20.09.2022

Ellen Støkken Dahl - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Ellen Støkken Dahl. Hun har skrevet I seng med fienden. Eller Venus’ forbannelser, skrekkelige fortellinger om kjønnssykdommer, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Ellen.

Dahl, ellen støkken photo anne valeur web
Ellen Støkken Dahl. Foto: Anne Valeur

Hva handler boka di om?

I seng med fienden tar leseren med innenfor dørene på et legekontor hvor legen (som er basert på meg) undersøker, diagnostiserer og behandler pasienter med noen av vår tids mest fryktede og skambelagte sykdommer, de seksuelt overførbare infeksjonene. Du får møte elleve pasienter som lider av alt fra herpes til syfilis. Innimellom scenene på legekontoret har jeg flettet inn noen saftige historiske fortellinger. Du skal for eksempel være svært glad for at syfilis i dag behandles enkelt med penicillin, og at vi leger ikke sprøyter pasientene våre fulle av kvikksølv eller puss hentet ut fra sår på syke katter. Eller urin. Eller malaria. Og så er det fint at vi slipper å miste både nese og forstand av sykdommen.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Kjønnssykdommene har alltid fascinert meg. Som lege trekkes jeg mot de mer skambelagte delene av medisinen blant annet fordi jeg ser hvordan en betryggende samtale og litt varme kan gjøre en enorm forskjell for pasienter som skammer seg. Jeg tenker det er mer konstruktivt å gjøre enkle tiltak for å beskytte seg, som å bruke kondom og å teste seg, fremfor å skamme seg så mye. Det er fint å se på smitte som uflaks – en del av livet, og ikke som et tegn på at sexlivet er over. Skam tjener ikke til noe, men enkelte pasienter som smittes med kjønnssykdommer føler seg skyldige, at noe er grunnleggende feil med dem. Etter å ha sett dette på nært hold fikk jeg lyst til å dykke ned i stoffet for å trøste og normalisere. Det trengs!

Og så synes jeg jo at kjønnssykdommene er gresselig spennende i seg selv! jeg tenker på dem som legeyrkets skrekkfilmer. Vi er virkelig livredde for dem! Og det å jobbe med kjønnssykdommer og særlig å dykke ned i det historiske stoffet, fyller meg med en isnende skrekkblandet fryd.

Hvem er denne boka for?

I seng med fienden er for alle som liker skrekk og true crime! (Jeg tuller litt, men ikke helt, dette er skrekkelige og engasjerende saker). Boka er for alle som har eller har hatt en kjønnssykdom, alle som er redde for å få en kjønnssykdom og alle som er interesserte i populærvitenskapelige bøker som fokuserer på gode fortellinger, skrekkelige fakta og grimme gufs fra den medisinske historien. I mitt hode betyr det at dette er en bok for absolutt alle, men jeg er strengt tatt ikke objektiv i denne saken.

Omslag

Dahl i seng med fienden   forside

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her