Nyheter fra NORLA

NORLAs oversetterpris 2020 tildelt Lucy Moffatt

Lucy foto ånon egeland
Lucy Moffatt. Foto: Ånon Egeland

NORLAs oversetterpris alternerer mellom skjønnlitteratur og sakprosa, og i 2020 tildeles prisen en oversetter som særlig har markert seg på sakprosafeltet. Prisen er på 20.000,- norske kroner samt et inntil tre ukers opphold i Litteraturhusets forfatterleilighet i Oslo.

Årets prisvinner har oversatt et betydelig antall av de siste årenes viktigste sakprosatitler.
Lucy Moffatt har på kort tid vist seg som en stilsikker, dedikert og kvalitetsbevisst norskoversetter. Hun begynte som oversetter fra norsk så sent som i 2014, men har allerede rukket tydelig å utmerke seg.

Hun er dessuten tematisk svært allsidig og har håndtert et bredt utvalg av fagfelt, alt fra historisk geografi, via seksualopplysning, til entomologi, tiltak mot søvnløshet og klimaproblematikk.

Lucy Moffatt har også vist seg som en utmerket stilist med god sjangerforståelse. Hun har arbeidet med en rekke spennende sakprosastemmer, mange av dem særpregede og språklig krevende.

Se vår film om årets prisvinner her

Et eksempel er Anne Sverdrup-Thygesons meget spesialiserte og detaljerte, men samtidig humoristiske og lettbente beskrivelser av insekters liv og vaner i Insektenes planet.

Også i Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmanns feministiske opplysningsprosjekt Gleden med skjeden var fortellerstemmens freidige tone viktig for bokens suksess. Lucy håndterte den direkte og humoristiske stilen i denne boken på en svært god måte. Andre språklig utfordringer som Lucy har løst på en forbilledlig måte er Are Kalvøs tørre humor i Hyttebok frå helvete (utgis i 2021). Vi kunne nevnt flere eksempler.

Lucy har også vist seg som en dedikert formidler og har selv deltatt i arrangementer, debatter og liknende for å nå frem til leserne.

Før hun lærte seg norsk hadde Lucy virket som oversetter fra spansk i mange år, og som norskoversetter kan hun trekke på sin oversettererfaring fra spansk. I kriteriene for NORLAs oversetterpris heter det at prisen «tildeles et ungt oversettertalent for å stimulere til fortsatt innsats for norsk litteratur». Lucy Moffatts karriere som norskoversetter er ennå ung, og vi tror at denne prisen vil stimulere til videre innsats for norsk litteratur.

Vi gratulerer Lucy Moffatt med NORLAs oversetterpris 2020!

Lucy Moffatt er født i London og bosatt i Risør.

Se vår film om Lucy her

Les mer

Mer om Lucy Moffatt her

Mer om NORLAs oversetterpris her

Prisvinner lucy
Lucy Moffatt mottok NORLA oversetterpris 2020 hjemme i Risør

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019