06.03.2023

Tyra Teodora Tronstad - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatter Tyra Teodora Tronstad. Hun har skrevet Oppskrift mot ånder som knuser ting, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Tyra.

Tyra teodora tronstad fotohans fredrik asbj rnsen  dsf1998 1 1
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Hva handler boka di om?

Oppskrift mot ånder som knuser ting handler om Henry Mafaye. Moren hans, som døde da han var liten, har blitt en knuseånd. Det betyr at hvis han snakker om henne, kommer sterke vinder og blåser i stykker alt. Det er mildt sagt et problem! Men det viser seg at Henry ikke er helt alene om å ha det. Og heldigvis har han venner, og sammen begynner de å lete etter en oppskrift mot ånder som knuser ting. Den oppskriften finnes, men den er ikke som de tror. Jeg tror boka aller mest handler om å kaste seg ut i eventyret, og om å få lov til å være seg selv. Og om å få lov til å snakke om det man trenger å snakke om, og om stor kjærlighet. Og om sko.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg liker veldig godt å skape fortellinger som er ulydige mot skillet mellom realisme og magi, og som skaper en verden der alt er mulig. I arbeidet med denne boka har jeg nok vært særlig inspirert av fabelen og eventyret, fantasyfortellingen og animasjonsfilmen. Ellers har jeg vært opptatt av det jeg alltid er opptatt av: litteraturens muligheter for å skape store rom. Og jeg ville gjerne skrive en bok som kan leses av alle, og som barn og voksne kan ha glede av sammen. Jeg ville også prøve kraften i egne erfaringer, og se om den kunne bli til en fortelling. Jeg har jo selv en haug med erfaringer når det gjelder dette med at enkelte ting i livet kan være vanskelige å snakke om.

Hvem er denne boka for?

I bokbransjen og i bokhandelen plasseres den i alderen 9-12. Jeg har ikke tenkt sånn i det hele tatt mens jeg skrev den. Jeg ville skrive den slik at barn kunne ha glede av den, men ikke bare barn. Jeg ville skrive en god og litt gal fortelling der det er plass til leseren, samme hvem han eller hun er. Jeg blir selv alltid glad når en fortelling er åpen for flere, når den snakker bredt og vennlig.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Jeg er har virkelig ikke lest alt, så det er det vanskelig å svare på! Men hvis jeg sammenligner med andre magisk-realistiske bøker om å finne en oppskrift mot knuseånder, vil jeg si at denne kanskje har det fineste omslaget. Det er laget av Aina Griffin, og ble akkurat som jeg ønsket meg.

Tronstad oppskrift mot ånder som knuser ting 9788203393525

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her