Håkon Marcus - Fokustittelforfatter
Håkon Marcus ville skrive moderne fantasy for de som liker mysterier. – Med Villdyr-universet har jeg prøvd å lage en ny type verden med en ny logikk, som samtidig speiler og interagerer med vår egen, sier han.
Villdyr er valgt ut som en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Håkon Marcus mer om boka, hva som inspirerte han til å skrive den, og hvor og når han jobber aller best.
Hva handler boka di om?
Villdyr handler om Embla Villseid, som er 13 år og alltid har følt seg utilpass blant mennesker. Etter hun har et merkelig anfall på skolen, begynner mystiske ting å skje rundt henne. Hun oppdager at hun egentlig tilhører et hemmelig samfunn av hamløpere – dyr som kan ta menneskeform. Hun møter på folk som er alle slags dyr: fra maur til elg, fugler, havdyr, småkryp og rovdyr.
Hamløperne har dessuten egne byer, familieklaner, butikker, tollvesen, skoler, politiske konflikter og ikke minst en usynlig ambassade midt i Frognerparken, der Embla skal forberede seg på prøven hun må ta for å bli en fullverdig hamløper selv. Der skal hun begynne å lære vilske, som er hamløpernes magiske krefter, og som gjerne er knyttet til det dyret de er. Reven kan smette gjennom låste dører, ravnen kan stjele blanke ting, mens uglene har kontroll over mørket. Men hvilket dyr er egentlig Embla? Og hvorfor prøver den onde ugleklanen å drepe henne?
Jakten på svar tar henne ut i en vilsk og farlig villmark, der fjellene er høyere, skogene dypere og ville dyr regjerer. Det blir en kamp for å overleve både omgivelsene og et morderisk plott.
Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?
Jeg har alltid elsket fantasy, men har også med årene følt på at sjangeren sliter med å fornye seg. Det er særlig noen troper som jeg har store problemer med – for eksempel at hovedpersonens rolle i historien alltid skal være medfødt, eller er bestemt av skjebnen i en urgammel spådom. Jeg tror ikke det er riktig å tenke at man må være født spesiell for å utrette noe viktig.
Med Villdyr-universet har jeg prøvd å skrive noe annerledes, å lage en ny type verden med en ny logikk, som samtidig speiler og interagerer med vår egen. Jeg har jo for eksempel sett hundrevis av historier om mennesker som kan bli dyr, men veldig få der det går andre veien. Der får man jo også utrolig mye gratis inspirasjon, for dyreverdenen er så full av vanvittige fakta som kan få konsekvenser for hamløperuniverset. Som at ekorn får større hjerner på høsten, eller at blekkspruten har tre hjerter?
Hvem er denne boka for?
Den er vel for alle som liker et godt mysterium? Selv om det ikke direkte kan kalles krim, er Villdyr definitivt spunnet rundt en gåte, og sporene som leder til løsningen er spredt gjennom hele boka. Jeg har gjort mest målgruppetesting på unge i 10-13-årssjiktet, men nå som den er ute, får jeg også meldinger fra syvåringer som sluker den hel og førtiåringer som allerede venter på oppfølgeren.
Hvor og/eller når jobber du best?
Jeg skriver best på morgenen, og når det er helt stille rundt meg. Har en plass i skrivesalen på Litteraturhuset som har blitt flittig brukt, og så har det gått med noen timer på familiehytta. Alene i snøstorm med ingenting annet enn meg og dataen. Men jeg har også mye nytte av skrivefelleskap. Har en skriveklubb med noen venner som møtes i blant, og har også jobbet mye sammen med masterklassen jeg tok på NBI. Det er viktig å ha møtepunkt hvor man deler det man holder på med, ellers blir det fort ganske inngrodd.
Se engelsk presentasjon av boka her
Se alle høstens fokustitler fra NORLA her