Andreas Tjernshaugen og Sigbjørn Lilleeng - Fokustittelforfattere
Vi har gleden av å presentere forfatteren Andreas Tjernshaugen Han har skrevet Fuglenes farlige ferd, den fantastiske fortellingen om trekkfuglene som flyr halve jorda rundt, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2024. Boken er illustrert av Sigbjørn Lilleeng.
Hva handler boka deres om?
Boka handler om fugletrekket, et av de merkeligste naturfenomenene jeg vet om. Dette er en sakprosabok for barn, men den er bygget opp rundt en svært virkelighetsnær fortelling. Hovedpersonen er en ung fiskeørn ved navn Freddy. Høsten etter at han kommer ut av egget, flyr han hele veien fra Norge til Senegal, via Gibraltarstredet. Underveis på reisen møter vi på mange andre fuglearter som flyr sørover om høsten, og tilbake nordover igjen om våren. Det gjelder for eksempel fugler som låvesvale og linerle. Dessuten handler det litt om europeiske fugler som flyr i andre retninger – blåstruper som trekker til India og Pakistan, lundefugler som tilbringer vinteren langt ute på det åpne Atlanterhavet, og rødnebbternene som flyr helt til Antarktis. Boka forklarer hvorfor fuglene trekker, hvordan de finner veien, og hvilke farer de må passe seg for underveis. Så Fuglenes farlige ferd er en bok om dyr og natur, men den handler selvfølgelig om geografi også. Boka har flotte kart!
Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?
Samtaler jeg hadde med barn da jeg reiste rundt til skoler og biblioteker og presenterte min forrige barnebok, Blåhvalen. Jeg la merke til at en god del av barna var spesielt interessert i spørsmål om språk, land og verdensdeler. Det kom opp blant annet fordi jeg viste fram omslagene til de forskjellige oversatte utgavene av Blåhvalen. Det vakte særlig interesse hos barn som hadde slektninger i andre land, og barn med foreldre som hadde flyttet til Norge. Det var mye kommentarer av typen «Der har jeg vært» eller «Jeg kan dansk» eller «Faren min kan litauisk» eller «Finnes boka på arabisk?». Dermed begynte jeg å tenke på en litt annerledes barnebok om natur. En som viser hvordan vår nordeuropeiske natur henger sammen med resten av verden, og hvordan folk helt fra Arktis til Afrika sør for Sahara treffer på de samme fuglene – faktisk de samme individene – og har ulike navn på fugleartene.
Les mer
Se engelsk presentasjon av boka her
Les mer om forfatteren her
Les mer om illustratøren her
Se alle høstens fokustitler fra NORLA her