Nyheter fra NORLA

Aage Storm Borchgrevink - Fokustittelforfatter

Mitt prosjekt (5)
Aage Storm Borchgrevink. Foto: Olav Bakken

Vi har gleden av å presentere forfatteren Aage Storm Borchgrevink. Han har skrevet Putin. Krigsherren i Kreml, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Aage.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Sjokket over det katastrofale angrepet på Ukraina 24. februar 2022. Jeg skrev boka i løpet av noen måneder i fjor sommer, men har jobbet med Russland i mange år. Som rådgiver i Den norske Helsingforskomite, en menneskerettighetsgruppe, har jeg truffet generasjoner russiske demokrati-forkjempere – fra ærverdige sovjetiske dissidenter til skeive aktivister uten minner om Sovjetunionen.

Noen av dem jeg kjente, som journalisten Anna Politkovskaja og tsjetsjenske Natalia Estemirova, ble drept etter å ha kritisert Vladimir Putin. Boka er et resultat av en nesten tretti år lang samtale på jobben, og besøk på mange åsteder. Jeg har etterforsket Russlands forbrytelser i Georgia, Ukraina og ikke minst Tsjetsjenia – som for meg er putinismen i sin reneste og mest virulente form. Så boka er til dels en vitneskildring, men også et forsøk på å finne kjernen i Putins prosjekt.

Putin har hele tiden sagt at han ville «forene» Russland, og ledet landet i økonomisk oppgang. Samtidig har han skapt et splittet samfunn der en liten elite kontrollerer makten – og historien. Jeg tror Putin vil brekke nakken på denne krigen, men putinismen vil leve videre. Derfor er fortellingen om hvordan fascismen gjenoppsto i Europa viktig. Som heleren til stjeleren i Kreml, har også Vesten et ansvar.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Den er kortere! Tidligere har jeg skrevet uautoriserte biografier om Anders Behring Breivik og det mektige norske oljeselskapet Equinor, i tillegg til skjønnlitterære bøker. Den bakgrunnen trakk jeg på da jeg skulle sammenfatte Vladimir Putins liv og prosjekt. Karrieren hans er bygget på olje og nettverkene til KGB, men han er også en dyktig forteller.

En av rådgiverne hans beskriver Kreml som Commedia dell’arte, teaterformen der de samme karakterene dukker opp i stadig nye stykker. I over tjue år har mannen fra skyggene hatt hovedrollen. Putin har forblitt populær, selv om Russland er blitt stadig mer brutalt, fordi Kreml har kultivert en mentalitet: Den kollektive Putin. Hva handler de uskrevne avtalene hans med russerne om?

Putin er krigsbarnet som ble krigsherre i voksen alder. Han er overleveren fra gata, hamskifteren som vender kappen med vinden. Han er sjefen for togrøveriet som er det moderne Russland, der ulikheten mellom fattig og rik er større enn i noe annet industrialisert land. Og han er fantasten i drømmenes Kreml, mer opptatt av tsarer som døde for hundrevis av år siden enn av de titusenvis av soldater han sender til Ukraina for å dø.

Bøkene om Putin er mange, men primærkildene er få – særlig til den tidlige historien hans. Jeg har lagt vekt på hans egne ord. Noen ganger tilslører de, men andre ganger fremstår han besynderlig oppriktig:

«For oss alle – også for meg, nå og da – virker det som om å skape orden med jernhånd vil være opptakten til et bedre, mer behagelig og tryggere liv,» sa Vladimir Putin i 1991. «I virkeligheten vil den tryggheten raskt forsvinne, for jernhånden vil begynne å kvele oss.»

Putin 9788248932536

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019