Nyheter fra NORLA

Natalia Ivanychuk er ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden

80 4000 dsc00547 natalia taler cut
Foto: Oleksiy Derevyanchenko

Oversetter Natalia Ivanychuk ble allerede i vår utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstordenen. Hun mottok utmerkelsen for fortjenstfullt virke for fremme av norsk litteratur i Ukraina under en tilstelning på den norske ambassaden i Kyiv i juni. Overrekkelsen var ved ambassadør Ole T. Horpestad.

Ved en tilstelning på Ukrainas ambassade i Oslo fredag ble utnevnelsen markert også på norsk jord – og NORLA gratulerer hjerteligst!

Img 20181026 164436 cut
Natalia mottar gratulasjoner fra Ukrainas ambassadør til Norge, Viacheslav Yatsiuk.
Oliver og ambassadøren
NORLAs seniorrådgiver Oliver Møystad takker Natalia for hennes imponerende innsats for norsk litteratur i Ukraina. Til høyre Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk.

Vi har for tiden gleden av å ha Natalia på besøk i Oslo, siden hun er en av fire oversettere på NORLAs oversetterhotell denne høsten.
Les mer.

Natalia Ivanychuk har vært en døråpner for å få norske forfattere oversatt og utgitt i Ukraina, og hun har vært vertinne for en rekke norske forfattere som har kommet på besøk.
Ivanychuk står bak oversettelsen av ikke mindre enn ca. 50 norske bøker, med samtidsforfattere som Jostein Gaarder, Linn Ullmann, Chris Tvedt, Tom Egeland, Nina E. Grøntvedt og Gudrun Skretting på merittlisten. I tillegg har hun oversatt en rekke klassikere, som Ibsen, Bjørnson, Hamsun, Vesaas, Heyerdahl og Anne-Cath. Vestly.

Natalia med utmerkelsen foto royal norwegian embassy in kyiv fb 4.6.18 cut
Fra overrekkelsen ved Norges ambassade i Kyiv i juni. Foto: Norges ambassade i Kyiv.

Allerede i 1997 opprettet Natalia Nordisk senter ved Ivan Franko Universitetet i Lviv, der hun nå er visedirektør. Og fortsatt foreleser hun i norsk og tysk ved universitetets Fakultet for internasjonale relasjoner, Avdeling for fremmedspråk.
Gjennom sin undervisning har hun i årtier bidratt til å øke interessen for norsk språk, litteratur og kultur til en rekke nye studenter ved universitetet. Og flere av disse har blitt oversettere av norsk litteratur.

Se oversikten over mange av de ca. 50 norske bøkene Natalia har oversatt i Nasjonalbibliotekets database Oria.

Allerede i april 2016 var Natalia NORLAs Månedens oversetter.
Les vårt intervju med henne og bli bedre kjent med hennes spennende oversettervirke her.

Mer om Natalia på ukrainsk her.

Les om Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019