånden reiste Vidkun Quisling til Ukraina for å redde menneskeliv sammen med Fridtjof Nansen – og siden til Adolf Hitler i Berlin, inn i forræderiet som gjorde navnet hans til et internasjonalt skjellsord.

Da jeg får kjøpt den samme kofferten på auksjon nesten hundre år senere, starter en detektivjakt gjennom tiden. Hvem var mannen som ville være Norges egen nazidiktator? Hvordan navigerte han gjennom en verden som sto på vippen? Alt, har kofferten hans sett. Kannibalisme. Flerkoneri. Til sammen elleve besøk hos Der Führer. Og – hvem har båret videre på den tunge, brune bagasjen etter landssvikeren, helt frem til vår tid?

Quislings koffert er en uhyggelig aktuell fortelling om å foreta avgjørende valg i historiens veikryss. Boken bygger på Norges mest hørte dokumentarpodkast gjennom alle tider og inneholder hemmeligheter som aldri før er blitt fortalt.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Andre verdenskrig blir ofte fortalt om på en høy og mørk måte, av middelaldrende menn. Jeg er jente og veldig lite høy og mørk. Med kofferten som mitt eget personlige håndtak til krigen åpnes et annerledes blikk. Jeg har fått en svimlende mengde førstehåndskilder i tale og utforsker det mørkeste kapittelet i historien vår på en måte som plasserer Quislings koffert på øverste litterære sakprosahylle sammen med titler som Haren med øyne av rav (Edmund de Waal) og The Ratline (Philippe Sands).

Jeg tror boka vil forbløffe det allerede etablerte krigslesende publikummet, samtidig som den inviterer nye generasjoner – og flere kvinner – inn.

Omslag

Lorentzen quislings koffert 9788248929864

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her