18.03.2024

Veronica Salinas og Narges Mohammadi - Fokustittelforfattere

Vi har gleden av å presentere forfatteren Veronica Salinas. Hun har skrevet Vannlilje på havet, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024. Boken er illustrert av Narges Mohammadi.

Veronicasalinas17
Veronica Salinas. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka om?

Hovedkarakteren i boka er en jente. Hun har et blomst-navn: Vannlilje på norsk, Nenúfar på persisk. (Vi har tenkt at jenta burde ha et navn som passer både i Norge og i Iran. Siden illustratøren er derfra. Den modige og dyktige Narges Mohammadi bor i Teheran).
Vannlilje leker med vennene sine i sola. Plutselig hører hun eksplosjoner. Moren roper på henne. Moren gir henne et brev og sier at hun må løpe. Jenta løper. Vi følger henne ut av byen, gjennom skogen og til havet der det venter en båt. Så er vi med henne gjennom en dramatisk båtreise til et sted i et nytt land. Vi følger hennes mentale og kroppslige flukt. 
Boka vår har temaet barn og krig. Jenter og krig. 

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Jeg har jobbet med barn og ungdom med kort botid i Norge i over ti år. Jeg har lært at når en opplever overveldende hendelser og fare, kan det skje spesielle reaksjoner i både hjernen og kroppen. Kroppen settes i beredskap, hjernens alarmsystem dominerer, og de områdene av hjernen som styrer logikk hemmes. Det kan kjennes som kroppen deles i biter» Jeg ønsket å lage en bok som på en poetisk måte kunne ha fokus på kroppen. Barn som flykter trenger et språk knyttet til både flukt og kropp. Flukten setter seg i kroppen deres. Jeg hadde lyst til å dele om en historie om en jente som klarer seg alene. En slags superjente.

h3. Hvem er denne boken for?

Jeg liker å tro at den er for alle. Eller for mange. For dem som selv har opplevd flukt, kan boka være en katalysator til å finne ord for å snakke om det. For dem som ikke har opplevd flukt, kan boka bidra til økt forståelse med dem som har flyktet. Teksten og illustrasjonene er enkle og poetiske. Illustrasjonene har en balanse mellom det vakre i enkeltmenneskene og den brutale situasjonen de befinner seg i. Jeg tror boka kan brukes for å starte en samtale om barn, flukt og krig.

Hva skiller boken din fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Jeg vet ikke om jeg vet om alle bildebøkene som finnes i verden med denne tematikken. Men i de jeg har sett tas ikke spesifikk «jente og krig». Jeg har heller ikke lest om en bok om krig og kroppen på denne måten som vi gjør.
Narges Mohammadi har laget en rekke bildebøker og tidligere jobbet med tema knyttet til barn og krig men ikke slik hun gjør i denne boka.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her