25.09.2018

Tyske bokhandlere i Norge!

I september har vi hatt besøk av 20 tyske bokhandlere i Oslo. Under besøkene har de blant annet truffet forfattere, illustratører og norske bokhandlere, samt fått en innføring i det norske litterære systemet. Programmet har vist bredden i litteraturen i Norge og bokhandlerne har vist stort engasjement under besøkene. Dette er et viktig ledd i vårt strategiske samarbeid som kan være utslagsgivende for at det er norske bøker som ligger under juletrærne julen 2019.

Hos norli universitetsgata
Første bokhandlergruppe på besøk hos Norli Universitetsgata.

Bokmessen i Leipzig var startskuddet for bokhandlerstrategien i forbindelse med Frankfurt-prosjektet. Tysk bokhandel inkluderes på en mer dyptgående måte enn det tidligere gjesteland har gjort. Gruppene består av en god blanding av store og små bokhandlere, nettbokhandel, barnebokhandel, Börsenverein (den tyske bokhandler- og forleggerforeningen) og distribusjonsleddet.

Forfatterne bokhandlerne har truffet, blir alle oversatt til tysk. Vi går mot rekordår for oversettelse av norsk litteratur, det bunner ut i stor etterspørsel fra tyske forlag om å oversette norske titler. I skrivende stund kjenner vi til over 200 norske titler som gis ut i tysk oversettelse i løpet av 2018 og 2019.
De tyske bokhandlerne har fått levende og inspirerende presentasjoner av den modige barne- og ungdomslitteraturen vår med Bjørn F. Rørvik, Gry Moursund, Ingunn Thon og Siri Pettersen i spissen. Det faglitterære programmet bestod blant annet av originalmateriale fra Nasjonalbibliotekets arkiver, presentert av Erling Sandmo, forfatteren av Uhyrlig.

På Sognsvann fikk vi en innføring i nature writing og båltenning med Thomas Svardal og Torbjørn Ekelund. På den skjønnlitterære fronten møtte vi både Wencke Mühleisen, Erik Fosnes Hansen og Johan Harstad. Programmene ble avrundet med spennende krim ved Samuel Bjørk, Torkil Damhaug og Lars Lenth. I tillegg til å møte forfattere, har gruppen besøkt et knippe ulike bokhandler og også truffet norske kollegaer.

NORLA har allerede begynt planleggingen av nye grupper i 2019.

Vår koordinator for bokhandelen i Tyskland er Thomas Böhm.
Besøkene finner sted i samarbeid med Bokhandlerforeningen og Börsenverein des Deutschen Buchhandels.

Bokhandlere utenfor nb foto ellen

Den første gruppen bokhandlere utenfor Nasjonalbiblioteket.

Originalmateriale hos nasjonalbiblioteket, brukt i uhyrlig

Nasjonalbiblioteket er NORLAs nærmeste nabo. Her viste forfatter og historiker Erling Sandmo frem skatter fra samlingen, blant annet originalmateriale som er inkludert i hans bok Uhyrlig.

Faglig diskusjon hos norli eldorado

Faglig diskusjon hos Norli Eldorado.

Ark grønland basar

På besøk hos Ark Grønland Basar.

Img 6926 gruppen m torkil damhaug hos cappelen damm

Den andre gruppen bokhandlere sammen med forfatter Torkil Damhaug og ansatte hos Cappelen Damm. Oversetter Karoline Hippe leste på tysk.

Img 6860 forfatterpres og bøker på slottsbiblioteket

Norsk aften i Nasjonalbibliotekets flotte Slottsbibliotek; forfatterne presenterer seg for lydhøre bokhandlere.

Img 6867 siri pettersen signerer

Alle bokhandlerne fikk en fin stabel tyske bøker, gjerne med personlig hilsen fra forfatterne – som her av Siri Pettersen.

Img 6902 gruppen i villmarken

På tur i marka, på ekte nordmanns vis.

Img 6909 bål gruppen

Det ble innføring i friluftsliv og deltagerne fikk øve på hvordan tenne bål, sammen med Torbjørn Ekelund og Thomas Svardal.

Img 6906 petra og brunosten

NORLAs hjemmesmurte matpakker var populære (også de med brunost). Godt mottatt ble også Kvikk-Lunsj, hele Norges tursjokolade.

Les mer

En av bokhandlerne som deltok, Jacqueline Masuck fra Dussmann das Kulturkaufhaus i Berlin, har skrevet fire korte artikler om sitt møte med Norge.
Les dem (på tysk) eller se bare på bildene hennes her.

Les også vår nye intervjuserie Bookstore Buddies (på engelsk eller tysk).

(Alle foto: Ellen Trautmann Olerud).