Veikart: Italia

Italia har høy bokproduksjon og et levende festival- og bokmesseliv. Her gir vi deg en oversikt over det viktigste du trenger å vite om Italias bokmarked.  

Italia

Nøkkeltall

Kjøp av bøker

60%
60% av befolkningen (mellom 15 og 74) kjøper minimum én fysisk bok i året

Bokhandlere

2.699
Det finnes 2.699 registrerte bokhandlere i Italia.

Omsetning

€3,073 milliarder
Det italienske bokmarkedet omsetter for cirka €3,073 milliarder i året

Lydbøker

8%
8% kjøper minimum én lydbok i året

Informasjon

Italia er et bokelskende land, men det er store forskjeller mellom nord og sør når det gjelder lesing, spesielt blant unge. Produksjonen av bøker er derimot høy, spesielt i Lombardia og Lazio, som står for henholdsvis 29,3 og 17,5 prosent av alle utgivelsene i landet. I 2019 kom det ut totalt 73.745 nye titler i Italia, hvorav 23.211 av dem var skjønnlitteratur, mens 42.678 var sakprosa og 7.858 var bøker for barn og ungdom. E-bøker er moderat populære, og 21% av italienere kjøper minimum én e-bok i året.

Italia har mange litteraturfestivaler, og disse arenaene er viktige for samtidslitteraturen, ikke minst oversatte bøker. Det er flere institusjoner som tilbyr norskutdanning, men den generelle trenden er at færre italienere studerer norsk. Nedenfor har vi samlet grunnleggende innsikt om det italienske bokmarkedet, som vi håper vil være til nytte.

Husk at litteraturverdenen er i konstant endring, og tallene varierer fra år til år. Vi forsøker derfor å oppdatere veikartene våre jevnlig, men de nyeste tallene vil ikke alltid være tilgjengelige. Se på dette kartet som et overblikk, og ta gjerne kontakt med oss hvis du har flere spørsmål eller trenger mer konkret info. Kildene våre finner du under. Vi kan også hjelpe deg med nettverksbygging innenfor ditt felt. 

Gjennomsnittlige bokpriser:

Skjønnlitteratur: €14,25
Barn og ungdom: €11,94
Sak: €22,29

Bibliotek i Italia

Det finnes en rekke bibliotek i Italia. 12% låner bøker på biblioteket (eller av en venn), og 8% leser bøker på biblioteket. 20% leser e-bøker og låner dem på biblioteket.

Distribusjon av italienske bøker
 
Italienske bøker distribueres i hovedsak gjennom følgende selskaper: Messaggerie Libri, Ali, Mondadori, Giunti

Informasjonen er innhentet i samarbeid med den norske ambassaden i Roma.
Kilder: data worldbank, årsrapporten til AIE (Assoiazione Italiana Editoria), “Controcampo letterario” av Luca Pareschi, ISTAT, l’Osservatorio og Ufficio studi AIE su dati Osservatorio AIE a cura di Pepe Research.

(Bologna. Foto: emicristea / iStock)

Ressurser