06.04.2017

NORLAs påske(krim-)boktips 2017

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om spennende norske bøker som med fordel kan pakkes i sekken til påskeferien.
Og heldigvis kan gode (krim-)bøker leses resten av året også!

God fornøyelse – og riktig god påske!

Mette påske4
Foto: Mette Børja

Per Øystein anbefaler:

Engdal jakten på thunder

Jakten på Thunder
Eskil Engdal og Kjetil Sæter
Vigmostad og Bjørke, 2017

Hvis du er på jakt etter spennende Påske-lektyre, anbefaler jeg Jakten på Thunder av Eskil Engdal og Kjetil Sæther. Det er en dyphavsthriller fra virkeligheten om Sea Shepherd-skipet som kjemper mot fiskepiratene som systematisk utrydder livet i havet. Boken er nervepirrende som en kriminalroman, og gir oss et glimt inn i den sorte økonomien som plyndrer naturressursene på vår klode. Den har mottatt kritikerros og har blitt solgt til en rekke språk.

Se bilder fra boka her.
Les mer om boka her | About the book

Oliver anbefaler

Damhaug en femte årstid hd

En femte årstid
Torkil Damhaug
Cappelen Damm, 2016

Det er påske og tid for krim for alle som vil lese bøker slik det gjøres i Norge. Hva kan da være mer passende enn å ta med seg vinneren av Rivertonprisen, Torkild Damhaugs En femte årstid?
Damhaug har for lengst etablert seg som en av Norges fremste krimforfattere. I bøkene hans er det det underliggende psykologiske dramaet som står i fokus – hvorfor skjer forbrytelsen, hvilken underliggende psykologi driver personene i historien?

I denne boka tas vi med til en fiktiv bygd i nærheten av Oslo, der handlingen foregår på to plan. I 1978 skjer en fatal ulykke på takkpappfabrikken i bygda – en mann faller oppi den flytende asfalten og dør. Nesten førti år senere er fabrikken nedlagt og tom. Fire dopa ungdommer bestemmer seg for å stenge inne en klassekamerat de ikke liker. Det skal få fatale konsekvenser for dem, for faren til gutten er en tidligere dømt og mildt sagt ubalansert drapsmann…
Ut fra dette bygger Damhaug en kompleks og uhyggelig spennende historie – du får garantert ingen kjedelig påske!

Les mer om boka her | Read more about the book here

Dina anbefaler:

Roma. Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv
Simen Ekern
Cappelen Damm, 2011

Ekern   roma

Da Paven talte på Petersplassen første påskedag i fjor kom det 150 000 tilhørere. Med andre ord har jeg mange med meg på at Roma er verdens nest viktigste påskeby – bare slått av Jerusalem. Å lese en bok kan være som å reise, bare uten alt maset, så jeg vil nå gjerne slå et slag for lenestolsturismen og anbefaler en tur til Roma i påsken – i følge med Simen Ekern.

Simen Ekerns bok Roma fikk super mottakelse og Brageprisen i 2011, og vil være godt kjent for mange. Her skildres Romas nyere historie, fra femtitallet og frem til i dag. Vi leser om italienske filmstjerner fra femtitallet, om Pasolinis og Aldo Moros skjebner, om neofascistiske strømninger, om De røde brigaders terroraksjoner på 70- og 80-tallet, om korrupsjon og overgrep bak Vatikanets murer. Det kan nok være Paven ikke vil bifalle denne boka, for Ekerns Roma er langt fra sakralt, men det er befriende å lese en hel bok om Roma som starter etter andre verdenskrig. Det er faktisk temmelig unikt at en bok gjør det. Ekern skrivet skarpt og underholdende, og alle poenger gjøres med utgangspunkt i intervjuer med enkeltpersoner og talende detaljer. En lenestolsreise verd!

Og hvis du vil, kan jo avstikkeren til Roma kombineres med skitur til fjells, for Simen Ekerns bok er ikke større enn at den får plass i brystlomma på anorakken. Men da slipper du ikke unna mas, da.

Les mer om boka her

Andrine anbefaler:

Hvordan elske en far – og overleve
Vetle Lid Larsen
Kagge Forlag, 2015

Larsen   hvordan elske en far

I påsken skal man kose seg, og akkurat nå kan jeg ikke tenke på en bok som gir meg større latterutbrudd og samtidig er en varm og vanskelig skildring av et forhold mellom far og sønn, enn Vetle Lid Larssens Hvordan elske en far – og overleve. Boken er en fantastisk skildring av en personlig oppvekst i et utsnitt av Norge, og den særegne, skarpe og spisse formuleringsevnen er iblant som det reneste fyrverkeri. Boken skildrer noen eksklusive miljøer og landsdeler, tider og personligheter, belyst gjennom en oppvekst. Vi følger barnets grunnløse beundring via den unges behov for løsrivelse til den voksne mannen som brått må ta ansvar og vise omsorg når Alzheimer rammer. Jeg anbefaler boken på det varmeste.

PS. Vetle Lid Larssen leser selv boken på utmerket vis på lydbok. Det eneste aberet er at du av og til må spole tilbake for å nyte spissformuleringene én gang til, hvis du ikke har lyttet oppmerksomt nok. DS.

Les mer om boka her

Mette anbefaler:

Elskede Poona
Karin Fossum
Cappelen Damm, 2000

Fossum elskede poona hd

Omdreiningspunktet i Elskede Poona er den rørende historien om den trauste og godt voksne Gunder, fra et lite norsk tettsted, som overrasker sine omgivelser med å reise på ferie til millionbyen Mumbai i India. Ingen unntatt hans nære søster Marie vet at i India møter han en kvinne, Poona, som han gifter seg med – akkurat slik han hadde drømt om. Kort tid etter kommer Poona til Norge, men Gunder blir forhindret fra å møte henne på flyplassen fordi søsteren havner i en alvorlig bilulykke. Og akkurat dette blir starten på hennes groteske endelikt og slutten på deres kjærlighets-historie. Den stoppes på tragisk vis før den egentlig har begynt.
I sin femte roman om politimannen Konrad Sejer portretterer Karin Fossum med stø penn både småbylivet før mobiltelefonenes tid, familierelasjoner, ekte og mindre ekte kjærlighet – og fremmedfrykt. Og ikke minst, hun gjør at vi takker og priser at det finnes sindige politifolk i verden. Og sist, men ikke minst; Poonas brev som gjengis på siste side bør kunne gi alle troen på at Kjærligheten overskygger alt.

Boka har vunnet priser i både inn- og utland, og Dagbladet kåret den i sin tid til Norges beste kriminalroman gjennom tidene.

Les mer om boka her

Hege anbefaler:

Larsen jeg er døden jeg er livet

Jeg er Livet og Jeg er døden
Elisabeth Helland Larsen og Marine Schneider
Magikon, 2015 og 2016

Påsken feires jo opprinnelig på bakgrunn av en dramatisk historie om liv og død. Jeg vil derfor benytte anledningen til å anbefale par andre historier som tar for seg nettopp disse temaene, nemlig de fantastiske bildebøkene Jeg er Livet og Jeg er Døden. Her møter vi Livet og Døden, i form av gode og medfølende skikkelser, som på hver sin måte utfører sin viktige livsoppgave. Døden er vennlig og mild, og støtter oss på veien videre – uten henne hadde vi ikke hatt plass til nytt liv. På samme måte kan ikke Livet – som er med oss over alt – eksistere uten Døden. Forfatter Elisabeth Helland Larsen har jobbet i flere år som sykehusklovn, og har en egen evne til å formidle vanskelige temaer på en pedagogisk og god måte.
Bøkene er skrevet i et poetisk og vakkert språk, og er nydelig illustrert av Marine Schneider.

Les mer om bøkene her | About the books

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.