Veikart: USA

Amerikanerne har utviklet verdens største forlagsbransje. Her gir vi deg en oversikt over det viktigste du trenger å vite om USAs bokmarked.  

Usa

Nøkkeltall

Bokomsetning

$25.93
Det amerikanske bokmarkedet omsetter for cirka $25.93 billioner i året 

Bokhandlere

2524
Det finnes 2524 bokhandlere i USA 

Oversatt litteratur

3%
3 % av litteraturen i USA er oversatt. Innenfor skjønnlitteratur og poesi er tallet nærmere 0.7%. 

Informasjon

USA er et produktivt bokland, med en omsetning på om lag $26 billioner i året. Det finnes cirka 675 millioner bøker i omløp innenfor alle sjangre, men det blir sagt at kun 3 prosent av disse er oversatt litteratur. Bibliotekene lever i beste velgående, og forlagene er mange og varierte. Nedenfor har vi samlet grunnleggende innsikt om det amerikanske bokmarkedet, som vi håper vil være til nytte.

Husk at litteraturverdenen er i konstant endring, og tallene varierer fra år til år. Vi forsøker derfor å oppdatere veikartene våre jevnlig, men de nyeste tallene vil ikke alltid være tilgjengelige. Se på dette kartet som et overblikk, og ta gjerne kontakt med oss hvis du har flere spørsmål eller trenger mer konkret info. Kildene våre finner du under. Vi kan også hjelpe deg med nettverksbygging innenfor ditt felt. 

Amerikanske lesevaner

72% amerikanere leser én bok i året (uavhengig av format) og 65% leser én bok i året (på papir). Amerikanerne leser i gjennomsnitt 12 bøker i året per år. Kvinner leser 14 bøker, og menn leser 9 bøker.  20% hører på lydbok, mens 25% leser e-bok.

Gjennomsnittlige bokpriser

Hardcover skjønnlitteratur: $26,45  
Paperback skjønnlitteratur $15,93 
Hardcover sakprosa: $29,51  
Paperback sakprosa $19,45   

Hvordan ser den amerikanske bokbransjen ut i dag?  

Det siste tiåret har bokbransjen i USA vært preget av økende konsolidering. De største forlagene har stor makt, og Penguin Random House er blitt den første såkalte “megautgiveren” i landet, etter at de kjøpte opp Simon & Schuster i 2020. Penguin Random House har nå en markedsandel på rundt 30 prosent av det amerikanske markedet. På distribusjonssiden er netthandelselskapet Amazon ledende. De selger 49% av alle publiserte bøker i USA. Samtidig dukker det opp nye alternativer, som Bookshop.org, der hovedfokuset er å distribuere bøker fra og generere salg for uavhengige bokhandlere. Det er generelt en trend i det amerikanske bokmarkedet med digitalt salg fremfor fysisk butikksalg, men papirbøker er fremdeles det mest populære formatet.  

Hva leser amerikanerne? 

Amerikanere lesere mye sakprosa. I 2019 ble det solgt 292 millioner sakprosabøker på papir. Til sammenlikning ble det samme år solgt 130 millioner skjønnlitterære bøker. Amerikanerne har utviklet verdens største forlagsbransje, men er likevel ikke et land med mye oversatt litteratur. Det finnes derimot en rekke nye, uavhengige forleggere som jobber for å bringe utenlandsk litteratur til amerikanske lesere (se liste under).  
Se her for fortløpende oppdatert oversikt over amerikanske bestselgere i dag: Best Sellers – Books (nytimes.com) 

Hvordan brukes bibliotekene i USA?

Bibliotekene står sterkt i USA. Tall fra 2020 viser at bibliotekene hadde 1,4 milliarder fysiske besøk i året, og 4 millioner besøk hver dag. 64% av de som bruker bibliotekene (over 16 år) lånte i hvert fall én bok de foregående tolv månedene (tall fra 2016). Det finnes rundt 16.887 offentlige bibliotek i USA.  

Hvordan distribueres amerikanske bøker?

Amerikanske bøker distribueres gjennom direkte salg (forlagenes nettsider), netthandel (som Amazon, Bookshop.org og Indiebound.org), store kjeder som Wal-mart, Target, Costco, uavhengige bokhandlere, biblioteker, kafeer, museumsbutikker, helsekostbutikker osv, samt på forfatterarrangementer og bokmesser.

Informasjonen er innhentet i samarbeid med det norske generalkonsulatet i New York.
Kilder: Pew Research (2016).

(San Fransisco. Foto: bluejayphoto / iStock)

Ressurser