Nyheter fra NORLA

H.K.H. Kronprinsessen og 13 forfattere på Bokmessen i Leipzig

Leipzig
Foto: Leipziger Buchmesse

I 2019 er Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Norsk litteraturs synlighet i utlandet trappes opp mot gjestelandsåret, og det gjør seg gjeldende på andre bokmesser i Tyskland og internasjonalt. Bokmessen i Leipzig får i år besøk av Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit, som er ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Hele 13 norske forfattere vil møte sine tyske lesere på messen! Det norske programmet finnes nederst i saken.

– Bokmessen i Leipzig er en fantastisk publikumsmesse og lesefest i Tyskland. Vi gleder oss over den store norske tilstedeværelsen i år, og ser frem til å være der sammen med Kronprinsessen, forfattere, oversettere og andre deler av tysk og norsk bokbransje for å fremme norsk litteratur i Tyskland, sier Halldor Gudmundsson, prosjektleder for Frankfurt-prosjektet.

Samtale mellom Kronprinsessen og Maja Lunde

000 kronprinsessen taler
Foto: Kristin Svorte

Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for norsk litteratur i utlandet og er en viktig støttespiller for Frankfurt-prosjektet. Hun har påtatt seg en særlig oppgave med å fremme norsk litteratur internasjonalt.

Under Bokmessen i Leipzig skal Kronprinsessen ha en samtale med forfatteren Maja Lunde som vises på tysk TV. Lundes Bienes historie, var den mest solgte boken i Tyskland i 2017 – uavhengig av sjanger. Lundes andre bok i hennes Klimakvartett, Blå, kommer i tysk oversettelse i tyske bokhandler rett etter messen.

Samtalen mellom Kronprinsessen og Lunde skjer på en svært viktig litterær arena i Tyskland. «Das Blaue Sofa» er en institusjon innen litteratur i Tyskland. Under Bokmessen i Leipzig og Bokmessen i Frankfurt setter TV-kanalen ZDF, Deutchlandfunk og Bertelsmann opp en scene der forfattere intervjues foran publikum.

Tysk bokhandel del av Frankfurt-prosjektet
Tysk bokhandel inkluderes i Frankfurt-prosjektet på en mer dyptgående måte enn det tidligere gjesteland har gjort. Det starter allerede nå under bokmessen i Leipzig med en mottakelse under tilstedeværelse av Kronprinsessen.

– Å engasjere bokhandlerne er avgjørende for at de mange norske titlene som oversettes til tysk kommer seg inn i tyske bokhandler og videre til tyske lesere, sier Halldor.

Bokhandelsatsingen er et samarbeid med den tyske bokhandel og forleggerforeningen Börsenvorein.

Åsne Seierstad mottar høythengende pris

Bokmessen i frankfurt 6 per aasne2
Foto: Per Øystein Roland

Under åpningen av bokmessen i Leipzig 14. mars, mottar Åsne Seierstad bokmessens store litterære pris for europeisk forståelse. Prisen får hun for boken En av oss. Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung er en av de viktigste litterære prisene i Tyskland, og har blitt gitt ut siden 1994. I fjor ble franske Mathias Énard tildelt prisen for sin bok Compass.

13 norske forfattere tilstede
I tillegg til Maja Lunde og Åsne Seierstad, besøker 11 andre norske forfattere bokmessen i Leipzig. Aldri før har så mange norske forfattere besøkt messen. Bokmessen i Leipzig er først og fremst for publikum og er en møteplass for forfattere og lesere.

I år får følgende norske forfattere treffe sine tyske lesere på bokmessen:
- Bjørn Berge
- Ingunn Thon
- Lars Lenth
- Maja Lunde
- Monica Isakstuen
- Nina Lykke
- Åsne Seierstad
- Ingvild Lothe
- Lars Petter Sveen
- Lotta Elstad
- Øystein Morten
- Gudrun Skretting
- Heidi Sævareid

Talentutviklingsprogrammet Nye stemmer
Lars Petter Sveen, Lotta Elstad, Øystein Morten, Gudrun Skretting og Heidi Sævareid er en del av NORLAs talentutviklingsprogram Nye Stemmer. Å bringe fram nye litterære stemmer internasjonalt er et viktig mål med Frankfurtsatsingen, og Nye stemmer er et av tiltakene for å nå dette målet. NORLA har inngått utviklingsprogrammet i samarbeid med blant annet Talent Norge og Den norske Forleggerforening.

Programmet startet opp i januar 2017. Hvert kull har et halvt år sammen der de får tilbud om kurs og opplæring i Oslo og mulighet til å presentere seg selv og sitt forfatterskap på festivaler og bokmesser rundt om i verden. I januar 2018 ble tredje kull i talentutviklingsprogrammet valgt ut, og alle disse skal være med til Bokmessen i Leipzig for å møte tyske forleggere og oversettere, samt fortelle om sine bøker foran et tysk publikum.

Les mer om Nye stemmer-programmet her

Pressekontakt

Les pressemelding om H.K.H. Kronprinsessens tilstedeværelse i Leipzig her

For henvendelser angående Kronprinsessens tilstedeværelse i Leipzig, vennligst kontakt
- Det kongelige hoff ved konstituert Kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan – telefon 906 67 549
- UDs kulturseksjon: seniorrådgiver Bjørn Erik Brustad – telefon 91557195

For henvendelser angående det øvrige programmet på Bokmessen i Leipzig, vennligst kontakt NORLA: PR-ansvarlig Sunniva Adam – telefon 41 45 12 45

Akkreditering

Redaksjoner som ønsker å dekke Kronprinsessens besøk til Leipzig må søke om akkreditering til UDs besøksseksjon senest 9. mars 2018. Kontaktperson: Henrik Width – hewi@mfa.no – telefon 980 06 581

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019