15.10.2024

Ida Therese Klungland - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Ida Therese Klungland. Hun har skrevet Jeg angrer ikke på noe, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2024.

Ida Therese Klungland. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Hva handler denne boka om?

Jeg angrer ikke på noe handler om Jakub, som er 15 år og sliter med å finne sin plass i verden som homofil katolikk. De ulike sosiale “rollene” han har kommer med ulike forventninger, som han ikke klarer å kombinere. Han er populær på skolen, en morsom gay best friend for vennene, gøy på fest, attraktiv for guttene han møter. Men hjemme er det verre. Den polske moren og norske stefaren er mest opptatt av at han skal gjøre konfirmasjonen ordentlig, be om tilgivelse for sine synder, generelt skjerpe seg. Når det ikke går, begynner alt å rakne. Det er en historie om sex, rus og lengsel etter tilhørighet. Og å kanskje finne en plass hvor man kan være hele seg selv samtidig.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Jeg har vært veldig opptatt av litterær stemme og formspråk i arbeidet med denne romanen. Det har resultert i en ungdomsroman med en ganske minimalistisk form, hvor scenene får stå for seg selv. Jeg tror det bidrar til en “direktehet” som jeg håper treffer leseren. Jeg har også gått langt i å legge stemmen tett opp mot hovedkarakteren Jakub. Selv om det er mye drama og handlingsfokus i denne romanen, er det Jakubs reaksjoner på det som skjer som blir viktigst. Dette har vært et poeng for meg, nettopp fordi Jakub lever et liv som ikke er helt gjennomsnitlig for en niendeklassing. Jeg håper lesere som lever andre liv, også vil trekkes inn i hans historie ved hjelp av nærhet i fortellerstemme og form. Dette er selvsagt ikke “unikt” for ungdomsromaner. Men jeg tar det kanskje litt lengre enn det vi er vant til. Jeg tror også romanen skiller seg ut på grunn av hovedpersonens alder. Det er en tendens til at vi legger “tyngre” tematikk til eldre hovedpersoner – helst vgs-alder. Jeg skjønner godt hvorfor dette er en tendens. For det første er det lettere å nå eldre lesere hvis hovedpersonen er eldre, og for det andre er det veldig ubehagelig å skildre den tunge tematikken med en så ung hovedperson. Men jeg tenker at også ungdommer i ungdomskolealder kan gå gjennom tunge utfordringer, og også de fortjener å få sine historier fortalt. Jeg håper Jakub og “jeg angrer ikke på noe” vil nå lesere i mange alderssjikter, og at de som kjenner seg igjen vil føle seg sett, og de som ikke kjenner seg igjen likevel vil få en opplevelse av å se ting fra Jakubs perspektiv.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her