01.04.2020

Egle Isganaityte - Månedens oversetter i april

Månedens oversetter i april er litauiske Egle Isganaityte-Paulauskiene. Hun har oversatt en rekke norske bøker i ulike sjangre, med hovedvekt på skjønnlitteratur og blant annet forfatterskapene til Herbjørg Wassmo og Jostein Gaarder. Egle er medlem av Den litauiske foreningen for oversettere av skjønnlitteratur. I 2009 mottok hun litauisk P.E.N. og Kulturdepartementets pris for beste oversettelse 2008 for Per Pettersons Ut og stjæle hester. I tillegg til å oversette, arbeider Egle deltid som norsklektor ved Universitetet i Vilnius. Hun har også vært bidragsyter i prosjektet Norsk-litauisk ordbok.

Egle portrett
Egle Isganaityte

Hvordan endte du opp som oversetter av norsk litteratur?
Da jeg valgte å studere fremmedspråk, visste jeg at jeg skulle bli oversetter selv om jeg bare hadde en vag forestilling om hva dette innebar. Kanskje ante jeg allerede da at en jobb med fast arbeidstid ikke var noe for meg.

Og da jeg kom tilbake fra studiene i Oslo på begynnelsen av 1990-tallet, ble jeg kontaktet av en forlagsredaktør som senere overrakte meg Dinas bok av Herbjørg Wassmo og sa at jeg kunne bruke så mye tid jeg trengte på å oversette den. Så jeg skaffet meg elektrisk skrivemaskin og satte i gang. Verken jeg eller forlaget hadde noen anelse om hvor stor suksess denne og påfølgende bøker skulle få her i landet.

Wassmo mosaikk
Herbjørg Wassmo og Egle i Vilnius i 2017, og noen av Egles oversettelser av Wassmos bøker.

Og så hadde jeg en slags rollemodell, den kjente litauiske forfatteren Jurgis Kunčinas (1947−2002), som også var en fantastisk oversetter av tysk litteratur. Han flyttet inn i en gammel trevilla på den andre siden av gata, rett overfor barndomshjemmet mitt og var naboen min i flere år.

Norsk litauisk ordbok 9786094791468

Det var ikke så lett å bli oversetter fra norsk, for det fantes ingen norsk-litauisk ordbok. Så tysk har lenge vært et slags mellomspråk for meg.

Det var fint at jeg kunne bruke min erfaring som oversetter og bidra til prosjektet Norsk-litauisk ordbok. Selv om det var en lang og krevende jobb.

Arbeidet resulterte i denne utgaven i 2018.

Hvilken bok oversetter du akkurat nå?
Jeg blir snart ferdig med oversettelsen av Menn i min situasjon av Per Petterson, og så er det Simon Stranger som venter.

Hva er det beste med å være oversetter?
Kanskje det beste med å være oversetter er å prøve ut så mange stemmer og så mange registre som man ikke ante man behersket. Det er nesten som å være skuespiller :) Og så blir man en kjempegod leser av det.

Din oversetterkollega Kari Dickson sendte stafettpinnen videre til deg, og hun vil gjerne vite:
«Hva er arbeidsprosessen din? Hvordan er arbeidsdagen? Og ikke minst hvordan kobler du av fra oversettelsen?»
Takk for stafettpinnen, Kari! Det å oversette skjønnlitteratur har alltid vært mer som en hobby (eller et levesett, som du sier) enn som en jobb for meg. Og jeg gleder meg til dagene når alle andre gjøremål er unnagjort, og jeg kan la meg sluke av bokas univers.

For å oversette skjønnlitteratur trenger jeg lang uavbrutt tid, noe som kan virke som en luksus i blant. Da merker jeg ikke at tiden går. Men det jeg, som sikkert mange andre, trenger og liker er denne avvekslingen mellom å være blant mennesker og i enerom.

Jeg er nok mer av den intuitive typen, så det forekommer at jeg trosser vanlig oversetterpraksis og oversetter samtidig som jeg leser teksten. Da kan jeg være like uvitende som den leseren som kommer til å åpne den oversatte boka.

Egle pulten og katten
Egles arbeidsplass med katten Tina.

Kan du gi et eksempel på en oversetterjobb som var spesielt vanskelig, eller spesielt morsom?
Jeg føler meg inspirert hver gang jeg har mulighet til å jobbe for teater. En av de morsomste (og vanskeligste) jobbene var oversettelsen av stykket Kom! med Allan Edwalls låter da Øystein Røgers soloforestilling gjestet i Vilnius. Eller Arne Lygres Jeg forsvinner for Nasjonalteateret.

Har du en spesiell norsk bok som står ditt hjerte nær? I så fall, hvorfor er den spesiell for deg?

Hamsun mysterier lithuanian 2009
Det må nok være Knut Hamsuns Mysterier, en bok om det uerkjennelige menneskesinnet. Det fascinerer meg at bøker skrevet for mer enn hundre år siden kan fortelle så mye om oss som lever i dag. Jeg hadde lyst til oversette boka helt siden studietiden min. Og det gjorde jeg faktisk da jeg følte meg moden (og modig) nok til det. Det er fortsatt en av de få Hamsun-bøkene som er oversatt til litauisk direkte fra norsk.

Vi håper du vil sende Månedens oversetter-stafettpinnen videre til en av dine kollegaer som også oversetter fra norsk. Hvem vil du sende den videre til – og hvilket spørsmål ønsker du å stille?
Jeg sender stafettpinnen videre til min litauiske kollega Juste Nepaite.
– Juste, kan du fortelle litt om jobben med å oversette Karl Ove Knausgård, både gleder og eventuelle frustrasjoner? Hvor mange av Min kamp-bøkene har du allerede oversatt, og hva er planen videre?

Les mer

Les mer om Egle på Books from Norway

Les flere intervjuer i NORLAs serie
Oversetterne er de viktigste aktørene vi har for å få norsk litteratur ut i verden. Deres arbeid er av helt avgjørende betydning, og for å kaste lys over dette arbeidet, startet vi i 2015 intervjuserien «Månedens oversetter».
Du finner alle intervjuene samlet her