Anders Sømme Hammer

Heia Kabul! En ung kvinnes kamp for livet - Og fotballen

Heia Kabul! En ung kvinnes kamp for livet - Og fotballen

Anders Sømme Hammer er igjen i Afghanistan. Denne gangen er det de afghanske jentene som står i fokus. Kvinnelandslaget i fotball reiser til Norway Cup i 2011. Vi følger jentene fram til Norges-oppholdet, som blir et dramatisk vendepunkt.

Kabul er full av motsetninger. Mens noen kvinner beveger seg i gatene helt tildekket i sin beryktede fotside burka, syder det av energi et annet sted. For hver tirsdag, torsdag og søndag møtes over 20 jenter i Kabul for å spille fotball. Sommeren 2011 var de for første gang invitert til Norway Cup. En drøm går i oppfyllelse for jentene.

Vi følger den populære og frittalende laglederen Khalida og de andre unge fotballspillerne gjennom forberedelsene til Norgesturen. I løpet av året blir sikkerhetssituasjonen i Kabul betraktelig verre, og jentene møter stor motstand fra samfunnet. De forsøker å ha det morsomt sammen, men uroen eskalerer, og det går galt for Khalida. Den selvsikre unge kvinnen, som satte fyr på dukkene sine i protest mot at hun ikke fikk gutteleker som barn, må gi slipp på drømmen om å frigjøre jenter i Afghanistan.

Aschehoug 2013

Bok 418
Forfatter 418

Anders Sømme Hammer har arbeidet som journalist i Afghanistan siden sommeren 2007, de siste årene mest med dokumentarer.
Han ble kåret til “Årets frilanser 2010” av frilansjournalistene i Norsk Journalistlag og er blitt tildelt Fritt Ords Pris for 2011.

Høsten 2010 kom Hammers debutbok Drømmekrigen. Hjerter og sinn i Afghanistan og Norge, som fikk fantastiske kritikker.