Nyheter fra NORLA

Vi er i gang!

001 panel 1
Flere prominente gjester fra utlandet bidro til konferansen. Fra venstre: Juergen Boos, direktør for Bokmessen i Frankfurt, Matthias Wagner K, direktør for Museum Angewandte Kunst i Frankfurt, Barbara Weidle, forlagssjef for Weidle Verlag og Bas Pauw, prosjektleder for Nederland & Flandern som gjesteland 2016.

I går gikk startskuddet for det som skal bli Norges største kulturelle utenlandssatsing noensinne – nemlig Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt i 2019: NORLA hadde gleden av å arrangere en innspillskonferanse med hele 250 deltagere fra litteratur- og kulturfeltet på Sentralen i Oslo.

Som del av satsningen inngår også et omfattende kulturelt rammeprogram, og prosjektet betyr et stort løft for norsk litteratur og andre kunstformer internasjonalt.
NORLA leder arbeidet fram mot 2019, og vil samarbeide tett med forfattere, forlag, agenter, kunst-institusjoner, eksportnettverket Norwegian Arts Abroad og andre kulturaktører om å lage et slagkraftig og attraktivt program.
Blant temaene som ble tatt opp i løpet av dagen var betydningen av å være gjesteland, programmets rammer og muligheter, erfaringer fra tidligere gjesteland, samt hva som skal være Norges budskap og profil.
Flere prominente bidragsytere stod på programmet, fra både inn- og utland. Statssekretær Laila Bokhari åpnet konferansen, og kunne i sin tale annonsere den gledelige nyheten om at Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit skal tre inn i rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet, og at hun skal jobbe spesielt med Frankfurtsatsningen i årene fremover! Les Kronprinsessens flotte tale ved konferansen her.
Direktør Juergen Boos fra Bokmessen i Frankfurt gav et interessant innblikk i bokmessens historie og deres fokus på ytringsfrihet.
Andre bidragsytere på innspillskonferansen var forfatter Åsne Seierstad, forlagssjef Anne Gaathaug, arkitekt Håkon Matre Aaserød og Cathrine Pia Lund fra Innovasjon Norge. I tillegg kom det bidrag fra Nederland ved Bas Pauw, prosjektleder for Nederland & Flandern (gjesteland i 2016) og Tyskland ved museumssjef Matthias Wagner K, forlegger Barbara Weidle og journalist Clemens Bomsdorf.

Vi takker alle bidragsytere og deltagere for en flott dag, og gleder oss til fortsettelsen. For å sitere kulturminister Linda Hofstad Helland: “Alt ligger til rette for at vi skal få til noe virkelig stort!”

Se noen av høydepunktene fra konferansen her:

008 ferdigsnakka
Kjersti Annesdatter Skomsvold og Bendik Hovig Kjeldsberg satte en flott tone for konferansen med sitt kunstneriske åpningsinnslag, Ferdigsnakka LIVE.
031 publikum
Sentrale aktører fra både litteratur- og kulturfeltet deltok på onsdagens konferanse.
010 margit og halldor taler
NORLAs direktør Margit Walsø og prosjektleder for Frankfurt 2019 Halldór Gudmundsson ønsket velkommen til en entusiastisk forsamling.
014 laila bokhari taler
Statssekretær Laila Bokhari åpnet konferansen, og delte nyheten om at Kronprinsesse Mette-Marit trer inn i rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Hun understreket også den unike muligheten som skapes for de ulike kunsformene gjennom gjestelandssatsningen.
002 kronprinsessen taler
"Frankfurt er kanskje verdens fremste møtested for åpen utveksling av tanker og ideer, formulert skriftlig og formidlet i bokform", sa Kronprinsessen i sin tale. "Under messen møtes hele verden i respekt for og i kjærlighet til ordet og ikke minst litteraturen."

Les mer om Kronprinsessens engasjement og hele talen her.

026 bas pauw
Bas Pauw, prosjektleder for Nederland & Flanderns gjestelandsprosjekt ved bokmessen i 2016 bidro med et humoristisk perspektiv på hvordan man best kan gjennomføre en gjestelandssatsning, eller som han uttrykte det: "Hvordan finne opp norske hjul til en tysk bil."

Han gav Norge ti gode råd – les dem her.

001 panel 1
Flere prominente gjester fra utlandet bidro til konferansen. Fra venstre: Juergen Boos, direktør for Bokmessen i Frankfurt, Matthias Wagner K, direktør for Museum Angewandte Kunst i Frankfurt, Barbara Weidle, forlagssjef for Weidle Verlag og Bas Pauw, prosjektleder for Nederland & Flandern som gjesteland 2016.
032 sanne gleder
Bilder, ord og toner utfylte hverandre perfekt under Lars Saabye Christensen og Stian Holes stemningsfulle fremføring av innslaget "Sanne gleder", med vakkert tonefølge av Mathias Eick og Eyolf Dale.
015 juergen boos taler
Direktør Juergen Boos ved Bokmessen i Frankfurt uttaler følgende om konferansen: "A very professional introduction into the Guest of Honour project with all major stakeholders involved, under the patronage of HRH Crown Princess Mette-Marit – I am very impressed by the level of motivation and commitment!"
029 god stemning på første rad beskjært
Det var god stemning i salen, og latteren satt løst under flere av innleggene.
033 aslak og arkitekt
Arkitekturens rolle i satsningen ble også belyst under konferansen. Her er ordstyrer Aslak Sira Myhre i samtale med arkitekt Håkon Matre Aaserød om arkitekturens muligheter under messen, da med særlig henblikk på utformingen av gjestelandspaviljongen.
035 seierstad
Åsne Seierstad snakket om bokmessens viktighet for forfattere, og kom med et konkret innspill til prosjektet på bakgrunn av sin egen suksess i utlandet: Ikke vær redd for å snakke om konflikter!
034 kulturminister hofstad helleland
Kulturminister Linda Hofstad Helleland kom direkte fra Svalbard for å kunne holde dagens siste tale under konferansen, og benyttet anledningen til å fremheve den enestående bredden og kvaliteten vi har å vise frem i norsk litteratur og kunst.
Norla79
Dagens vertskap var prosjektleder for Frankfurt 2019 Halldór Gudmundsson og direktør Margit Walsø. De ser med stor glede på entusiasmen gjestelandsprosjektet blir møtt med.

Har du ideer eller innspill setter vi stor pris på at du kontakter oss på frankfurt19@norla.no

Alle bilder: Kristin Svorte.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019