06.03.2023

Ida Hegazi-Høyer - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Ida Hegazi-Høyer. Hun har skrevet romanen Kirurgen, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Ida.

My project 1 (5)
Ida Hegazi-Høyer. Foto: Svein Finneide

Hva handler boka di om?

Boka mi handler om Henrik Wold, en talentfull og hardtarbeidende kirurg, med høye tanker om seg selv og store ambisjoner for karrieren. Frem til nå har det meste gått som planlagt for ham, og livet har stort sett spilt på lag. Men så oppstår det uventede komplikasjoner etter et rutineinngrep han har gjennomført, og for første gang i sitt profesjonelle liv kjenner han på tvil og usikkerhet.

Hva skjer når den ufeilbarlige mannen likevel begår en feil?

Presset øker, både på jobb og i privatlivet, og behovet for redning blir mer og mer prekært. Vi følger ham i en to ukers nedoverbakke, der det rakner for den ellers kontrollerte legen, og hvor hans kyniske og utspekulerte sider kommer mer og mer til syne.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg har alltid vært fascinert av kirurgi, og har nære venner som jobber både som leger og sykepleiere. Den distanserte måten de snakker om arbeidet sitt på, har ofte forbløffet meg. Distansen er selvfølgelig nødvendig, og et tegn på profesjonalitet, men den har likevel fått meg til å fundere over denne evnen til å skru seg selv av og på – hvorvidt den mekaniske måten å fungere på er medfødt eller tillært, eller om en slik jobb vil gjøre alle og enhver avflatet med tid og stund. Dette er spørsmål som ledet til utformingen av hovedkarakteren, og som også ligger til grunn for et større spørsmål i boka – hva er et menneskeliv egentlig verdt?

Legegjerningen er dessuten et virke som dyrker forestillingen om nobelhet, og hvor man forventer en viss varme og omsorgsevne av de hvitkledde. Å skrive om en drittsekk har ikke vært et mål i seg selv, men det har vært interessant å putte inn en karakter som bryter med den vante forestillingen om hva en lege skal være.

Høyer kirgurgen pocket 9788210058219 300dpi

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her