16.10.2023

Monica Isakstuen - Fokustittelforfatter

Monica Isakstuen har skrevet om det å komme sine egne barn i møte. – Tenk om det gikk an å ha samme alder, om så bare for et øyeblikk. Jeg er dypt fascinert av (og kjenner frykt for!) det faktum at mennesket er så låst i alderen og rollen det innehar akkurat nå, sier hun.

Uten tittel (3)
Monica Isakstuen har skrevet boka 'De små jentene'. Foto: Julie Pike.

De små jentene er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Monica Isakstuen om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte henne til å skrive den og hvor og når hun jobber aller best.

Hva handler boka di om?

De små jentene er en fartsfylt bønn om løsrivelse fra roller og fastlåste mønstre. For første gang i mitt forfatterliv kan jeg faktisk gi deg en såkalt “heis-pitch”: Romanen min handler om en mor som en sommerdag får møte sine egne ni år gamle døtre, gjennom plutselig å være ni år selv.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Min lengsel etter å komme mine egne barn i møte. Tenk om det gikk an å ha samme alder, om så bare for et øyeblikk. Jeg er dypt fascinert av (og kjenner frykt for!) det faktum at mennesket er så låst i alderen og rollen det innehar akkurat nå. Filmen Lille mamma av Céline Sciamma var også veldig inspirerende for meg, i arbeidet med denne boka.

Hvem er denne boka for?

Alle som har vært barn. Alle som vet (mistenker holder også) at det langt der inne i dem fortsatt finnes et barn.

Hvor og/eller når jobber du best?

Tidlig om morgenen, når barna mine er avgårde på skolen og jeg ikke har noen avtaler eller møter i kalenderen. Da legger jeg telefon og mailprogram til side og skriver så lenge jeg kan. Et par ganger i året reiser jeg bort og jobber døgnet rundt i seks, sju dager. Men da må jeg vite at jeg er på et sted i manus hvor den type maniske arbeidsform har noe for seg. Arbeidshverdagen hjemme er stort sett best.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her