01.07.2020

NORLAs sommerboktips 2020

Sommerferieplanene har i år måttet endres for mange. Da er det ekstra fint å kunne forflytte seg i både tid og rom gjennom litteraturen, i stedet for å reise rent fysisk!
Vi i NORLA deler våre tips om et utvalg flotte bøker, og ønsker både god sommer og riktig god lesning!

Sommerboktips kollasj 3

Per Øystein anbefaler:

Kvammen jobb

Anders Kvammen
Jobb
No Comprendo Press
2020

Kanskje det er risikabelt å anbefale en bok med tittelen Jobb som ferielektyre, men når den tidligere Brageprisvinneren Anders N. Kvammen er ute med en ny selvbiografiske tegneserie, er det definitivt verdt det. I Jobb følger vi forfatterens alter ego Aksel Kvam gjennom utallige midlertidige stillinger og strøjobber. Men Aksel vil egentlig ikke jobbe, han vil realisere sin drøm, som er å kunne tegne hele tida. For alle som har prøvd å komme seg inn på arbeids- og boligmarkedet er det lett å kjenne seg igjen, og heldigvis avsluttes det i en optimistisk tone.

Les mer | Forfatterens hjemmeside | Anmeldelse i Dagbladet, serienett.no og HK-nytt

Ellen anbefaler:

Strand bomtur

Rebecca Nedregotten Strand
Bomtur
Skald forlag
2020

Nå kan du endelig dra på tidenes bomtur! Med boka Bomtur hjelper Rebecca Nedregrotten Stand deg å planlegge en norgesferie på bomveier. Boka er en slags guide til å oppdage bomveiene i Norge, med alt de har å by på av vakker og dramatisk natur, inspirerende mennesker, spennende historier og med god avstand til de rundt deg. Boka har mange fine bilder fra Strands reiser, og har åpnet øynene mine for reiser utenfor allfarvei. Enten du velger å reise fysisk og slippe talongen ned i en postkasse eller om du blir hjemme og reiser mellom permene. Boka fungerer veldig fint til begge deler.
God lesing og god sommer!

Les mer

Andrine anbefaler:

Michelet den største forbrytelsen

Marte Michelet
Den største forbrytelsen
Gyldendal
2014

Marte Michelets bok Den største forbrytelsen fra 2014 vant Brageprisen og er en høyst lesverdig påminnelse om at diskriminering må bekjempes kontinuerlig. Dette er rystende god lesing, og dessverre et høyst aktuelt tema. Hvordan kan rasisme utspille seg, midt blant oss?

Les mer | Foreign rights

Oliver anbefaler:

Kielland å gå med kølle

Karen Røise Kielland
Å gå med Kølle. Til fots gjennom Europa med telt og en reisedagbok fra 1841
Forlaget Oktober
2019

I 1841 snører Catharine Hermine Kølle på seg skoene hjemme i Ulvik og begir seg i vei til fots i retning Venezia, via Bergen, Hamburg, Berlin, Leipzig, Dresden, Praha, Linz, Salzburg, Wien. 170 år senere går Karen Røise Kielland den samme ruta, bare med den forskjell at hun starter på Gran i Hadeland.
«Kontinuitet og frihet, det er det jeg lengter etter langs bakken», skriver Kielland.
Underveis gjør Kielland seg store og små betraktinger, om natur og landskap, om det å gå, om historiens gang og verdens utvikling, hele tiden i dialog med Kølles dagboknotater. Prosjektet holder på å havarere da hun, etter å ha tråkket seg gjennom det heller uinteressante, nordtyske landskapet, oppdager at Kølle slett ikke gikk hele veien, men jukset og kjørte vogn innimellom. Kielland føler seg sveket, men går likevel trøstig videre.
Å gå med Kølle er perfekt sommerlesing i et år hvor de fleste av oss ikke kan reise, i hvert fall ikke til utlandet. Den er underholdende, tankevekkende, original – og langsom. Jeg leste meg til Berlin i fjor sommer, og skal lese meg videre denne sommeren, forhåpentligvis helt fram til Venezia. Bli med, da vel!

Les mer | Foreign rights

Janicken anbefaler:

Michelsen alma freng og solfangerne

Ida Tufte Michelsen
Alma Freng og solfangerne
Aschehoug
2020

Hva er vel bedre enn en rykende fersk, spennende og nydelig skrevet bok – som attpå til kommer fra en helt fersk forfatter? Alma Freng tror hun er en vanlig jente – rotløs og på evig flyttefot med faren. Inntil hun en dag møter den gåtefulle farmoren, Elionora, og oppdager at hun er en solfanger, og kan fly og reise i tiden – og at det med disse evnene også følger oppgaver og utfordringer som setter henne skikkelig på prøve. Alma Freng og solfangerne er en knallsterk debut, en fantasyroman av sluketypen, «for alle som elsker Harry Potter og Ingenlund», som det ganske treffende står bakpå boka. Her i huset kan vi bare si oss enig i det. Anbefales varmt!

Les mer | Foreign rights

Mette anbefaler:

Rorgemoen eit praktisk menneske

Kjersti Rorgemoen
Eit praktisk menneske
Kolon forlag
2020

Jeg har virkelig kost meg med Kjersti Rorgemoens nyeste roman på beskjedne 87 sider. Eit praktisk menneske er full av språklig overskudd og treffende observasjoner om det moderne menneskets lengten etter å ha noe praktisk å henge fingrene – “kontorrottehendene” – sine i. Drømmen om “et enkelt liv med enkle midler” – og gjerne et lite småbruk – lever i beste velgående, det er jo ikke tilfeldig at TV-programmer som “Farmen” og “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” har rullet over skjermene våre i årevis.

Jeg kjenner stadig på beundringen for folk som gyver løs på ting de ikke kan, og som jobber med hendene og får konkrete resultater. Kanskje det var derfor jeg i sin tid ble så glad og inspirert karakteren alt-mulig-oteren Olli i Ingvar Ambjørnsens fantastiske barnebokserie om Samson og Roberto? Et aldri så lite barnebok-bonustips der, altså.

Og det beste med gode bøker som ikke er så omfangsrike, er at man rekker å lese flere! I sommer skal jeg derfor unne meg også de to tidligere romanene til Kjersti Rorgemoen; Purkene snudde seg og Håpet og festen.
God, praktisk sommer!

Les mer | Foreign rights | I Norsk Litteraturfestival rett hjem kan du se forfatteren snakke mer om boka (“6. Praktisk arbeid” – med forfatter Siri Helle fra 01:18:44, Rorgemoen fra 01:24:00)

Barnebok-bonus tips: Mer om Samson og Roberto her | Foreign rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.
Se utvalgene her.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister og highlights.
Listene finner du her.