17.12.2020

NORLAs juleboktips 2020

Julen nærmer seg, og hva er vel bedre enn å fylle feriedagene med gode bøker?
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.

Riktig god lesning!

Andrine anbefaler:

Joachim Førsund
Kohts bok
Lydbokforlaget / Gyldendal Norsk Forlag 2020

Jeg vil anbefale alle å lytte til Joachim Førsunds biografi om Christine Koht, Kohts bok, som han selv leser på eksemplarisk vis. Christine Koht er voldsom, hun er mye – og ved å blottstille seg selv, får hun meg til å innse at vi gjør feil og dumme ting, alle sammen. Det er ikke så farlig å vise det til verden – verden kan være glad i oss, likevel! Christine Koht får meg til å bli veldig glad i henne – og jeg tror jeg også blir litt mer glad i meg selv. Denne boken gjør meg rett og slett skikkelig godt, fordi den får meg til å tenke over at det er en verden der ute – med plass til alle slag.

Les mer/hør utdrag | Om boken | Foreign rights

Dina anbefaler:

Markus Gaupås Johansen
Hva er humor
Universitetsforlaget 2020

Som de fleste andre liker jeg å le, men 2020 har jo kanskje blitt året jeg lo mindre og grublet mer. I det siste har jeg i alle fall grublet en del over hva jeg ler av, for jeg har lest en høyst leservennlig liten bok i Universitetsforlagets «Hva er serie» – en 150 siders innføring i humorens sjel av Markus Gaupås Johansen, som selv er komiker.
Dette er en seriøs og alt annet enn morsom tilnærming til humor, men det er tankevekkende og interessant. Her får man nye begreper og tanker om humorens vesen. Humor har å gjøre med å se ting utenfra, sette ting på hodet, iaktta med «det tredje øyet» som Jerry Seinfeldt definerer det.
Men trenger humor å ha et offer? Eller kan en fullstendig harmløs vits være morsom? Hvordan skiller barns humor seg fra voksnes? Eller visste du at forskning har vist at bare ca 10 % av menneskers latterutbrudd kan spores tilbake til noe som kan kalles humor?
Det er kanskje allmennmenneskelig å le, men humor er kulturbestemt. I Japan, for eksempel, er humor noe ganske annet enn i Vesten, og beveger man seg bakover i tid, som til Romerriket, vil man også kunne støte på en humor som virker ganske underlig på moderne mennesker.
Interessant er også sammenhengen mellom humor og makt – og avmakt. For hvorfor er det så mange politikere bak protestbevegelser rundt i verden som har bakgrunn som komikere?
Latter og humor ligger i tiden, også Samtidens siste nummer har humor som tema. Og hvis man blir lei av teorier om humor kan man jo slappe av med litt praksis og stikke en tur innom verdens eneste digitale lattermuseum: Latterarkivet.no

Les/hør mer

Per Øystein anbefaler:

Anne Sverdrup-Thygeson
På naturens skuldre. Hvordan ti millioner arter redder livet ditt
Kagge Forlag 2020

Anne Sverdrup-Thygeson erobret verden med bestselgeren Insektenes planet (2018). Årets bok På naturens skuldre. Hvordan ti millioner arter redder livet ditt fortjener minst like mange lesere. På naturens skuldre er en samling fantastiske historier om hvordan naturen, økosystemene og artene er sammenflettet. Sverdrup-Thygeson skriver underholdende og tankevekkende om hvordan vi mennesker står på naturens skuldre. Hvis vi ikke tar vare på naturen, undergraver det vårt eget livsgrunnlag. Vi må derfor lære oss å spille på lag med naturen, er budskapet til bevaringsbiologen Anne Sverdrup-Thygeson. Hun er uten tvil en av Norges aller beste og morsomste forskningsformidlere. Hvis du ikke har lest bøkene hennes ennå, er det ingen grunn til å vente!

Om boken | Foreign Rights | Bokpresentasjon YouTube | Anmeldelse i Aftenposten | Anmeldelse i NRK

Oliver anbefaler:

Karoline Brændjord

Jeg vil våkne til verden. Dikt
Kolon forlag 2020

I de siste årene har flere utgivelser handlet om en mors selvmord. Sterke tekster, som på ulike vis har kretset rundt den umulige hendelsen. Hvordan kan det skje at en mor tar livet av seg? Hvordan leve videre med sorgen? Hvor vender du deg? Hvem er du da?

Kanskje er lyrikk spesielt egnet til å nærme seg det utilnærmelige, å beskrive det ubeskrivelige. I hvert fall har jeg sjelden lest en så sterk, så var, så mangefasettert tekst som Karoline Brændjords diktsamling. Hun kretser rundt problemstillingen i vakre, såre, slående bilder og observasjoner. Brændjord viser sorgen, meningsløsheten, men også kraften, viljen til å leve videre. På tross av den mørke tematikken er Jeg vil våkne til verden en bok som beriker, som får leseren til å stoppe opp og reflektere, se, lytte, føle.

Om boken

Ellen anbefaler:

Siri Pettersen
Jernulven
Gyldendal 2020

Ny trilogi fra fantasydronninga Siri Pettersen! Vi er fortsatt i en fantasy-verden med norrøne røtter, der maktkamp, klasseskiller, sykdom og avhengighet er viktige elementer. I Jernulven møter vi Juva, som åpenbart har hemmeligheter og som må nøste opp i enda flere mysterier. Hun bor i byen Náklav, jobber som ulvejeger og har flyttet bort fra familien. En dag kommer hennes søster på uventet besøk og Juva blir dratt inn i jakten på blodlesernes arv, en arv hun selv har tatt avstand fra. Juva kommer nemlig fra en mektig familie med blodlesere. For å overleve må hun konfrontere et forferdelig barndomsminne: Den gangen hun så djevelen.

Akkurat som med Ravneringene-bøkene, klarer Pettersen å skrive fengende, spennende og detaljrikt. Nesten 500 sider leses på null komma niks!
God jul!

Om boken | Foreign rights

Torill anbefaler:

Olaug Nilssen
Yt etter evne, få etter behov
Samlaget 2020

Fra Samlagets omtale:
“I Yt etter evne, få etter behov får vi eit innblikk i kvardagen til ein heilt vanleg familie som har slutta å vere vanleg. Lea ligg i senga og spelar Hay Day på iPaden og lurer på om ho har ME. Søstera Rakel balanserer på stram line, med åleineomsorg for psykisk utviklingshemma Benjamin, som Lea ikkje makta å vere mor for lenger. Mor til søstrene, Gudrun, er opptatt med å vere der for dottera Linda og hennar familie. Ein dag då Benjamin skal leverast etter eit avlastingsopphald, er ikkje Rakel der for å ta imot han.”

Denne romanen leste jeg med stigende undring og beundring. Det er en sterk skildring av en familie som prøver å holde hodet over vannet. Jeg må definitivt lese flere bøker av Olaug Nilssen!!

Om boken | Foreign rights

Mette anbefaler:

Gudrun Skretting
Tre menn til Vilma
Aschehoug 2020

Jeg var spent på Gudrun Skrettings første bok for voksne, fordi jeg elsket barnebokserien hennes som startet med den prisbelønte Anton og andre uhell (2016). Og humoren og varmen er heldigvis med i stort monn også her.

Hovedpersonen Vilma kunne vært søsteren til Ingvar Ambjørnsens Elling. En meget forsiktig, korrekt og lett regelfiksert pianolærer som lever et tilbaketrukket – les: ensomt – liv, uten nær slekt. Hun mistet moren da hun var 4 år og vokste opp hos sin strenge grandtante. Som så døde da Vilma var 18 år, og etterlot henne alene i den store familievillaen.
Men så banker plutselig livet på, merkelig nok ved at en prest (kjekk) og en obduksjonstekniker (med Tourettes) står på trappen hennes, med budskapet om at faren hennes dessverre er død. En far hun verken har kjent eller hørt om, som døde på flyet på vei fra London til Oslo – og etterlot seg en bunke brev adressert til Vilma.

Kan det bli feelgood av dette? (Forlaget presenterer boken som “Elling møter Love Actually”). Så absolutt! For når man i tillegg til de tre første mennene plusser på en ung stjerneelev ved navn Amdi, begynner ting å skje. Og Vilma opplever, gjennom farens død og påfølgende begravelse, en oppvåkning – der farens brev blir en slags julekalender som fører henne nærmere sin egen historie.

Jeg sier meg enig med VGs anmelder, som skrev:
«Her kan du vente deg både tårer og latter, og personer du ikke ønsker å forlate. Skal du bare lese en juleroman i år, så les denne!»

Om boken | Hør bokens spilleliste på Spotify | Foreign rights | Nå skal boken også filmatiseres!

Les mer

Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
Se utvalgene her.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her.