20.09.2022

Trude Marstein - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Trude Marstein. Hun har skrevet Egne barn, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Trude.

Trudemarstein08
Trude Marstein. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

Boka mi handler om forlagskonsulenten Anja, som er i slutten av 40-årene og skilt fra forfatteren Ivar. Sammen har de beholdt torpet i Sverige, som de kjøpte mens de fortsatt var gift. Anja er nå sammen med Pål, mens Ivar er sammen med Solveig, og sammen skal de to parene møtes på torpet og ha dugnad. De to barna til Anja og Ivar, Lotte og Falk, er også der, samt Anjas voksne datter Tuva fra et tidligere forhold, og hennes nye kjæreste, psykologistudenten Adrian. Disse åtte menneskene prøver å fullføre prosjektet og å ha med hverandre å gjøre denne helga, med mye velvilje og mye sårhet og bitterhet, og vekslende grad av vellykkethet. De vasker og maler huset, og de drikker vin om kvelden.
Innimellom dette nåtidsplanet er utallige kortere og lengre tilbakeblikk på Anjas liv, alt som ikke ble som hun ønsket og prøvde på, alt hun savner, alt hun angrer på, men også en rekke minner av fine stunder, livet som godt, harmoni og lykke.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Jeg er ikke noen temaforfatter, og har livet og virkeligheten som utgangspunkt når jeg skriver. Så enkelt og så komplisert. Jeg setter mennesker sammen og ser hva som skjer. Jeg trenger likevel en igangsetter, en konflikt, en form for motstand, personene må på et eller annet vis være utsatte; noe må stå på spill.

Jeg liker å gjøre mest mulig ut av minst mulig, å skape spenning og intensitet der det skjer lite dramatisk. Jeg vil unngå triks og påfunn, og bygge romanenen mine på en sterk følelse av virkelighet.

Noe jeg tror kjennetegner bøkene mine, er at jeg er opptatt av å ikke være synlig til stede som forfatter. Jeg er ikke der til å forsvare eller dømme personene mine. De er overlatt til seg selv, med alle sine enkle og kompliserte og motstridende følelser og egenskaper, og det er også leseren.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Trudemarstein21
Foto: Fartein Rudjord/NORLA