18.12.2018

NORLAs juleboktips 2018

Juleferien frister ofte med tid til etterlengtede dypdykk i gode bøker.
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.

Riktig god lesning!

Juleboktips kollasj8

Andrine anbefaler:

Stranger leksikon om lys og mørke lydbok

Simon Stranger
Leksikon om lys og mørke
Lydbokforlaget 2018

Kan jeg si at jeg er forelsket i stemmen til Kai Remlov? Han forteller med akkurat passe innlevelse slik at jeg springer i alle retninger, lever meg inn i alle nyanser, frykt, grusomheter, målløshet og nummenhet. Simon Strangers roman Leksikon om lys og mørke formidles i all sin gru av en stemme som får frem menneskers allsidighet og hjelpeløshet. Strålende.

Om boka | Hør utdrag | Foreign Rights

Ellen anbefaler:

Krugerogkrogh2spokelsestaken

Bjarte Agdestein, Ronald Kabíček og Endre Skandfer
Krüger & Krogh. Spøkelseståken
Egmont Comics Nordic 2018

Den perfekte gaven de de som elsker Oslo, 60-tallet, historie, religion, tegneserier og en god historie.
Dette er bok to i serien om Jacob Krüger og Otto Krogh, spesialetterforskere i det topphemmelige Avsnitt for Mellomliggende Anliggender.
De blir kalt ut på et oppdrag til Gamle Aker kirke på Akersberget, der vitner har sett og hørt mystiske ting, alt innhyllet i en uforklarlig svoveltåke.
Etterforskningen blir en reise tilbake til Oslos opprinnelse.

Nydelige illustrasjoner fra byen jeg er så glad i. Jeg gleder meg til bok 3!
God jul!

Om boka

Hege anbefaler:

Lunde snososteren hd

Maja Lunde, Lisa Aisato (ill.)
Snøsøsteren
Kagge forlag 2018

I sommer satte jeg meg på balkongen med et nyprinta manus, som jeg hadde fått beskjed om at kom til å bli en moderne juleklassiker. «Jaja», tenkte jeg der jeg satt i solveggen, og ikke var helt i julestemning. Et par timer senere hadde jeg grått, smilt og levd meg fullstendig inn i denne fantastiske boka. Og julestemningen var faktisk der, på tross av 30 varmegrader, og en hel bokhøst man måtte gjennom først!
Snøsøsteren er delt opp i 24 kapitler, og har en herlig blanding av varme og mystikk – med plass til både sorg og savn.
Illustratør Lisa Aisato og forfatter Maja Lunde har laget et verk som kommer til å gi mange gode lesestunder for både barn og voksne i årene som kommer!

Om boka | Foreign Rights

Janicken anbefaler:

Isakstuen rase forside

Monica Isakstuen
Rase
Pelikanen forlag 2018

Det stråler kanskje ikke julekos av Monica Isakstuens nyeste roman Rase, men det gjør den ikke mindre aktuell å gripe til i det 2018 går mot slutten. Isakstuen har skrevet en skrekkelig god og ikke minst morsom bok om sider ved familie- og småbarnslivet som i utgangspunktet ikke er det minste morsomme – om en mor som sliter med et ustyrtelig sinne, mot egne barn, ektefelle og hverdagsliv: «Et raseri som bruste og steg i henne, irrasjonelt og hensynsløst og ustoppelig». Teksten er skrevet i korte kapitler, små dykk ned i gjenkjennelige situasjoner og problemstillinger av den typen som ofte føles så skambelagte, vanskelige og flaue at de færreste tør å snakke høyt om dem – men det gjør Isakstuen til gangs. Her granskes alle impulser nådeløst, innsiktsfullt og morsomt – morsomt på den måten som får deg til å le høyt og få litt vondt i magen på samme tid. En kort, intens og høyst anbefalt bok på tampen av året.

Om boka | Foreign Rights

Per Øystein anbefaler:

Todal havlandet hd

Tor Anders Todal
Havlandet. Historia om hava som skapte Noreg
Vigmostad & Bjørke 2018

Årets julegave er for meg kritikerfavoritten Per Anders Todals Havlandet. Dette er en alternativ Norgeshistorie, essayistisk i form, vittig og velskrevet, om havet som skapte Norge. De norske havområdene er seks ganger så store som landarealene, og sjøen har gitt livsgrunnlaget for menneskene her nord helt siden steinalderen. Likevel er det som skjuler seg under havoverflaten ukjent for de fleste. Roy Jacobsens beskrivelse «Et imponerende verk» har fått plass på forsiden – og jeg er enig. Dagbladet skriver: «Dette er julegaven til lesere som liker å lære noe nytt – og viktig.»

Om boka | Foreign Rights

Mette anbefaler:

Hellum en begivenhetsrik uke

Mari Kjos Hellum
En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv
Tiden Norsk Forlag 2018

Mitt tips til hyggelesning i julen er en roman der hovedpersonen nettopp har forsøkt å ta livet av seg ved å henge seg i garasjen. Høres det upassende ut? Frykt ikke, for denne debutanten har klart det mesterstykke å by på en historie med alvorlig tematikk der det glimter pur livsglede i enden av tunnelen. Underveis koste jeg meg med mange snurrige observasjoner og språklig oppfinnsomhet, og ikke minst en deilig underfundig humor. Flere anmeldere har sammenlignet Kjos Hellum med Erlend Loe på sitt aller beste! Jeg nøt rett og slett å være flue på veggen under hovedpersonen Glenn Johansens ukeslange reise fra trist “grå mus”; som både er blitt forlatt av sin kone og som forbigås i arbeidslivet, til en mann som reiser seg – med bravur. Jeg heiet på ham underveis! Og heldigvis “gjenfødes” han ikke til en ny og fantastisk supermann, men til et lykkelig hverdagsmenneske som setter pris på de små tingene i livet.
(Et vennlig råd helt til slutt; ikke la deg lure av omslaget, som absolutt ikke yter romanen rettferdighet!)

Om boka | Foreign Rights

Margit anbefaler:

Skeie hvitekrist hd

Tore Skeie
Hvitekrist. Om Olav Haraldsson og hans tid
Gyldendal 2018

«De kom over de øde, gule våtmarkene som en karavane gjennom ørkenen. Reisefølget besto av omkring tretti menn, på raggete, hardføre hester som var så lave at mennenes føtter nesten slepte i bakken.» I Tore Skeies fortelling om den norske vikingkongen Olav Haraldsson er lesaren på bakkeplan med det som skjer, frå bokas første setning som fører oss til sagaskrivaren Snorre rett før hans brå død. Så tar forfattaren oss tilbake til år 975 og angelsaksernes England som ble overfalt, brent, røva, ødelagt og plyndra av vikingane, igjen og igjen. Når Olav Haraldsson entrar scenen har Skeie greidd å skrive den fram slik at vi kan både kjenne, lukte og føle ei verd som er tapt. Med sin litterære skrivekunst lar forfattaren oss lese historie som den mest medrivande triller og får oss til å sjå norgeshistorien på nytt.

Om boka | Foreign Rights

Oliver anbefaler:

Heivoll sang for sekstiåtte forrædere

Gaute Heivoll
Sang for 68 forrædere
Tiden Norsk Forlag 2018

Under krigen blir 68 av innbyggerne i en liten bygd på indre Sørlandet medlemmer av det norske nazipartiet Nasjonal Samling – den største andel av befolkningen noe sted i Norge. Hvorfor skjedde dette? Og hvilke sår skaper det i et lite samfunn? Dette er spørsmålene Gaute Heivoll belyser i Sang for sekstiåtte forrædere. I et vakkert, naturlyrisk språk forteller han hvordan krigen og storpolitikken sniker seg innpå den lille bygda. Først i form av den respekterte kjøpmannen, som har en protokoll liggende på disken hvor folk kan tegne medlemskap i partiet. Beveggrunnene kan variere, noen er redd for bolsjevismen, andre er fristet av løftet om ekstra tobakksrasjoner. Det lille veves sammen med det store, det lett komiske med det tragiske. Ingenting er svart eller hvitt, alle personene har sine lysere og mørkere sider. Men alvoret slår for fullt innover det lille samfunnet da åtte av bygdas menn blir angitt og arrestert som motstandsfolk. Midt i det hele står gutten Andreas, bygdas lysende musikalske talent, som gjennom musikken forener det som egentlig ikke kan forenes. Slik er dette en roman om menneskenes skrøpelighet og musikkens helende kraft. En vakker bok som vil leve lenge i leseren!

Om boka | Foreign Rights

Lyst på flere boktips?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.