Nyheter fra NORLA

Gjestelandssuksess

Foto sabine felber
Foto: Sabine Felber

Salgsrekord i bokhandelen, fullt hus i Norges paviljong, enorm internasjonal medieoppmerksomhet og vekst i antall besøkende*. Antall privatbesøkende økte med 9,2 prosent fra i fjor ikke minst takket være Norges gjestelandssatsning – «en publikumsmagnet» ifølge direktør for Bokmessen i Frankfurt, Juergen Boos.

Enorm medieoppmerksomhet
Sist uke var det 7600 nyhetsartikler, 2000 artikler på nett, 250 TV-klipp og over 960 radioreportasjer knyttet til Norge som gjesteland i tysktalende medier. Tirsdag og onsdag under messen var det kontinuerlig intervjuer og reportasjer i gjestelandspaviljongen med mediestasjoner fra hele verden.

– Vi har aldri hørt om et gjesteland som har fått så store medieoppmerksomhet, og det er ikke minst gledelig at en stor del av oppmerksomheten handlet om norsk litteratur, og vil dermed hjelpe de nye oversettelsene på veien ut i verden til nye lesere, sier Margit Walsø, direktør for NORLA.

Fullt hus hver dag
Minst en tredjedel av de besøkende på messen besøker gjestelandets paviljong i følge bokmessens estimat. Dermed har mer enn 100 000 mennesker besøkt paviljongen. Det var 120 arrangementer i paviljongen. I byen og andre steder på messen var det i overkant av 20 arrangementer hver dag knyttet til både litteratur og andre kunstformer. Til sammen var det over 200 arrangementer tilknyttet norsk litteratur og kultur i Frankfurt under messedagene. Over 100 forfattere fra Norge tok del i programmet.

– Det var så inspirerende å se så mange mennesker samlet for å oppleve bredden av norsk litteratur på begge scener i paviljongen. Hver eneste dag under messen var seteradene fylt opp av engasjerte lesere, bransjefolk og journalister, sier Halldór Guðmundsson, prosjektleder for Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt.

Salgsrekord i bokhandelen
Hvert år har den tyske bokhandelen Land in Sicht en egen bokhandel utenfor gjestelands-paviljongen. De har aldri solgt flere bøker i bokhandelen tilknyttet gjestelandet under en bokmesse enn i år, over 1000 bøker ble solgt bare på lørdagen under messen. Bokhandelen kan også melde om salgsrekord for et enkeltarrangement i en gjestelands-paviljong: 150 bøker av Jostein Gaarder ble revet bort etter hans sceneopptreden.

Paviljongen
Paviljongen er designet av Manthey Kula og LCLA og består av 22 skulpturelle bord knyttet til ulike litterære sjangre og temaer. Ett av bordene som var svært populært var bordet Invisible Silence med lukter fremstilt av kunstner Sissel Tolaas og tekster av Erling Kagge. Marianne Heskes kunstverk Wittgensteins båt skapte også stor oppmerksomhet.
Les mer.

*302 267 besøkende kom til bokmessen (2018: 285 024) det innebærer en 5,5 prosent stigning fra 2018. Og er det høyeste tallet på 10 år. Tallet på fagbesøkende er i år 144 000 (2018: 142 016), antall privatbesøkende var 157 000 (2018: 144 409). Bokmessen har dermed økt antall privatbesøkende med 9,2 prosent fra i fjor.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019