NORLAs juleboktips 2021
Juleferien frister ofte med tid til etterlengtede dypdykk i gode bøker.
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.
Riktig god lesning!
Margit anbefaler:
Ingvild H. Rishøi
Stargate
Gyldendal, 2021
Ronja og storesøstera Melissa overtar det slitsame arbeidet med å selje juletre da faren som vanleg ikkje fiksar å halde på jobben. Dei vil redde jula trass alt, og treng sårt pengane. Det er ei velkjent historie om barn som går svært langt i å elske foreldre som ikkje strekker til. H.C. Andersens julefortelling kling med, og vi les med tårer i augene og vissheita om at dette ikkje kan gå bra. Men den magiske realismen i denne hjarteskjerande forteljinga løfter jentene opp i eit håpefullt lys som prosaen sjølv skaper. Stargate er ei nydeleg julefortelling som på få sider skaper eit stort rom for lesaren.
Les mer | Foreign rights | Se forfatteren presentere boken på engelsk
Per Øystein anbefaler:
Abid Raja
Min skyld
Cappelen Damm, 2021
Abid Raja, Norges forrige Kultur- og likestillingsminister, kom tidligere i år ut med en selvbiografi. Den er ikke som andre politikerbiografier. Den er fri for politisk sladder og handler ikke om å retusjere eller konsolidere en politisk karriere. Abid Rajas selvbiografi Min skyld er beskrevet av anmeldere som «vond og rystende», «nådeløst ærlig og utleverende», «spennende og engasjerende», «rørende», «modig», «tankevekkende», «inspirerende», «en nærmest eventyrlig livshistorie» og «noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.». Ja, Min skyld er alt det og mye mer. Det er historien om et barn utsatt for omsorgssvikt og mishandling, om det å vokse opp med en sjelden og funksjonsnedsettende sykdom, om mobbing, ensomhet, utenforskap og selvforakt, om en tilværelse «marinert i skam og skyldfølelse», om det å være i skvis mellom ulike kulturer, og attpåtil er det en Romeo og Julie-fortelling. Det er også en historie om frigjøring, der et viktig vendepunkt kommer når Abid Raja begynner i terapi. Ikke minst er boka svært velskrevet. Ikke rart den ble tildelt Bokhandlerprisen 2021!
Les mer | Bla i boka | Youtube-presentasjon | Om Abid Raja | Foreign rights
Andrine anbefaler:
Therese G. Eide
Intet nytt fra hjemmefronten
Egmont Kids Media Nordic AS, 2019
Når jeg skal ta en liten time-out fra det hektiske, kaotiske og til tider stressende familielivet og hverdagen, kan jeg prøve å puste med en yogateknikk som sikkert er veldig sunn. Men det er enda morsommere å finne frem Therese G. Eides Intet nytt fra Hjemmefronten. Så kan jeg le av alle de komiske, dobbeltmoralske, ironiske og rørende situasjonene som Eide beskriver og som jeg kjenner meg igjen i, på en prikk. Jeg ler bare jeg tenker på den!
Oliver anbefaler:
Marianne Martinsen
Selveiersanger
Aschehoug, 2021
«Noen mennesker bebor hver centimeter av kroppen sin. Personligheten deres har tyngde nok til å holde alle lemmer på plass. For Tonje var et helt legeme altfor mye å holde styr på.»
Slik presenteres leseren for Tonje, hovedpersonen i Marianne Martinsens debutroman Selveiersanger. Dermed forstår leseren umiddelbart at Tonje kanskje er en person som ikke helt ut eier seg selv.
Tonje vokser opp under enkle kår sammen med sin enslige og storrøykende mor. Allerede i første klasse blir det fastslått at Tonje er evnerik, ettersom hun kan stave ordet «konsentrasjonsleir». Tonje har anlegg for realfag og tar en haglskur som tegn på at hun bør velge meteorologi, da tiden kommer for å begynne å studere. På instituttet innleder en professor et forhold til henne, men han forlater ikke sin kone til fordel for Tonje, som hun hadde håpet. Tonje må dermed komme seg videre i livet. Det skjer bokstavelig talt med et sprang, da en fallskjermhopper lander foran føttene hennes fordi skjermen hans ikke åpnet seg ordentlig. «Tenk så morsomt det blir å fortelle barna våre hvordan vi møttes», er det første han sier til henne. Fallskjermhopperen er jurist og heter Jørgen, og selvfølgelig blir de to et par. Jørgen og familien hans kan by på alt Tonje har drømt om av borgerskapets diskret sjarme, søndagsmiddager med stek, rødvin og intelligente samtaler – og mer til. Ettersom årene går, begynner Tonje å føle seg mer og mer ubekvem og innestengt av de mer eller mindre uuttalte føringene i svigerfamilien. Et opprør baner seg vei …
Tidligere stortingspolitiker Marianne Martinsen har skrevet en imponerende velkomponert og humoristisk debutroman, hvor plotets vendinger er mange, interessevekkende og hele tiden troverdige. Anbefales på det varmeste!
Les mer | Foreign rights | Se forfatteren presentere boken på engelsk
Oliver har også et BONUSSPOR:
Victoria Kielland
Mine menn
No Comprendo Press, 2021
Mine menn er med rette lovprist av kritikerne, nominert til Bokhandlerprisen og hittil solgt til seks land.
Victoria Kielland har skrevet noe så tilsynelatende umulig som en poetisk og vakker roman om en massemorderske – norske Brynhild Sørseth født i Stjørdal på 1800-tallet, som endte opp i USA som Belle Gunness med noe sånt som tretti liv på samvittigheten. Mine menn er en roman som ikke på noen måte er voldelig eller blodig, men derimot en helt usedvanlig leseropplevelse.
Les mer | Foreign rights | Se forfatteren presentere boken på engelsk
Torill anbefaler:Barbra Ring
Novellen “Itte no knussel” fra Fnugg
Aschehoug, 1909
Jeg ønsker å tipse om denne nydelige fortellingen som jeg har lest veldig mange ganger for mine barn: «Itte no knussel» av Barbra Ring. En trist, men rørende fortelling.
Du finner historien her | Og her finner man opphavet til ordet «knussel»: klisjeer.no
Mette anbefaler:
Stein Torleif Bjella
Fiskehuset
Forlaget Oktober, 2021
To menn fra Hallingdal, onkel og nevø.
Et fiskevann som skal nedarves. En høstuke.
Forviklinger.
Musikeren Stein Torleif Bjella debuterer med denne romanen og jeg må si jeg koste meg! Boka er skrevet på – to ulike generasjoners – hallingdalsdialekt, og av og til måtte jeg lese høyt for å få med meg alt.
Forfatteren er kjent for sine gode tekster og han utga diktsamlingen Jordsjukantologien i 2018. Og FOR noen språklig nydelige beskrivelser vi får også her – av natur og naturens gang, verdien av ærlig arbeid vs. bygdehipstere og ikke minst “slekt skal følge slekters gang” – alt med en spennende vri på slutten.
Jeg gleder meg virkelig til å lese boka enda en gang i jula!
Les mer/bla i boka | Foreign rights |
Hør musikk av Bjella her | Musikken hans er også blitt musikal
Ellen anbefaler:
Maria Lavik
Vi, dei fattige. Åtte forteljingar om barnefattigdom
Samlaget, 2021
Jula er en tid for ettertanke og de siste årene har det blitt mer fokus fattigdom, og da særlig i barnefattigdom.
I denne boka kan du lese førstehåndsbeskrivelser fra folk som selv lever i fattigdom. Det er rått, brutalt og setter ting i perspektiv. Kanskje du har litt til overs å dele med noen som har mindre enn deg?
God jul!
Ieva anbefaler:
Lene Ask
O bli hos meg
No Comprendo Press, 2021
Jeg anbefaler denne boka fordi den minner oss om at det er viktig å finne balansen mellom å ta vare på sine nærmeste og hjelpe de sårbare i samfunnet, særlig i juletiden.
Les mer | Foreign rights |
Se forfatteren presentere boken på engelsk
Les mer
Lyst på flere boktips?
Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her
Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker; våre fokustitler.
Se utvalgene her
I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her