26.03.2021

NORLAs boktips til påske 2021

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker til påske. Men siden våren preges av den alvorlige tiden vi er inne i, dropper vi sesongfokuset på krim og spenning. Isteden velger vi bøker som tillater oss å reise uten å krysse fysiske landegrenser.

Vi ønsker alle en trygg, litterær påskeferie!

Mette påske1
Foto: Mette Børja

Andrine anbefaler:

Fatland høyt lydbok

Erika Fatland
Høyt. En reise i Himalaya
Kagge Forlag, 2020

Det er fantastisk å høre Erika Fatland selv lese Høyt. Jeg, som bare har sett Himalaya fra luften, føler jeg at jeg tar et dypdykk inn i mange av landsbyene som befinner seg der nede. Erika Fatland møter en rekke ulike mennesker og kulturer og stiller alle spørsmålene som jeg selv kunne hatt lyst til å stille. Dette er en stor opplevelse, og anbefales på det varmeste!

Les mer | Se forfatteren snakke om boken her | Foreign rights

Khan østrem london pocket

Dina anbefaler:

Nazneen Khan-Østrem
London. Blant gangstere, rabbiner, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet
Kagge Forlag 2019

Kan du ikke reise irl? Nazneen tar deg med på tur lell!

I denne svært underholdende, velskrevne og kunnskapsrike boka blir vi tatt med på tur til London i tre dimensjoner: i tid, rom og etnografi. Nazneen Khan-Østrem, som selv delvis er vokst opp i et flerkulturelt London, tar utgangspunkt i innvandring til verdensmetropolen og følger nye befolkningstilskudd til London opp gjennom historien. Her blir vi kjent med «Lille Polen», «Lille India», «Lille Italia» og «Banglatown». Og hver folkegruppe har satt sitt preg på forskjellige bydeler: irer og russere, jamaikanere og nigerianere, arbeidsinnvandrere og skatteflyktninger, asylanter og turister. Og populærkultur og musikk får god plass. Kanskje særlig punken. London calling.

Les mer | Foreign rights

Mytting hekneveven lydbok9788242185105

Oliver anbefaler:

Lars Mytting
Hekneveven
Gyldendal og Lydbokforlaget, 2020

Hekneveven er oppfølgeren til Søsterklokkene og bind nummer to i Lars Myttings trilogi om folket på Butangen, en fiktiv bygd på Ringebu-kanten. Her fortsetter fortellingen som tar sitt utspring i myten om Heknesøstrene, de to siamesiske tvillingene som lagde billedvever så vakre at deres kraft virket ned gjennom hundreårene. I Hekneveven følger vi Jehans, sønn av Astrid, som døde da han og tvillingbroren ble født. Vi er nå inne i et nytt århundre, og handlingen utspiller seg på tidlig 1900-tall og gjennom første verdenskrig. Den moderne verden gjør sitt langsomme inntog selv på Butangen, men temaene er evige – tilhørighet, blodsbånd, klasse, kjærlighet. Dette er fortellerkunst av høy klasse – medrivende, varmt og sanselig. En ekstra glede er det å oppleve forfatterens dype kjennskap til alt han beskriver – landskapet og naturen, håndverk, seder og skikker.
Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å høre Hekneveven som lydbok, lest av forfatteren selv på en usedvanlig klangfull og vakker gudbrandsdalsdialekt.

Les mer | Hør utdrag | Foreign rights

Hardeberg de uskyldige pocket

Mette anbefaler:

Kristine T. G. Hardeberg
De uskyldige
LIV forlag, 2019

I fjor sommer skulle familien vår reist på ferie til Italia, men det ble naturlig nok ikke noe av. Heller ikke i år kommer vi til å reise utenfor landets grenser, så jeg kjenner en ekstra lyst til å lese om Italia isteden. Og derfor ble jeg glad da jeg fikk nyss om denne romanen med handling fra vakre Firenze: den gleder jeg meg til å lese ferdig – langsomt – i påskeferien.
I De uskyldige beskrives byens lyder og lukter, og ikke minst kunst og arkitektur, så det er enkelt å føle at man er der. Forfatteren er da også kunsthistoriker som tilbyr gode digitale forelesninger.
I romanen knyttes to historier sammen: en norsk ung kvinne på leting etter sin italienske far, og historien om en ung kvinne på midten av 1800-tallet. Fellesnevneren er Innocenti-klosteret, som også var barnehjem. Her veves fakta og fiksjon sammen på spennende vis.
Buon viaggio!

Les mer | Forfatterens hjemmeside | Se forfatteren i samtale med fotograf Morten Krogvold

Sharif hør her'a 9788202648121

Mette har også et innenlands bonustips:

Gulraiz Sharif
Hør her’a!
Cappelen Damm, 2020

Her her’a! var en av fjorårets utgivelser som virkelig sjarmerte meg i senk. Boken høstet også strålende anmeldelser og ble tildelt Kulturdepartementets debuntantpris 2020, i tillegg til at den var nominert til både Brageprisen, Bokhandlerprisen, U-prisen og Bokbloggerprisen.
Målgruppen er i følge forlaget lesere i alderen 12 til 18 år, men også voksne lesere vil ha stor glede av å møte Mahmoud (15) og se Oslo – og livet generelt – gjennom hans øyne. Særlig fornøyelig er scenene der vår unge helt er Oslo-guide for onkel jii som kommer på besøk fra Pakistan.

Her er et utdrag fra åpningen (like aktuelt før påskeferien som før sommerferien):
" – Sommerferie, as. Veldig deilig for norske nordmenn, men jeg lover deg ikke noe deilig for oss utlendinger uten penger! Hva skal vi gjøre da? De har sånn sjøhytte, fjellhytte, havhytte, fastlandshytte, kysthytte, sånn der læreren lærte oss, ja, sånn derre skjærgårdshytte, mann! Pluss Sverigehytte, du vet, Nesoddenhytte. Tenk deg, de har hytte rett ved Oslo!"

Les resten av første kapittel | Foreign rights

Vinje ferdaminne

Ellen anbefaler:
Åsmund Olavsson Vinje
Ferdaminne frå sumaren 1860
Samlaget

Litterære reiser i eget land, synes jeg er en morsom måte å være turist på. Asmund Olavsson Vinje er en mann som, på mange måter, har fulgt meg hele livet: Han var veldig lik en i familien, så som barn trodde jeg det var Iver, og ikke Aasmund, som var på de gamle 50-lappene.
Jeg ble derfor veldig fascinert, da jeg fikk vite at A. O. Vinje er gravlagt på Granavollen ved Søsterkirkene, samme plassen som jeg kommer fra.
Som voksen har jeg lest Ferdaminne frå sumaren 1860, og kost meg med hans skildringer fra sin tur fra Oslo til Trondheim. De essayistiske reiseskildringene hans er poetiske, nasjonalromantiske, tidvis morsomme og åpenbart skrevet av en mann som fant stor glede i naturen.
I sommer kjørte jeg opp Østerdalen og Folldal til Hjerkinn, nesten i Vinjes fotspor, og så atter slike fjell og daler. Derfor vil jeg slå et slag for reiseplanlegging i norske klassikeres ånd! Du kan også stoppe på Sohlbergplassen på samme ruta, og selv se inspirasjonen bak «Vinternatt i Rondane» av Harald Sohlberg, som var utstilt på Museum Wiesbaden som en del av Frankfurt-prosjektet :-D

God påske!

Les mer | Sohlbergplassen | Vinternatt i Rondane

Garfors bortom allfarveg 9788279593300

Torill anbefaler:
Gunnar Garfors
Bortom allfarveg
Skald forlag, 2021

Etter påske utgis det en fristende bok som har gjort meg nysgjerrig: Bortom allfarveg, skrevet av globetrotteren Gunnar Garfors.
Det heter jo «Norge – ditt nærmeste ferieland» og her får man altså hele 80 reisetips til en spektakulær Norgesferie.
Jeg tror det bare er å glede seg!

Les mer

Tips om enda flere gode bøker

Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
Se fokustitlene her.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her.