20.09.2022

Iben Akerlie - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Iben Akerlie. Hun har skrevet Sommeren alt skjedde, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Iben.

Ibenakerlie12
Iben Akerlie. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

Nora skal tilbringe sommerferien med en mormor hun ikke kjenner, langt ute på landet. Mormor er pensjonert krigsjournalist, og har prioritert karrieren fremfor familien. Nora gruer seg, men da hun møter Abbas, blir tilværelsen lysere, og Nora merker at det bobler i kroppen for aller første gang.

Abbas sine foreldre kom til Norge fra Afghanistan for tjue år siden. Moren til Abbas døde for flere år siden, og nå bor han med faren og broren.

Ganske raskt oppdager Nora at det er andre regler i bygda for Abbas enn for henne selv. Spesielt i møte med den lokale kiosk-eieren, Dorrit, som forskjellsbehandler og slenger rundt seg med hverdagsrasismen. Verken Nora eller Abbas snakker om det som skjer, fordi det er lettere å bare ha det bra, og når de to er sammen, er alt perfekt.

Så perfekt, at da Nora oppdager at mormor er direkte involvert i moren til Abbas sin død, velger hun å holde det også for seg selv, og fortsette idyllen.
Men da Dorrit oppdager Nora og Abbas i jakthytta, og bykser etter Abbas med både hender og stygge ord, og Nora enda ikke handler eller står opp for Abbas, er vennskapet brått over.

Sommeren står for hell, men er den akkurat lang nok til å gjøre det godt igjen?

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Med denne boken ville jeg skrive om rasisme, men drøfte tematikken fra et «hvitt» perspektiv. Det å være anti-rasist i praksis, hvor viktig det er og konsekvensene av å ikke være det.

Nora velger en enklere løsning, fremfor den «riktige», slik jeg tror mange gjør, fordi man kan. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i Noras valg og følger konsekvensene av det, samtidig som det er en historie som ikke er skrevet så mange ganger før – eller for denne aldersgruppen.

Jeg ville også skrive om generasjonsarv, om hvor man kommer fra, om tilhørighet, og betydningen av å vite hvem man er – sin egen sannhet.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Ibenakerlie01
Foto: Fartein Rudjord/NORLA