Karolina Drozdowska
Karolina Drozdowska er tildelt 1. plass i NORLAs kåserikonkurranse med sitt kåseri “Mitt liv på en norsk bondegård på 1800-tallet: en kritisk studie”.
Vi gratulerer!
I juryens begrunnelse heter det:
“Hemmeligheten ved humor er gjerne det uventede, og vinnerbidraget tar opp et overraskende tema; norsk kiosklitteraturs suksess i Polen. Her møter vi kvinnen bak. Karolina Drozdowska evner med sitt liksom-naive blikk å avkle hele sjangeren på noen få avsnitt. Juryen falt for fortellerstemmens selvironi, snert og tvetydighet, og særlig for hvordan Jens Bjørneboe bringes inn i teksten på flere plan.”
Karolina Drozdowska (f. 1985) begynte å studere norsk ved Universitetet i Gdansk, Polen i 2004. Hun valgte norsk fordi hun var 19 og gikk gjennom en kraftig opprørsfase og ønsket å vise hele verden hvor selvstendig, uavhengig og annerledes hun var gjennom å studere noe helt eksotisk. Norge virket eksotisk nok på denne tiden. Senere viste det seg at dette var et kjempebra valg selv om Karolina stort sett ikke anbefaler denne måten å ta store livsavgjørelser på til andre.
Hun har bodd og studert i Oslo, Kristiansand og Kopervik der hun gikk på Karmøy Folkehøgskole i skoleåret 2007/08. Karolina har mastergrad i norsk litteratur fra Universitetet i Gdansk (2009) der hun i dag er doktorgradsstudent og skriver en avhandling om Jens Bjørneboes episke teater. Siden 2008 har hun jobbet som oversetter og tolk og som lærer i norsk og engelsk. Hun har oversatt kiosklitteratur, men også krim, fortellinger og sakprosa. Siden 2009 har hun vært ansatt som produksjonskoordinator på Fagbokforlaget. Hun bor i Gdynia i Polen, men snakker og skriver og tenker på norsk så mye at det egentlig føles som om hun bodde i to land samtidig.
Karolina Drozdowska kan kontaktes på tlf: +48 506 159 109.
Hør intervju fra NRKs program Kulturhuset 1. mars, ‘Norsk romantikk i Polen’
Les omtale av intervjuet her
Kom og hør vinnerkåseriet – og fire andre kåserier fra konkurransen – på Litteraturhuset fredag 2.3. kl 15.15 (Nedjma).
Alle er velkomne – gratis inngang.
Du kan laste ned kåseriet under eller lese det her