06.06.2019

Nyheter fra pressekonferansen i Frankfurt 4. juni 2019

4. juni inviterte vi til pressekonferanse på Museum Angewandte Kunst (MAK) i Frankfurt. Vi delte spennende nyheter med over 100 besøkende, og nyhetene har fått stor oppmerksomhet i tyske medier, allerede dagen etter var det 200 saker på nett. For mer informasjon, se gjerne den tyske pressemappen og pressemeldingen på våre nettsider.

Pressconference04062019 1415 foto sabine felber
Prosjektleder Halldór Guðmundsson (t.h.) intervjuer (mot venstre): Esther Schilcht (Schirn), Anette Kruszynski (Kunstsammlung NRW), Matthias Pees (Mousonturm) og Matthias Wagner K (MAK). Foto: Sabine Felber

Kulturprogrammet
Tyske kulturinstitusjoner har samarbeidet med norske institusjoner og enkeltkunstnere og resultatet er et flott kulturprogram bestående av blant annet scenekunst, utstillinger og konserter som retter seg mot et tysk publikum. Programmet finner hovedsakelig sted høsten 2019 i Frankfurt, men også i andre byer.

Noen av høydepunktene er Hannah Ryggen-utstillingen ved Schirn Kunsthalle Frankfurt (i samarbeid med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum som er hovedutlåner), Edvard Munch-utstillingen Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård ved Kunstsammlung NRW i Düsseldorf (i samarbeid med Munchmuseet), og utstillingen House of Norway på Museum Angewandte Kunst (MAK) der svært mange kunstnere fra Norge er representert. På MAK vises kunst og kunsthåndverk av blant andre Ingrid Torvund, Kari Steihaug, Britta Marakatt-Labba, Edvard Munch, Máret Ánne Sara og Tone Vigeland. Det samiske nasjonalteateret Beaivváš skal ha gjestespill samme sted. Tysk publikum kan også glede seg over Nasjonalmuseets Harald Sohlberg-utstilling som vises på Museum Wiesbaden. Deutscher Architekturmuseum, Fotografie Forum, Portikus, Künstlerhaus Mousonturm, Deutsches Filmmuseum, med flere, er også en del av programmet.

– Kulturprogrammet skal overraske, begeistre og engasjere publikum og vise nye sider ved Norge og norsk og samisk kultur. Vi gleder oss over den enorme interessen fra tyske kulturinstitusjoner og ikke minst til å se ringvirkningene og verdien for fremtiden. En rekke norske kulturinstitusjoner har vært viktige pådrivere og samarbeidspartnere i utviklingen, blant annet våre søsterorganisasjoner i Norwegian Arts Abroad (NAA), sier Margit Walsø, direktør for NORLA.
Allerede i år har det vært store kulturelle begivenheter i Tyskland. Norge var fokusland på European Film Market (EFM) på Berlinalen i februar og i april var Norge partnerland på verdens største jazzmesse jazzahead! i Bremen. NFI organiserte Norges satsing på Berlinalen og Norway at jazzahead! 2019 var et samarbeid mellom Norsk jazzforum og Music Norway.

Litteraturtoget
Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Gjennom en rekke aktiviteter og arrangement deler Kronprinsessen sitt engasjement for litteratur og lesing – med en overbevisning om at det finnes en bok for alle. En av disse aktivitetene er Litteraturtoget; i flere år har Kronprinsessen reist i Norge med Litteraturtoget og besøkt små og store bibliotek og litteraturhus.

Norges ambassadør til Tyskland, Petter Ølberg, delte en stor nyhet under pressekonferansen. I forbindelse med bokmessen i Frankfurt reiser Kronprinsessen også med et litteraturtog – for første gang utenfor Norges grenser – fra Berlin via Köln til Frankfurt, og vil ankomme på skinner – sammen med norske forfattere. Litteraturtoget i Tyskland er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, NORLA og Deutsche Bahn AG.

– Jeg er stolt og glad for denne unike muligheten til å løfte fram norsk litteratur. Jeg gleder meg til å treffe tyske lesere – sammen med noen av våre beste forfattere på vår reise gjennom Tyskland. Og så gleder jeg meg selvsagt til å representere Norge på verdens viktigste arena for litteratur og ytringsfrihet. Bokmessen i Frankfurt er en enestående anledning til å spre norsk litteratur for en hel verden av lesere, sier Kronprinsesse Mette-Marit.

Forfattere til Frankfurt
Dagen før bokmessen åpner, 15. oktober, arrangeres bokmessens åpningsseremoni. Under seremonien taler alltid en eller to forfattere fra gjestelandet. Forfatterne som representerer Norge under årets åpning er Erika Fatland og Karl Ove Knausgård.

Som gjesteland har vi en egen paviljong inne i en av hallene på messeområdet. Paviljongen designes av Manthey Kula og LCLA. I Norges paviljong står scenen i sentrum. Programmet i paviljongen inkluderer over 75 forfattere. Les mer om paviljongprogrammet og se programmet i sin helhet her.
I paviljongen er det to scener, cafe og bokutstillingen «Books on Norway». I tillegg til programmet i paviljongen foregår det også aktiviteter andre steder på messeområdet og i Frankfurt by som en del av festivalene BookFest og OpenBooks.

– Vi gleder oss over et program som vi tror vil fenge et svært interessert, tysk bokpublikum og internasjonal bokbransje. Gjennom samtaler, lesinger og debatter skal vi utfordre, overraske og engasjere publikum, sier Halldor Gudmundsson, prosjektleder for Norge som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt.

Program hele året
I tillegg til programmet under bokmessen reiser forfattere fra Norge i Tyskland hele året 2019 og treffer lesere. Forfattere fra Norge skal blant annet være tilstede på Haus des Buches i Leipzig, Literatursommer i Schleswig-Holstein, på internationales literaturfestival berlin, Harbour Front Literaturfestival i Hamburg, Literaturtage i Zofingen (Sveits), Krimimarathon Berlin-Brandenburg og på Nordische Literaturtage i Hamburg.

Pressekonferansen 4. juni
Under pressekonferansen talte Petter Ølberg (Norges ambassadør til Tyskland), Stein Olav Henrichsen (direktør for Munchmuseet), Margit Walsø (direktør for NORLA), Halldór Guðmundsson (prosjektleder), Esther Schlicht (Schirn Kunsthalle Frankfurt), Matthias Wagner K (Museum Angewandte Kunst), Anette Kruszynski (Kuntsammlung NRW) og Matthias Pees (Künstlerhaus Mousonturm). Vi hadde også med oss to av våre hovedsponsorer, Thon Hotels (representert ved Jan Åge Fjørtoft) og Oppland fylkeskommune (representert ved fylkesordfører Even Aleksander Hagen).

Se gjerne nettsiden til prosjektet norway2019.com for en oversikt over de kommende arrangementene samt artikler og informasjon om prosjektet.
Facebook: @norwegen2019 Instagram: @norwegianliterature Hashtag; #norwegen2019

Se bilder fra pressekonferansen i vårt Facebook album