Nyheter fra NORLA

Øystein Morten - Fokustittelforfatter

Morten oystein adrian nielsen bredde
Øystein Morten. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Vi har gleden av å presentere forfatteren Øystein Morten. Han har skrevet Eirik Raude, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt mini-intervju med Øystein.

Hva handler boka di om?

Om høvdingen Eirik Raude som på 970-tallet taper et knippe maktkamper på Island. For å gjenopprette egen ære utforsker han et mytisk land over havet vestover, og oppdager det vi i dag kjenner som verdens største øy, Grønland. Med utgangspunkt i nye studier av DNA, karbon og isotoper kombinert med min egen forskning på de norrøne grunntekstene, kommer en helt ny fortelling til syne: om en desperat mann som presser seg nordover og inn i isødet for å oppdage det hvite gullet – elfenbenet.

I løpet av sine reiser oppdager Eirik enda et nytt land, lenger mot vest. Boken slutter med en stor ekspedisjon som i året 1003 reiser nedover i dagens Canada.

I tillegg handler boken om forfatteren og historikeren som reiser ut og inn av de øde fjordene på Grønland med en liten motorbåt, helt til han oppdager tuftene etter et hittil ukjent hus bygget av Eirik Raude. Med den nyeste teknologien innen Virtual Reality svever han senere over kysten av Canada til han får øye på stedet der den store norrøne ekspedisjonen til Vinland taper en maktkamp mot fremmede mennesker de kaller skrælinger.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Det finnes ingen annen sakprosabok om Eirik Raude. Det finnes ingen andre bøker der forskningen på vikingtidens tekster foregår fra et kontor inne i en flysimulator i Virtual Reality. Ingen annen bok beviser vinlandssagaenes sannhet gjennom isotopene i gamle knokler. Ingen andre bruker ord som Merksnodigstrendene. Det finnes ingen andre i denne sjangeren, ingen har tidligere utforsket denne tematikken.

Boker an 22
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019