06.03.2023

Mariko Miyata-Jancey og Marianne Gretteberg Engedal - Fokustittelforfattere

Vi har gleden av å presentere forfatter Mariko Miyata-Jancey og illustratør Marianne Gretteberg Engedal (Skinkeape). Sammen har de laget Mieko danser, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt intervju med Mariko.

Marianne mariko an 12
Fra v: Marianne Gretteberg Engedal og Mariko Miyata-Jancey. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hva handler boka deres om?

Boken handler om Mieko, som elsker å danse, men hater å gre håret. Den handler om å bli usikker på seg selv, sin egen kjønnsidentitet og seksuelle identitet. Og den handler om det enkle og fantastiske i å bli møtt av noen på en måte som rommer hele deg – og at man dermed på magisk vis kan klare å romme seg selv og alt man er.

Hva inspirerte dere til å skrive denne boka?

Datteren min er veldig hårsår og har alltid synes at det å bruke tid på å gre og ordne håret er helt pyton kjedelig, men som jente er det liksom forventet at man skal ha hår av en viss lengde. Til slutt gadd hun ikke mer og ville ha helt kort hår. For historien om Mieko lot jeg meg inspirere av min tøffe datter som er råfin med kort hår, samt min egen usikkerhet på det at hun skulle klippe det. Men hvorfor skal ikke hun få lov til, på samme måte som gutter, å slippe å bruke tid på å gre og flette og sette håret i strikk?

Dette var utgangspunktet for karakteren Mieko, som så begynte å få et eget liv og vilje, fylt av dans, forelskelse og følelser!

Jeg håper historien om Mieko lar folk føle at de kan være akkurat den og det de vil, så lenge det ikke skader noen andre. Gjennom historien om Mieko håper jeg å vise frem at mange normer kun er oppfatninger om hva som er vanlig å gjøre, og at det dermed ikke er farlig å bryte med de. Ved å erfare denne enkle sannheten, om at det ikke er farlig å være utenfor normen, vil det forhåpentligvis ikke bli så vanskelig eller skummelt å møte normbrytende atferd, enten om det er i seg selv eller hos andre. Jeg håper denne boka kan inspirere både de yngste og de eldste, og alle midt i mellom, til å romme alt vi er, både andre og oss selv.

Miyata jancey miekodanser gyldendal

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her og illustratøren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her