23.03.2018

NORLAs boktips til påske 2018

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om spennende norske bøker som med fordel kan pakkes i sekken til påskeferien.
Og heldigvis kan gode (krim-) bøker leses resten av året også!

Den særnorske koblingen mellom påske og krim vekker stadig forundring i utlandet. Bakgrunnen er interessant og du kan lese mer om den her og her.

Vi deler også – som ønskereprise – den nederlandske oversetteren Paula Stevens’ hjertesukk på Oversetterbloggen om (utfordringene ved å oversette) ‘Påske og annet ubehag’.
Les det her.

God fornøyelse – og riktig god påske!

2018 påsketips kollasje
Sandmo uhyrlig web

Ellen anbefaler:

Erling Sandmo
Uhyrlig. Sjømonstre i kart og litteratur 1491-1895
Nasjonalbiblioteket, 2017

«I Ansigtet saae den ret menneskelig ud paa Mund og Øyen, dog med en flad og nedtrykt Næse, paa hvilken Næseborene vare det kiendeligste. Brystet var ikke meget Adskilt fra Hoved-Støkket. Armene sadde ligesom heftede til Siderne ved et tyndt Skind, der kunde udstrekkes, og Hænderne vare næsten til Andseende som Labberne paa en Sælhund». Med dette sitatet fra Erik Pontopidans Det første Forsøg paa Norges Naturlige Historie begynner historiker og professor Erling Sandmo sin bok om 20 havuhyrer som raste langs Norskekysten 1491-1895.
Et spennende dypdykk i Nasjonalbibliotekets arkiver er utgangspunktet for denne boka, så her er det mye å lære! Kanskje fordi jeg er innlending, men hadde jeg vært veldig redd for havsvin, sjøormer og havmennesker hadde jeg levd den gang. Dette er påskekrim på en litt annen måte med illustrasjoner av en mann som blir spist opp av havhunder og onde hvaler. Grunnen til at jeg liker boken så godt er skildringen av hvordan uhyrlige fantasier har blitt erstattet med vitenskapelige sannheter og til slutt gått over til mytenes verden. Sandmo knytter også inn litteraturen og moralske spørsmål rundt det å være menneske.
God lesing og god påske (på land)!

Om boka

Tungen ein gong var dei ulvar hd

Andrine anbefaler:

Therese Tungen
Ein gong var dei ulvar
Aschehoug, 2017

Therese Tungens «Ungane» er en lang og dyptgripende novelle fra samlingen Ein gong var dei ulvar.

Tre mindreårige barn er alene hjemme, og det er jul. Hva har skjedd, og hvor er de voksne? Hvorfor er de alene, og går det bra? Therese Tungen skriver engasjerende, nervepirrende og rystende.

Anbefales!

Om boka | Foreign Rights

Bjerke de dødes tjern hd

Hege anbefaler

Bernhard Borge (André Bjerke)
De dødes tjern
Aschehoug, 1942

Til årets påskeboktips vil jeg gjerne anbefale en ekte krimklassiker, nemlig André Bjerkes De dødes tjern. Handlingen sentreres rundt en vennegjeng som leter etter sin savnede venn på Daumannshytta ved Blåtjern, et sted med en dramatisk forhistorie. Boka har blitt kåret til en av de beste norske krimromanene noensinne, og Bjerke skapte med de psykoanalytiske krimromanene sine en ny sjanger innen norsk krim. Jeg siterer omtalen av boka: «Begivenhetene beveger seg i grenselandet mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge…». I 1952 ble den filmatisert, og har du ikke sett filmen enda må du faktisk bare kaste deg rundt og gjøre det!

Om boka | Om selve tjernet

Kvæven når landet mørknar hd

Torill anbefaler:

Tore Kvæven
Når landet mørknar
Samlaget, 2018

Tore Kvævens første roman Hard er mitt lands lov leste jeg med stor glede og boken har vært en av mine favoritter. Nå har han kommet med ny roman, Når landet mørknar, og boken har fått strålende kritikker. Den gleder jeg meg veldig til å lese i påsken! Så selv før jeg har lest den tar jeg sjansen på å anbefale den.

Samlaget skriver:
”Året er 1293. Den unge guten Arnar Vilhjalmson ror i si første kvalrossjakt. Etter jakta står der ei jente framfor han. Ho kastar eit blikk på dyret han har felt. Blikket hennar er trassig, og orda er hånande. Etterpå snur ho seg og spring, utan å sjå seg tilbake. Ho heiter Eir. I den norrøne Vesterbygda på Grønland har ei uro snike seg inn. Kvalrossen som gjorde folket her rike, har trekt seg unna. Skipa som segla hit frå Noreg og Island for å drive handel, er sjeldnare å sjå. Grønlendingane sine eigne farkostar er i forfall. Menneska spør seg: Er dette dei siste tider? Arnar drøymer om ein dag å byggje seg eit skip og segle mot landa i vest, der tømmer og jern og trua på framtida finst. Og i den draumen finst Eir. I jakta på framtida er Arnar villig til å trasse både sin eigen høvding, sine eigne gudar og lovene i landet.”

Om boka | Foreign Rights

Loe kurt kurer hd

Mette anbefaler:

Erlend Loe
Kurt kurér
Cappelen Damm, 2010
Illustrert av Kim Hiorthøy

Vi har nylig hatt et frydefullt gjenhør med lydboken om Kurt kurér lest av forfatteren selv, Erlend Loe – og jeg kan virkelig ikke få anbefalt denne historien nok. Her får både voksne og litt eldre barn en herlig burlesk historie der skurken, grufulle Hektor Hellføkk (!), har satt seg fore å dele kongeriket Norge i to, bare fordi han hater “søringa”. Og det til tross for at han egentlig er bergenser…
Dramatiske hendelser står i kø når truckfører Kurt forsøker å redde fedrelandet ved å frakte en livsviktig beskjed – et oppdrag for både Konge og Havnesjef – fra hovedstaden til en havn langt mot nord. Og på veien møter han ikke bare farer fra folk og fe, han må også bryne seg på utfordrende foreldre/barn-forhold og ny(gammel) kjærlighet.

Om boka | Og om lydboka | Foreign Rights

Anonym kubbe

Anonym medarbeider (funnet i NORLAs kontorlandskap) anbefaler:

Jo Nesbø
Macbeth
Aschehoug, 2018

I anledning 400-årsjubileet for selveste Shakespeare i 2016 ble det startet et fascinerende prosjekt; The Hogarth Shakespeare, der et utvalg av verdens mest kjente romanforfattere ble invitert til å “gjenskrive” verk av Shakespeare. Og Jo Nesbø valgte seg altså “the bloody play”; Macbeth! Se ham fortelle hvorfor her.
Og kritikerne kaster femmere og seksere på terningen – så her er det bare å lese, hvis man tør!

Les om prosjektet | Om boka | Foreign Rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.